Τσουνάμι πτωχεύσεων εταιρειών: 640 αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99

Τσουνάμι πτωχεύσεων εταιρειών: 640 αιτήσεις για υπαγωγή στο άρθρο 99
Η οικονομική κρίση έχει κλείσει καταστήματα και έχει νεκρώσει εμπορικές στοές της Αθήνας. Στη Στοά Αρσακείου έχουν κλείσει των σύνολο των εμπορικών καταστημάτων. Στα τζάμια των βιτρινών των -άλλοτε- μαγαζιών, τα εμπορεύματα έχουν αντικατασταθεί από τα ενοικιαστήρια. Στα λίγα ανοιχτά μαγαζιά ό,τι έχει απομείνει είναι αναμνήσεις, αφού η στοά Αρσακείου τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές εποχές. Εκείνες που όλοι οι έμποροι συνιστούσαν τη δική τους μικρή ετερόκλητη αθηναϊκή κοινωνία. Άλλοτε γυαλιστερή και μοντέρνα σαν πανάκριβα καλοσυσκευασμένα δώρα και άλλοτε παρηκμασμένη και αφημένη στην τύχη της, η στοά του Αρσακειου ακολούθησε την εξέλιξη της πόλης και των ανθρώπων της. Και όπως συμβαίνει με όλες τις ιστορίες, κάποιες έχουν happy end και κάποιες άλλες όχι... Παραεμπόριο, έλλειψη ρευστού από τις τράπεζες, αδυναμία του κόσμου να καταναλώσει, δημιουργούν ένα εκρηκτικό πρόβλημα. Οι εξελίξεις δεν κάνουν διακρίσεις και το ντεκόρ, ακόμα και στις «γυαλιστερές» στοές, αρχίζει να γίνεται κίτρινο. Στο χρώμα των «Ενοικιάζεται». (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Εκατοντάδες αιτήσεις εταιρειών για υπαγωγή στο άρθρο 99. Πόσες εγκρίθηκαν, πόσες απορρίφθηκαν και πόσες παραμένουν σε εκκρεμότητα

Ολοένα και μεγαλώνει ο κατάλογος των επιχειρήσεων που καταθέτουν αιτήσεις για υπαγωγή τους στη διαδικασία του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Ειδικότερα για το 2012, οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις που αναζήτησαν σανίδα σωτηρίας στις ευνοϊκές διατάξεις του σχετικού νόμου ανέρχονται σε 640.

Από αυτές, σύμφωνα με την Ημερησία, μόνο σε 174 περιπτώσεις εγκρίθηκαν οι αιτήσεις από τα Πρωτοδικεία, ενώ 222 απορρίφθηκαν πρωτόδικα και άλλες 244 παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με επιστολές που απηύθυνε στο τέλος του 2012 προς τους προέδρους των Τριμελών Συμβουλίων Διοίκησης των Πρωτοδικείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, καθώς και στους επικεφαλής των υπόλοιπων Πρωτοδικείων ζήτησε την παροχή στοιχείων σχετικά με τον αριθμό των εταιρειών που αιτήθηκαν και όσων υπήχθησαν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, καθώς και τη δικαστική εξέλιξη που είχαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε το Πρωτοδικείο Αθηνών από τις 17 Νοεμβρίου 2011 έως και τον Δεκέμβριο του 2012, συνολικά 175 εταιρείες αιτήθηκαν την υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Από τις ανωτέρω αιτήσεις, εγκρίθηκαν μόνο οι 14, απορρίφθηκαν οι 48, ενώ σε εκκρεμότητα είναι οι 113.

Με βάση εξάλλου τα στοιχεία που διαβίβασε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, προκύπτει ότι μετά την εφαρμογή του νόμου με τον οποίο τροποποιήθηκαν διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα και μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου 2012, κατατέθηκαν 48 αιτήσεις εταιρειών και φυσικών προσώπων για άνοιγμα διαδικασίας εξυγίανσης ή για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης με βάση το άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα.

Από τις παραπάνω αιτήσεις, 12 έγιναν δεκτές από το δικαστήριο και διατάχθηκε το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης.

Οι αιτήσεις που απορρίφθηκαν ήταν 14, ενώ απορρίφθηκαν άλλες 5 αιτήσεις για άμεση επικύρωση συμφωνίας εξυγίανσης και οι υπόλοιπες, είτε ματαιώθηκαν, είτε εκκρεμεί έκδοση απόφασης, είτε δεν συζητήθηκαν ακόμα.

Σε κατάσταση πτώχευσης κηρύχθηκαν τρεις ανώνυμες εταιρείες μετά την κατάθεση εκ μέρους τους αίτησης για υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης.

Ανάμεσα σε αυτές είναι και η “ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Βορείου Ελλάδος Ανώνυμη Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρία Πλαστικών”.

Στο ερώτημα αν επιτεύχθηκε μέσω του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα η οικονομική εξυγίανση των επιχειρήσεων, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι το Δικαστήριο δεν μπορεί να γνωρίζει αν τελικά οι εν λόγω επιχειρήσεις κατέστησαν βιώσιμες, δεδομένου ότι μόνο στην περίπτωση που δεν καταβληθούν οι συμφωνημένες οφειλές, οι συμβεβλημένοι δανειστές προσφεύγουν στα δικαστήρια για λύση της συμφωνίας.

Και στον Πειραιά, σε σύνολο 31 αιτήσεων, εγκρίθηκαν οι 7, απορρίφθηκαν οι 15 και εκκρεμούν άλλες εννέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα