Στροφή της Δέλτα στα τρόφιμα

Στροφή της Δέλτα στα τρόφιμα
Το λογότυπο της ΔΕΛΤΑ Facebook

Τη σταδιακή απεξάρτηση από τον τομέα του γάλακτος- ο οποίο αντιμετωπίζει ισχυρή πίεση από τον ανταγωνισμό τιμών- σχεδιάζει η εταιρεία. Η αναδιάρθρωση παγίων και συμμετοχών και οι στόχοι εξαγορών.

Από τη στιγμή που το γάλα αντιμετωπίστηκε ως commodity προϊόν, ουκ ολίγες γαλακτοβιομηχανίες αποφάσισαν είτε να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο τους με νέα πιο αποδοτικά προϊόντα, είτε να αποχωρίσουν εντελώς από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα η ΦΑΓΕ και η πολυεθνική Friesland.

Η απεξάρτηση από το γάλα αποτελεί επίσης στόχο της διοίκησης της γαλακτοβιομηχανίας Δέλτα, μέλος του ομίλου Vivartia, όπως πρόσφατα ανάφερε η διοίκηση της εταιρείας σε σχετική δημοσιογραφική παρουσίαση. Σήμερα, το γάλα αντιπροσωπεύει το 70% του όγκου πωλήσεων και του 55% της αξίας πωλήσεων, και πλέον η εταιρεία προσανατολίζεται να επεκταθεί σε νέες κατηγορίες προϊόντος με υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Σημειώνεται ότι η νέα καταναλωτική κρίση λόγω πληθωρισμού αλλά και το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» επέφερε απώλειες στο μερίδιο αγοράς σε αξία της ΔΕΛΤΑ στο φρέσκο γάλα 3-4 μονάδες, το οποίο διαμορφώθηκε στο 15% το 2022.

Η μετεξέλιξη

Ο στόχος μετατροπής της σε εταιρεία τροφίμων αναμένεται να επιτευχθεί μέσω εξαγορών, όπως ανάφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Χ. Τσόλκας, προσθέτοντας ότι η εταιρεία σκοπεύει να αξιοποιήσει και το ευρύτατο δίκτυο διανομής και την πρόσβασή της σε 27.000 τελικά σημεία.

Προτεραιότητα θα δοθεί στις εναλλακτικές κατηγορίες τροφίμων και ενδεχομένως μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν νεότερα στο μέτωπο των εξαγορών. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η ΔΕΛΤΑ δραστηριοποιείται έντονα στα φυτικά προϊόντα (plant based), ενώ πριν λίγους μήνες προχώρησε στην εξαγορά του 70% των μετοχών της εταιρείας Κουρέλλας, κάνοντας δυναμική είσοδο στα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Σημειώνεται επίσης ότι η ΔΕΛΤΑ εξαγόρασε στα τέλη του 2021 επίσης την εισαγωγική – εμπορική «Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιος», που εμπορεύεται πρώτες ύλες τυροκομίας αλλά και τυριά μη ελληνικής προέλευσης.

Υπενθυμίζεται επίσης πως το 2022 η εταιρεία αποεπενδύθηκε από την United Milk Corporation στη Βουλγαρία, πουλώντας στον ανταγωνιστικό όμιλο των αδερφών Σαράντη, ενώ προχώρησε στην πώληση των ανενεργών εγκαταστάσεων μεταποίησης γάλακτος στο Πλατύ Ημαθίας και στον Ταύρο, ενισχύοντας τη ρευστότητα της και πιθανώς την εξυπηρέτηση των σχεδιαζόμενων εξαγορών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα