Nestle Hellas: Οι νέες επενδύσεις στην Ελλάδα και ο στόχος αειφορίας

Nestle Hellas: Οι νέες επενδύσεις στην Ελλάδα και ο στόχος αειφορίας
istockphoto

Αποθήκες και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων προγραμματίζει η εταιρεία. Στο 10% οι εξαγωγές καφέ από το εργοστάσιο των Οινοφύτων.

Πολλαπλό μέτωπο προκλήσεων που αφορά τόσο τις ανατιμήσεις πρώτων υλών, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και το ενεργειακό κόστος καλούνται να αντιμετωπίσουν οι βιομηχανίες, ακόμη και εκείνες που διαθέτουν ηγετική θέση στην εγχώρια αγορά, και άρα την «ασφάλεια» των μεριδίων τους.

«Η σκόνη δεν έχει κάτσει ακόμη,  ώστε να υπολογίσουμε με σχετική ορατότητα την πορεία της αγοράς και των τιμών», σημείωσε χθες χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Hellas, Νίκος Εμμανουηλίδης, μιλώντας στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης της εταιρείας.

Η Nestle που μέσα από διάφορα σήματα (Nescafe, Nespesso, Λουμίδης κ.α. ) κατέχει το 57% της εγχώριας αγοράς καφέ, πέραν της παρουσίας της σε άλλες κατηγορίες όπως τα σνακς και οι παιδικές τροφές, αντιμετωπίζει κι εκείνη τις προκλήσεις της εποχής. Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη βασική επιδίωξη της εταιρείας είναι να συγκρατεί τα κόστη, ώστε να παραμένει ανταγωνιστικότερη σε σχέση με τον μέσο όρο του κάθε κλάδου. Ειδικότερα, παρά την αύξηση τιμών στις πρώτες ύλες ήδη από το 2021 και την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, η εταιρεία σύμφωνα με τον επικεφαλής της, κατάφερε μέσω απορρόφησης και προωθητικών ενεργειών στο ράφι να εμφανίζει μικρότερη ανατίμηση τελικών προϊόντων καφέ (υπολογίζεται στο 3%), όταν ολόκληρος ο κλάδος κινείται έως σήμερα στο +4%. 

Ως άμυνα στην πληθωριστική πίεση, η Nestle επιλέγει ενεργητική στάση, προχωρώντας σε νέες επενδύσεις της τάξη των 3 εκατ.ευρώ έως το 2023, προσβλέποντας σε ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της και άρα καλύτερη κοστολογική βάση. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις της τάξης των 28 εκατ.ευρώ την τελευταία δεκαετία, εκ των οποίων 13 εκατ.ευρώ κατά την τελευταία 5ετία.

Οι νέες επενδύσεις αφορούν στην δημιουργία αποθήκης στις παραγωγικές εγκαταστάσεις των Οινοφύτων δυναμικότητας αποθήκευσης 2.000 τόνων καφέ καθώς και την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στον χώρο του εργοστασίου. Η επένδυση στην αποθήκη εκτιμάται στα επίπεδα των 2 εκατ. ευρώ και αυτής στην ενέργεια στα 1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται δε ότι από το εργοστάσιο των Οινοφύτων, η Nestle πραγματοποιεί εξαγωγές καφέ που αγγίζουν το 10% της παραγωγής της.

Η ελληνική θυγατρική του ομίλου Nestle πέραν των επιχειρηματικών κινήσεων εναρμονίζεται με τους στόχους του μητρικού ομίλου για αειφορία και έχει προχωρήσει σε διάφορες κινήσεις ώστε να υλοποιήσει τη δέσμευση για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα έως το 2050.

Σε ειδική εκδήλωση με  αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Καφέ, η Nestlé Ελλάς παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της για την αειφόρο ανάπτυξη, που αφορούν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων της εταιρίας και των προϊόντων της με δράσεις που εστιάζουν στην ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση των συσκευασιών της, την υπεύθυνη προέλευση του καφέ, και τη δέσμευσή της  για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έως το 2050.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και το Σχέδιο NESCAFÉ 2030, που στοχεύει στην 100% υπεύθυνη προμήθεια του καφέ, έως το 2025 και στην υποστήριξη των καλλιεργητών καφέ για τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nestlé Ελλάς, Νίκος Εμμανουηλίδης, αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα, ως την κινητήριο δύναμη επιχειρηματικότητας και καινοτομίας της εταιρείας: «Σχεδιάζουμε και χτίζουμε μακροπρόθεσμα, ενεργούμε με προσήλωση στους στόχους μας και συνδυάζουμε την παγκόσμια τεχνογνωσία μας με τους τοπικούς πόρους μας ώστε να δημιουργήσουμε αμοιβαίο όφελος για την κοινωνία. Στη Nestlé έχουμε ήδη κάνει αυτό το απαραίτητο βήμα έχοντας μετρήσει όλες τις εκπομπές από τη δραστηριότητά μας, σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας μας, γυρίζοντας πίσω και θέτοντας ως έτος βάσης το 2018.Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά το ποσοστό των εκπομπών από τη δραστηριότητα μας στους τομείς των συστατικών, των συσκευασιών, των έμμεσων δραστηριοτήτων μας, των τελικών προϊόντων, της διανομής και της παραγωγής. Αυτή η γνώση καθοδηγεί τις ενέργειες μας προς την επίτευξη των δεσμεύσεων μας. Και η πορεία μας έως τώρα δείχνει ότι οι ενέργειες μας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και έχουν φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.»

Παράλληλα, ο Διευθυντής του εργοστασίου του Καφέ των Οινοφύτων, Σοφοκλής Αρβανιτίδης, μίλησε για την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου και τις βιώσιμες πρακτικές που εφαρμόζονται σε αυτό. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Το διάστημα 2018 – 2021 πετύχαμε 80% μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Την τελευταία τετραετία, μέσα από δράσεις όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, η αύξηση της παραγωγικότητας των γραμμών παραγωγής, η ενεργειακή αναβάθμιση του φωτισμού του εργοστασίου με χρήση φωτιστικών LED και η βελτιστοποίηση του δικτύου πεπιεσμένου αέρα σε συνδυασμό με τη μείωση απωλειών αυτού, έχουμε μειώσει το ενεργειακό μας αποτύπωμα κατά 19%. Και βεβαίως χρησιμοποιούμε ηλεκτρική ενέργεια από 100% ανανεώσιμες πηγές. Στα πλάνα μας για το 2023 είναι και η δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου με στόχο  να αξιοποιήσουμε περαιτέρω εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Στο πλαίσιο των περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών που υλοποιεί η Nestlé Ελλάς και ο τομέας του καφέ, εντάσσεται και η συνεργασία με τους οργανισμούς Aegean Rebreath, Staramaki και Εναλεία, οι οποίοι οραματίζονται και αναλαμβάνουν δράση για ένα μέλλον βιώσιμο με ελαχιστοποίηση χρήσης του πλαστικού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα