Πάνος Γερμανός: Ο επιχειρηματίας που βρίσκεται μπροστά από την εποχή του

Πάνος Γερμανός: Ο επιχειρηματίας που βρίσκεται μπροστά από την εποχή του

Ανήσυχος, χαρισματικός, διορατικός. O Πάνος Γερμανός είδε πριν από περίπου 40 χρόνια επιχειρηματικές ευκαιρίες εκεί όπου άλλοι δεν φαντάζονταν πως υπήρχαν. Σήμερα, ιδρυτής ενός από τους μεγαλύτερους, διεθνοποιημένων επενδυτικών οργανισμών της χώρας, του Ομίλου Olympia, υλοποιεί το όραμά του για υγιή επιχειρηματικότητα με αυξημένη κοινωνική ευαισθησία.

Η πρόσφατη δωρεά του Ομίλου ύψους 2 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση των συνεπειών του COVID-19 επιβεβαιώνει, για όσους τον γνωρίζουν, μια διαχρονική επιθυμία του να βοηθά και να προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη. Είναι γνωστό άλλωστε πως μεταδίδοντας στους συνεργάτες του το προσωπικό του όραμα για την εταιρική ανάπτυξη και την επιχειρηματική ηθική, έχει δημιουργήσει έναν οργανισμό που τον διέπουν αδιαπραγμάτευτοι κανόνες εταιρικής ευθύνης.

Ο Πάνος Γερμανός με καταγωγή από τις Μηλιές του νομού Ηλείας γνωρίζει τον εργασιακό στίβο όσο λίγοι στην Ελλάδα και από πολύ νωρίς κατάλαβε τη διαδρομή που έπρεπε να ακολουθήσει. Φοιτητής ακόμα στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Αθηνών, εργάστηκε σε εταιρείες που είχαν ως κύριο αντικείμενο τις μπαταρίες προτού, το 1980, στήσει τη δική του επιχείρηση ηλεκτρικών ειδών, σε ένα μικρό κατάστημα της Eμμανουήλ Mπενάκη.

Από εκεί και ύστερα η επιχειρηματική του πορεία είναι λίγο πολύ γνωστή και συνεχώς ανοδική. Ανάπτυξη του δικτύου καταστημάτων Γερμανός, Sunlight, Olympia Group, Public, συμφωνία με τη MediaMarkt, Westnet, Softone, Play. Κάθε σταθμός και ένα ξεχωριστό success story.

Πολλοί είναι εκείνοι που έχουν προσπαθήσει να του δώσουν διαφορετικούς τίτλους με έμπνευση την επιχειρηματική του πορεία, τις επιτυχίες του και ίσως και τη διακριτική του παρουσία. Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι, ο Πάνος Γερμανός είναι μέχρι και σήμερα ο επιχειρηματίας που βρίσκεται μπροστά από την εποχή του.

Ο ίδιος, χωρίς να αποζητά τα φώτα της δημοσιότητας, έγραψε και γράφει χρυσές σελίδες στην ελληνική επιχειρηματικότητα με πιο πρόσφατα παραδείγματα, το πολυσυζητημένο deal Public-MediaMarkt και την είσοδο της Sunlight στην αγορά της Αμερικής με δημιουργία νέας μονάδας συναρμολόγησης στη Βόρεια Καρολίνα.

Το «επιχειρηματικό παιδί» του, ο Όμιλος Olympia, είναι ένας πλήρως διεθνοποιημένος επιχειρηματικός όμιλος με 8.500 εργαζόμενους, παρουσία σε 10 χώρες και πλούσια δραστηριότητα μέσω των 6 εταιρειών του σε κλάδους όπως τα δίκτυα λιανικής και η χονδρική πώληση, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, η ανάπτυξη λογισμικού κ.ά.

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν τόσο στην Υγεία όσο και στην Παιδεία εν μέσω κορονοϊού ώθησαν τον Πάνο Γερμανό να προβεί σε μια από τις μεγαλύτερες δωρεές που έγιναν στην Ελλάδα αυτή την περίοδο.

Άμεσα, ένα σχέδιο δράσης και προσφοράς διαμορφώθηκε με στόχο να καλυφθούν σημαντικές ανάγκες σε νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, δημόσια σχολεία ευάλωτων οικονομικά περιοχών αλλά και σε άλλους κοινωνικούς φορείς. Η τελική δωρεά ιατρικού και τεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 2 εκατ. ευρώ που προήλθε από αυτή την πλήρως τεχνοκρατική διαδικασία, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας υλοποιείται ήδη σταδιακά, μέσα από τις εταιρείες-μέλη του Ομίλου.

H εταιρεία Public-MediaMarkt θα διαθέσει 3.230 συσκευές τεχνολογίας (laptops και tablets κ.α.) και οικιακές συσκευές σε δημόσια σχολεία ευάλωτων οικονομικά περιοχών, σε 6 νοσοκομεία αναφοράς (Σωτηρία, Ευαγγελισμός, Παμμακάριστος, ΑΧΕΠΑ – Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου), στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και σε 20 δομές προστασίας και φιλοξενίας παιδιών.

Επίσης, η SUNLIGHT θα διαθέσει ιατρικό εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, στο «Σισμανόγλειο» Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής και στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας. Παράλληλα, θα προσφέρει 770 laptops στα συνολικά 364 δημόσια σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Καβάλας, Ξάνθης, Τοπείρου, Μύκης, Αβδήρων και Κομοτηνής. Τέλος, θα υποστηρίξει με τεχνολογικό εξοπλισμό τη λειτουργία τοπικών φορέων σε Ξάνθη και Κομοτηνή.

Επιπλέον, η Olympia θα διαθέσει το ποσό των €500.000 με σκοπό την αγορά τεστ ανίχνευσης του COVID-19 -όποτε αυτά εγκριθούν από τις αρμόδιες Επιτροπές.

Ο Πάνος Γερμανός, ο επιχειρηματίας των αναρίθμητων στρατηγικών κινήσεων και των κομβικών αποφάσεων, διαπίστωσε από πολύ νωρίς πως το επιχειρηματικό μέλλον δεν χτίζεται μόνο στα γραφεία, στα καταστήματα και στα business plans. Το άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο προσφοράς στην ελληνική κοινωνία, αποτέλεσε και αποτελεί για τον ίδιο την πιο ισχυρή σύμβαση που τιμά σε κάθε δύσκολη συνθήκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα