Trade Estate: Η εξαγορά του Smart Park και στο βάθος το ΧΑ

Διαβάζεται σε 3'
Trade Estate: Η εξαγορά του Smart Park και στο βάθος το ΧΑ
ISTOCK

Η ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή ετοιμάζεται για τη δημόσια προσφορά εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, έχοντας ήδη μεγαλώσει το αποτύπωμα της και τα έσοδα της.

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξαγοράς του Smart Park από τη Reds ανακοίνωσε την Τρίτη (10/10) η Trade Estates, η εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων του ομίλου Φουρλή. Ενόψει δε της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο η ΑΕΕΑΠ εμφανίζεται ενισχυμένη τόσο σε απόλυτο μέγεθος όσο και σε έσοδα, καθώς το Smart Park είναι σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της χώρας μετά το The Mall Athens της Lamda Development.

Η συναλλαγή για την εξαγορά εκτιμάται στα 93 εκατ.ευρώ (110 εκατ.ευρώ μαζί με την ανάληψη δανεισμού) και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός διμήνου οπότε η ουσιαστική αποτύπωση των μεγεθών του Smart Park στην Trade Estates θα γίνει το 2024.

Ειδικότερα το Smart Park βρίσκεται σε έκταση 91 στρεμμάτων στα Σπάτα και φιλοξενεί σε συνολικά 53.600 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) καταστήματα ισχυρών παικτών του λιανικού εμπορίου. Το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο αποτέλεσε την κύρια πηγή εσόδων για τη Reds το α΄εξάμηνο του 2023. Παράλληλα, το α’ εννεάμηνο του 2023 πέτυχε περαιτέρω σημαντική αύξηση κατά 18% στην επισκεψιμότητά του, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ακόμη, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση περίπου 27% και στον κύκλο εργασιών των καταστημάτων του.

Ο Όμιλος Φουρλή, μέσω της Trade Estate, έως το τέλος του 2025 επιδιώκει να έχει υπό τη διαχείρισή της 12 εμπορικά πάρκα. Μέχρι στιγμής το χαρτοφυλάκιο της θυγατρικής του αποτελείται από οκτώ εμπορικά πάρκα σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία. Ωστόσο, η Trade Estates έχει δρομολογήσει και την ανάπτυξη ακόμη τεσσάρων πάρκων, συνολικής επιφάνειας άνω των 64.000 τ.μ., ενώ το ύψος των κεφαλαίων που αναμένεται να επενδυθούν εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 160 εκατ. ευρώ. Ακόμη, η Trade Estates φαίνεται ότι θέλει να ισχυροποιήσει περαιτέρω την παρουσία της στη στρατηγική περιοχή των Σπατών, καθώς έχει ήδη αποκτήσει οικόπεδο επιφανείας 32 στρεμμάτων, πλησίον του υφιστάμενου εμπορικού συγκροτήματος Smart Park.

Επιπλέον η Trade Estates προχωρά στην κατασκευή του εμπορικού πάρκου 30.000 τ.μ. στην εμπορική ζώνη του ακινήτου του Ελληνικού. Το συνολικό ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 70 εκατ. ευρώ, καθώς πρόκειται να δημιουργηθούν μεγάλα κτίρια, όπου θα φιλοξενείται σειρά καταστημάτων, μεταξύ των οποίων και ένα της ΙΚΕΑ. Παράλληλα, κατασκευάζει αλλά δύο μεγάλα εμπορικά πάρκα στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Πάτρα σε συνεργασία με την Ten Brinke. Στην Κρήτη δρομολογείται η ανάπτυξη ενός πάρκου επιφάνειας 14.000 τ.μ. σε έκταση 40 στρεμμάτων. Αντίστοιχα, στην Πάτρα προχωρεί η κατασκευή ενός πάρκου 20.000 τ.μ., μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας 13.900 τ.μ. σε ιδιόκτητο οικόπεδο 21,5 στρεμμάτων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα