Παπαστράτος: Νέες επενδύσεις το 2023 στον εργοστάσιο του Ασπροπύργου

Παπαστράτος: Νέες επενδύσεις το 2023 στον εργοστάσιο του Ασπροπύργου
Το εργοστάσιο Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο Αττικής Eurokinissi

Περισσότερα από 500 εκατ.ευρώ έχει δαπανήσει η ελληνική θυγατρική της PMI για παραγωγή στη χώρα και ετοιμάζεται για νέο επενδυτικό κύκλο. Υψηλό το μερίδιο του IQOS στην ελληνική αγορά.

Νέα επένδυση στην ενίσχυση της παραγωγικότητας της μονάδας του Ασπροπύργου προωθεί η Παπαστράτος, η ελληνική θυγατρική της Phillip Morris Int., έχοντας ολοκληρώσει και ξεπεράσει σε αρχικό προϋπολογισμό τον προηγούμενο κύκλο επενδύσεων ύψους 125 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Παπαστράτος, Χρ. Χαρπαντίδη στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της 2ης πανελλαδικής έρευνας της Marc για το κάπνισμα, το budget του νέου κύκλου επενδύσεων για το 2023 βρίσκεται υπό διαμόρφωση, ωστόσο αφορά στην επέκταση του capacity του εργοστασίου παραγωγής hits με 4 επιπλέον γραμμές παραγωγής, καθώς και 2 νέες γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης.

Σημειώνεται ότι το συνολικό πρόγραμμα επενδύσεων της τελευταίας 5ετίας για την Παπαστράτος ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ καθώς πέρα από τα αρχικά 300 εκατ. ευρώ κατασκευής της μονάδας – και το οριστικό πέρασμα της εταιρείας στην παραγωγή αποκλειστικά και μόνον θερμαινόμενων ράβδων, προστέθηκαν επιπλέον 170 εκατ. ευρώ στη διετία 2021-2022, έναντι των αρχικώς εκτιμώμενων επενδύσεων ύψους 125 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το 85% της παραγωγής του εργοστασίου εξάγεται σε 14 χώρες καλύπτοντας ανάγκες της PMI ενώ σύμφωνα με την κ. Λένα Πλαϊτη, γενική διευθύντρια επικοινωνίας της εταιρείας το 65% των εσόδων της Παπαστράτος προέρχονται πλέον από την πώληση (σε εξωτερικό και εσωτερική αγορά) από τις πωλήσεις θερμαινόμενων ράβδων.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας, Ιακ. Καργαρώτο, το ελληνικό εργοστάσιο ανταγωνίζεται τις υπόλοιπες παραγωγικές μονάδες της PMI (Κορέα, Ιταλία, Ρουμανία), ενώ η ελληνική αγορά βρίσκεται μέσα στην πρώτη 5άδα των ευρωπαϊκών χωρών, όσον αφορά το μερίδιο του Iqos. Σύμφωνα με τον ίδιο το εναλλακτικό προϊόν της εταιρείας, κατέχει σήμερα στην Ελλάδα μερίδιο 20% έναντι ακόμη και των συμβατικών μαρκών καπνού, αποδεικνύοντας την υψηλή του διείσδυση.

Το 2022 οι πωλήσεις – τόσο ex factory προς ξένες αγορές όσο και τελικού προϊόντος στην ελληνική αγορά- κινούνται δυναμικά, εξασφαλίζοντας στην εταιρεία την άνεση να συγκρατεί τιμές (δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις στη λιανική), απορροφώντας το αυξημένο λειτουργικό κόστος της περιόδου.

Τέλος, με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε η εταιρεία το 2021 ενίσχυσε όλα τα βασικά μεγέθη της γράφοντας κέρδη άνω των 100 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι καθαρές πωλήσεις της θυγατρικής της Philip Morris International Inc (PMI) έφτασαν το στα 469 εκατ. ευρώ αυξημένες, κατά 10% σε σχέση με το 2020 (428 εκατ. ευρώ) ενώ το κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά 7% και ανήλθε σε 270 εκατ. ευρώ (252 εκατ. ευρώ για το 2020). Το μικτό κέρδος για τη χρήση 2021 ανήλθε σε 200 εκατ. ευρώ από 176 εκατ. αυξημένο σε σχέση με πέρυσι κατά 14%. Όσον αφορά τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA), το 2021 ανήλθαν σε 146 εκατ. από 110,4 εκατ. ευρώ για το 2020. Τα καθαρά κέρδη χρήσηςπρο φόρων έφτασαν στα 101,4 εκατ. ευρώ από 68,8 εκατ. ευρώ το 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 47,3% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα