Πόσο πιο ακριβά θα αγοράζεις τον καφέ στο σούπερ μάρκετ σε λίγες ημέρες

Πόσο πιο ακριβά θα αγοράζεις τον καφέ στο σούπερ μάρκετ σε λίγες ημέρες

Πού θα πάει η τιμή του ελληνικού, του στιγμιαίου και του εσπρέσο μετά από την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στον καφέ από 1η Ιανουαρίου

Ξεκίνησαν και φθάνουν στα σούπερ μάρκετ οι νέες τιμολογήσεις των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας καφέ που θα ισχύσουν από 4 Ιανουαρίου, οπότε και θα ανοίξουν ξανά τα καταστήματά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, καμία εταιρεία δεν αντέχει να απορροφήσει την αύξηση που προκαλείται από την επιλογή της κυβέρνησης να επιβάλει ειδικό φόρο εισαγωγής στον καφέ.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, θα υπάρξει επιβάρυνση ύψους 2 ευρώ το κιλό για τον ωμό (σ.σ. τον πράσινο) καφέ, 3 ευρώ το κιλό για τον καβουρδισμένο και 4 ευρώ το κιλό για το στιγμιαίο. Από την εξέλιξη αυτή η κατηγορία του καφέ ο οποίος πλήττεται περισσότερο από την επιβολή του φόρου είναι ο ελληνικός, καθώς χρειάζεται περισσότερη πρώτη ύλη για να παραχθεί.

Πόσο πιο ακριβά θα αγοράζεις τον καφέ στο σούπερ μάρκετ σε λίγες ημέρες

Έτσι στις αρχές του νέου έτους οι τιμές στο ράφι θα είναι κατά 25% - 30% για τον ελληνικό καφέ, 15% -20% για το στιγμιαίο καφέ (σ.σ. τύπου Nescafe) και τις κάψουλες καφέ, ενώ στον εσπρέσσο οι νέες τιμές πώλησης στο σούπερ μάρκετ θα διαμορφωθούν κατά 20% έως 25% ακριβότερα.

Συγκεκριμένα η συσκευασία των 200 γραμμαρίων του ελληνικού καφέ θα πάει περίπου στα 3 ευρώ από 2,30 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ η συσκευασία του στιγμιαίου (200 γρ.) θα διαμορφωθεί πάνω από 7 ευρώ από 6 ευρώ που είναι σήμερα η μέση τιμή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Γιατί κινδυνεύουν να κλείσουν όλα τα καφεκοπτεία στην Ελλάδα

SHARE:

24Media Network