Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 71 δισ. της 21th Century Fox από την Disney

Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 71 δισ. της 21th Century Fox από την Disney
AP

Βάσει της συμφωνίας, η Disney θα απορροφήσει τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο Fox, τα δίκτυα FX, το National Geographic και τον τηλεοπτικό γίγαντα της Ινδίας Star India.

Ανακοινώθηκε επισήμως χθες, Τετάρτη, η εξαγορά της 21st Century Fox του Ρούμπερτ Μέρντοχ από την Disney ένα deal ύψους 71 δισ. δολαρίων, με το οποίο δημιουργείται ένα κινηματογραφικό «μεγαθήριο».

Βάσει της συμφωνίας, η Disney θα απορροφήσει τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο Fox, τα δίκτυα FX, το National Geographic και τον τηλεοπτικό γίγαντα της Ινδίας Star India, δίνοντας έτσι μια τεράστια ώθηση στο περιεχόμενό της. Αποκτώντας τα στούντιο πίσω από το «The Simpsons» και «X-Men», η Disney έχει στόχο να ανταγωνιστεί με εταιρείες τεχνολογίας όπως η Amazon και η Netflix.

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στην Disney να ξεκινήσει την υπηρεσία streaming Disney Plus, που αναμένεται αργότερα το τρέχον έτος, γεγονός που απειλεί τα μελλοντικά σχέδια του Netflix, αφού ακόμα και πριν από την εξαγορά ο κατάλογος των ταινιών της Disney ήταν αρκετά μακρύς.

Η συμφωνία θα βοηθήσει επίσης την Disney να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο των τηλεοπτικών εκπομπών και σειρών της από την αρχή μέχρι το τέλος: από την δημιουργία των προγραμμάτων, την διανομή τους σε τηλεοπτικούς σταθμούς, κινηματογραφικές αίθουσες και υπηρεσίες συνεχούς ροής κλπ. Επιπλέον η Marvel, η οποία επίσης έχει προσχωρήσει στην Disney, ανακτά τα πνευματικά δικαιώματα των υπερηρώων X-men και Fantastic Four, που σημαίνει ότι θα μπορέσει να επεκτείνει περαιτέρω το κινηματογραφικό σύμπαν της, ένα franchise που έχει κέρδη δισεκατομμυρίων.

Η κίνηση περιόρισε τον αριθμό των μεγάλων στούντιο παραγωγής του Χόλιγουντ σε 5, βάζοντας τέλος στην εποχή των «Big Six». Οι μεγάλοι παίκτες είναι πλέον οι Warner Bros, Universal, Sony Pictures, Paramount Pictures και Disney.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα