Σούπερ μάρκετ: Πόσες λιγότερες πλαστικές σακούλες αγοράσαμε το 2018

Σούπερ μάρκετ: Πόσες λιγότερες πλαστικές σακούλες αγοράσαμε το 2018
EUROKINISSI

Πόσο απέχει η Ελλάδα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις πόσες πλαστικές σακούλες θα πρέπει να "πέσουμε" έως τον Δεκέμβριο του 2019

Με την τιμή της πλαστικής σακούλας να ανεβαίνει από 1 Ιανουρίου του 2019 στα σούπερ μάρκετ και όπου αλλού γίνεται χρήση της το ΙΕΛΚΑ ανακοίνωσε σήμερα τις εκτιμήσεις του για την έως τώρα πορεία του μέτρου της επιβολής τέλους από τις αρχές του 2018. 

Σε ότι αφορά  στο κανάλι των σουπερμάρκετ σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ η εφαρμογή του μέτρου ήταν αυστηρή και καθολική.Τα στοιχεία καταγράφουν το 2018 μία μείωση της τάξης του 75-80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με το 2017. Εκτιμάται ότι αν συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός κατανάλωσης τότε το 2018 θα διατεθούν περίπου 1,5 δισεκατομμύριο σακούλες λιγότερες σε σχέση με το 2017

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΙΕΛΚΑ αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη διάθεση εκτός των σουπερμάρκετ ακόμα και στο βέλτιστο σενάριο της μείωσης κατά 65% οδηγεί σε κατανάλωση περίπου 130-135 σακούλες ανά κάτοικο ανά έτος. Αν και η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική δεν αξιολογείται ως επαρκής καθώς δεν επιτυγχάνεται ο στόχος που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Οδηγία αναφέρει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα που εξασφαλίζουν ότι το ετήσιο επίπεδο κατανάλωσης δεν θα υπερβαίνει τις 90 λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς κατά κεφαλήν το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2019

Καμπάνια ενημέρωσης 

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών στο πλαίσιο της ενημερωτικής προσπάθειας «Νοιαζόμαστε Σήμερα – Ζούμε Καλύτερα Αύριο» πραγματοποιεί σε συνεργασία με 9 αλυσίδες σουπερμάρκετ-λιανεμπορίου (ΑΒ Βασιλόπουλος, Γαλαξίας, Θανόπουλος, Μασούτης, My Market, OkAnytimeMarket, Praktiker, Σκλαβενίτης, Χαλκιαδάκης) που συμμετέχουν στην προσπάθεια ενημερωτική καμπάνια για την ενημέρωση του κοινού για τις αλλαγές στη νομοθεσία για τη μείωση της χρήσης πλαστικής σακούλας που τίθεται σε ισχύ από 1/1/2019 και την αύξηση του περιβαλλοντικού τέλους.

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου 2018 και τον Ιανουάριο του 2019 θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση του κοινού μέσω διάφορων εργαλείων που δημιούργησε το ΙΕΛΚΑ με την υποστήριξη της Ste.Ma. Consulting. Συγκεκριμένα:

Διανομή ειδικού φυλλαδίου με 24 απλές ερωτήσεις και απαντήσεις για την εφαρμογή του νόμου 4496/2017 (βλ. σελίδα 2) σε πάνω από 1.500 καταστήματα σουπερμάρκετ σε όλη την Ελλάδα.

Καταχωρήσεις με την αντίστοιχη πληροφόρηση σε φυλλάδια προσφορών και λοιπά έντυπα.

Ανάρτηση ενημερωτικής αφίσας ενημέρωσης για τη νομοθεσία και προώθησης της χρήσης επαναχρησιμοποιούμενης τσάντας σε πολλά καταστήματα σουπερμάρκετ.

Αξιοποίηση του διαδικτύου και των socialmedia .

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σούπερ Μάρκετ, Μασούτης, Σκλαβενίτης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ποιο προϊόν παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 5.000% τον Ιανουάριο στα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Τι έκαναν οι Έλληνες όλες αυτές τις σακούλες που έπαιρναν από το σούπερ μάρκετ

Τέλος οι φθηνές πλαστικές σακούλες - Αυξάνεται η τιμή τους από 1η Ιανουαρίου

SHARE:

24Media Network