General Motors: Συνεχίζεται η πιο μακροχρόνια απεργία στην ιστορία της

General Motors: Συνεχίζεται η πιο μακροχρόνια απεργία στην ιστορία της
General Motors απεργία AP

Σχεδόν 50.000 εργαζόμενοι στην GM απεργούν από τις 16 Σεπτεμβρίου. Ζητούν αυξήσεις μισθών και βελτίωση της κατάστασης των εργαζόμενων.

Η απεργία στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors, ήδη η πιο μακροχρόνια για τον συγκεκριμένο κλάδο από τη δεκαετία του 1970, θα συνεχιστεί το διάστημα στο οποίο τα μέλη του συνδικάτου των εργαζομένων θα αποφασίζουν αν θα δεχθούν την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τη διεύθυνση, δηλαδή ως τις 25 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε στέλεχος του συνδικάτου UAW.

«Το Εθνικό Συμβούλιο της GM αποφάσισε να τεθεί το κείμενο της προκαταρκτικής συμφωνίας προς επικύρωση από τα μέλη του συνδικάτου», εξήγησε ο Μπράιαν Ρότενμπεργκ, υπεύθυνος επικοινωνίας του UAW. «Η επικύρωση αναμένεται να ολοκληρωθεί ως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου», πρόσθεσε.

Έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκησε επτά ώρες το Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι εγκρίνει την προκαταρκτική συμφωνία, η οποία έχει τετραετή ισχύ.

«Ενθαρρύνουμε το UAW να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη λειτουργία μας και πάλι και να επιστρέψουμε στην κατασκευή αυτοκινήτων για τους πελάτες μας», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της η GM.

«Στόχος μας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων αυτών ήταν να διασφαλίσουμε ότι το μέλλον της GM θα ωφελεί τους εργαζόμενους μας, τους αντιπροσώπους μας, τους υπεργολάβους μας και τις κοινότητες στις οποίες λειτουργούμε», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σε περίπτωση που εγκριθεί η συμφωνία από τα μέλη του συνδικάτου, το UAW θα ξεκινήσει στη συνέχεια διαπραγματεύσεις με τις αυτοκινητοβιομηχανίες Ford και Fiat Chrysler χρησιμοποιώντας τη συμφωνία με τη GM ως βάση.

Το κείμενο, οι λεπτομέρειες του οποίου δόθηκαν στη δημοσιότητα από το UAW την Πέμπτη, προβλέπουν την καταβολή μπόνους 11.000 δολαρίων ανά εργαζόμενο μόλις εγκριθεί η νέα σύμβαση.

Μία νίκη της αυτοκινητοβιομηχανίας: μπορεί να οριστικοποιηθεί, όπως ανακοίνωσε τον προηγούμενο Νοέμβριο, το κλείσιμο τριών εργοστασίων της: στο Μέριλαντ, το Μίσιγκαν και το Οχάιο.

Η GM θα μπορέσει να κλείσει και ένα τέταρτο εργοστάσιο στην Καλιφόρνια, όμως το UAW κατάφερε να σώσει το εργοστάσιο στο Χάμτρακ του Ντιτρόιτ.

Τέλος η αυτοκινητοβιομηχανία θα επενδύσει 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια στα αμερικανικά της εργοστάσια, κάτι που θα δημιουργήσει 9.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στη διεύθυνση.

Σχεδόν 50.000 εργαζόμενοι στην GM απεργούν από τις 16 Σεπτεμβρίου, την πιο μακροχρόνια απεργία στην αυτοκινητοβιομηχανία από τη δεκαετία του 1970. Ζητούν αυξήσεις μισθών και βελτίωση της κατάστασης των εργαζόμενων που είχαν προσληφθεί μετά τη διάσωση του ομίλου από την πτώχευση από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα