Οι πανίσχυρες 'ελληνικές' αδελφότητες πίσω από τους Κροίσους του διαδικτύου

Οι πανίσχυρες 'ελληνικές' αδελφότητες πίσω από τους Κροίσους του διαδικτύου

Τι κοινό έχουν οι ιδρυτές των Facebook, Snapchat, και Home Depot; Ανήκουν όλοι σε αδελφότητες

Uber. Snapchat. Dropbox. Lyft. Blue Apron. EventBrite. Warby Parker. Όλες αυτές είναι μη εισηγμένες εταιρείες με εκτιμώμενη αξία άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Αλλά δεν είναι αυτό το μόνο κοινό τους στοιχείο: όλες έχουν έναν τουλάχιστον ιδρυτή που ανήκε σε αδελφότητα.

Οι αδελφότητες τα τελευταία χρόνια έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής για την προώθηση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, τις ακρότητες στις τελετές μύησής τους, και άλλες προβληματικές συμπεριφορές.

Την ίδια στιγμή, όμως, η συμμετοχή σε αδελφότητα υπήρξε κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξης μερικών απ’ των πιο γνωστών επιχειρήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο 18χρονος που ξετρέλανε τη Μicrosoft και της πούλησε τη startup του

Πάρτε το παράδειγμα του Έβαν Σπίγκελ, ο οποίος ανέπτυξε την τρομερά επιτυχημένη εφαρμογή Snapchat μαζί με δύο άλλα μέλη της αδελφότητας Kappa Sigma στο Stanford.

Ο Σπίγκελ είχε ηγετικό ρόλο στην αδελφότητα – επικεφαλής κοινωνικών εκδηλώσεων – μέχρι που η οργάνωση αποβλήθηκε από τον πανεπιστημιακό χώρο επειδή διοργάνωσε ένα πάρτι με αλκοόλ σε ένα σαββατοκύριακο κατά το οποίο το πανεπιστήμιο είχε απαγορεύσει την κατανάλωσή του.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι η Snapchat δεν θα είχε υπάρξει ποτέ αν ο Σπίγκελ δεν ήταν μέλος αδελφότητας. Η ίδια η ιδέα μιας εφαρμογής για την αποστολή φωτογραφιών που εξαφανίζονται μετά από λίγο προήλθε μέσα από μια συζήτηση μεταξύ του Σπίγκελ και των αδελφών του γύρω από την αποστολή μηνυμάτων με ερωτικό περιεχόμενο.

Τελικά, ενθαρρύνουν οι αδελφότητες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ την επιχειρηματικότητα, παρά την αρνητική τους φήμη; Μια έρευνα γνώμης Gallup το 2014 οδηγήθηκε σ’ αυτό ακριβώς το συμπέρασμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Eννιά λέξεις που οι καταναλωτές λατρεύουν να ακούνε

Από τους 30.000 αποφοίτους που συμμετείχαν, όσοι είχαν συμμετάσχει σε αδελφότητα ήταν πιθανότερο να έχουν ξεκινήσει μια επιχείρηση σε σχέση με όσους δεν είχαν εμπλακεί με μια τέτοια φοιτητική οργάνωση.

Το αμερικανικό Fortune.com φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στις αδελφότητες πίσω από επιχειρηματίες με τον όρο «Venture Goes Greek». O όρος «Greek» χρησιμοποιείται καθώς οι σύλλογοι φοιτητών, οι επονομαζόμενες αδελφότητες στην Αμερική έχουν οι περισσότερες ονόματα με ελληνικούς χαρακτήρες. Για το λόγο αυτό λέγονται και Greek letter organizations.

Τι είναι οι αδελφότητες;

Είναι κοινωνικές οργανώσεις κυρίως για προπτυχιακούς φοιτητές. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πρώτες αδελφότητες εμφανίστηκαν στα κολέγια γύρω στα 1770, αλλά δεν είχαν πάρει τη μορφή που έχουν σήμερα μέχρι το 1820. Η παλαιότερη αμερικανική αδελφότητα είναι η ΧΦ που ιδρύθηκε το 1824 στο Princeton College. Ακολούθησε η ΚΑ που ιδρύθηκε το 1825, η ΣΦ το 1827 και η ΔΦ την ίδια χρονιά, όλες στο Union College.

Γιατί όμως χρησιμοποιούνται ελληνικά γράμματα; Συνήθως τα αρχικά αναφέρονται σε μια ελληνική φράση που χρησιμοποιείται ως σύνθημα της κάθε αδελφότητας.

Για παράδειγμα το όνομα της αδελφότητας ΦΒΚ, που ιδρύθηκε το 1776 στο Πανεπιστήμιο Willliam and Mary και είναι η πρώτη με ελληνικά γράμματα, προέρχεται από τη φράση «Φιλοσοφία Βίου Κυβερνήτης», δηλαδή η φιλοσοφία είναι ο οδηγός της ζωής.

Γενικά οι αδελφότητες είναι έντονα επηρεασμένες από την αρχαιοελληνική κουλτούρα και παιδεία.

Αυτό φαίνεται όχι μόνο από τα ελληνικά γράμματα στα ονόματα τους, αλλά και από την συχνή χρήση της λέξης greek (Greek community, Greek system κλπ), ενώ πολλές φορές τα μέλη των αδελφοτήτων ονομάζονται και Greeks.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτοί είναι οι νεότεροι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου

Πηγή: Fortunegreece.com

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Fortunegreece
SHARE:

24Media Network