Ντοκιμαντέρ «200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι – Από τις ρίζες στα φυλλώματα»

Ντοκιμαντέρ «200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι – Από τις ρίζες στα φυλλώματα»

Ένα αφιέρωμα οδοιπορικό στην ελληνική μουσική παράδοση.

Ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική επανάσταση και αφετηρία την πρωτοβουλία του Σταύρου Ξαρχάκου και της Lidl Ελλάς «200 χρόνια Δημοτικό Τραγούδι», έρχεται στις οθόνες μας από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Κυριακή 2 Μαΐου στις 10.00 π.μ., με παρουσιαστή τον Γιάννη Στάνκογλου.

Εννέα σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες οι οποίοι προέρχονται από ένα ευρύ μουσικό φάσμα, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Θωμάς Κωνσταντίνου, ο Παύλος Παυλίδης, ο Ταφ Λάθος, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, η Κατερίνα Πολέμη, οι Palov & Mishkin, οι New York Gypsy All-Stars και η Ηρώ-Σαΐα, δίνουν νέα πνοή στο Δημοτικό Τραγούδι και δημιουργούν μια γέφυρα ανάμεσα στο σήμερα και το χθες.

Μέσα από τα τραγούδια τους ερχόμαστε να ανακαλύψουμε, μεταξύ άλλων, τη σημασία και τη διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής παράδοσης. Παρά τις διάφορες εκφάνσεις του δημοτικού τραγουδιού από τόπο σε τόπο στην πάροδο του χρόνου και των αλλαγών που έχουν επέλθει μέσα σε αυτή, ο πυρήνας του παραμένει αναλλοίωτος.

Επιδίωξη του ντοκιμαντέρ αυτού είναι ο αναστοχασμός της πολιτισμικής μας κληρονομιάς διαμέσου των δημοτικών τραγουδιών και πώς αυτή αποτυπώνεται στο σήμερα, καθώς και η οπτικοποίηση αυτών, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του ντοκιμαντέρ.

Μέσα από μια σειρά συνεντεύξεων με τους δημιουργούς, αλλά και με τον μουσικό παραγωγό Γιάννη Πετρίδη, στους ραδιοφωνικούς παραγωγούς Γιώργο Μουχταρίδη, Ξενοφώντα Ραράκο και Κατερίνα Καφετζή, θα δοθεί η δική τους οπτική για το τολμηρό αυτό εγχείρημα. Παράλληλα, η πολύτιμη συμβολή του καθηγητή Eθνομουσικολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Λάμπρου Λιάβα, ως επιστημονικού συμβούλου του ντοκιμαντέρ, φωτίζει άγνωστες πτυχές της διαδρομής του δημοτικού τραγουδιού.

Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, σε καταπληκτικά τοπία της ελληνικής φύσης (Πρέσπες, λίμνη Καστοριάς, Ελάτη Τρικάλων, Πύλη Τρικάλων, Βοϊδομάτης κ.ά.), σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους (Στοά Αττάλου, Πνύκα), αλλά και σε σύγχρονα τοπόσημα, δημιουργώντας μοναδικές και δυναμικές εναλλαγές εικόνων.

Την Κυριακή 2 Μαΐου, στις 10.00, το ντοκιμαντέρ «200 χρόνια Δημοτικό Τραγούδι– Από τις ρίζες στα φυλλώματα», προβάλλεται σε πρώτη πανελλήνια μετάδοση από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξετυλίγοντας το νήμα που μας ενώνει με τις ρίζες μας, αποκαλύπτοντας τον συνδετικό κρίκο που αποτελεί η μουσική μας παράδοση.

Επισκεφθείτε τη Lidl Ελλάς και στα:

corporate.lidl.gr

facebook.com/lidlgr

twitter.com/Lidl_Hellas_

instagram.com/lidl_hellas

linkedin.com/company/lidl-hellas

youtube.com/user/lidlhellas

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα