Βάτραχοι σε σαλάτες: Πώς μπαίνουν (και πώς επιβιώνουν)

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου © MANUEL FINDEIS

Το News 24/7 συνομίλησε με εκπροσώπους της αγοράς και προσπαθεί να ρίξει φως στο (όχι και τόσο) σπάνιο φαινόμενο του φυλακισμένου βατράχου σε σακούλα σαλάτας.

Τις πρώτες σχεδόν 24 ώρες που η φωτογραφία του βατράχου στην συσκευασμένη σαλάτα σούπερ μάρκετ είχε κάνει τον γύρο των ελληνικών social media δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστεψαν ότι πρόκειται για fake news ή για ξαναζεσταμένη σούπα. Ήρθε η ανακοίνωση της ΑΒ Βασιλόπουλος που έδωσε σε έναν βαθμό απαντήσεις.

Αυτό που παραμένει αναπάντητο είναι το πώς ένα τόσο μεγάλο βατράχι κατάφερε να εισέλθει στην σακούλα και βρέθηκε ένα στάδιο πριν φθάσει ως τα ψυγεία του σούπερ μάρκετ και το χέρι του τελικού καταναλωτή. Εδώ θα πρέπει να πούμε, ότι μπορεί το φαινόμενο να είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά μία έρευνα στο google δείχνει ότι αντίστοιχα περιστατικά αρκετά συχνά το τελευταίο διάστημα σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εστίασης τόσο σε Αμερική όσο και σε Ευρώπη.

1.700 περιπτώσεις στην Αμερική

Το 2013 το business insider είχε κάνει ένα πρόχειρο μάζεμα σε ένα θέμα με τίτλο Οι βάτραχοι εμφανίζονται στις σαλάτες πιο συχνά από ότι νομίζεις και επαληθεύτηκε καθώς και τα επόμενα χρόνια το φαινόμενο συνεχίστηκε. H πλέον πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή μίας Βρετανίδας, η οποία όπως αναφέρει η Daily Mail, στις αρχές Ιουλίου βρήκε ένα μικρό βατραχάκι μέσα στην συσκευασμένη σαλάτα που είχε αγοράσει από τα Aldi. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί σύμφωνα με το mnn και πέρυσι τον Αύγουστο σε μία Αμερικανίδα στο Λος Άντζελες όπου κράτησε τον βάτραχο για κατοικίδιο. Με βάση το dailybuzzlive οι αμερικανικές αρχές έχουν δεχθεί πάνω από 1.700 καταγγελίες καταναλωτών για ζωντανούς ή νεκρούς βατράχους σε σαλάτες σούπερ μάρκετ χωρίς να ξεχωρίζει κάποια αλυσίδα. Πρώτη έρχεται η Wal Mart η οποία είναι και η μεγαλύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε όσες περιπτώσεις έπεσαν επάνω τα φώτα της δημοσιότητας οι εταιρείες συσκευασίας που εμπλέκονταν δεν μπόρεσαν να δώσουν λογικές εξηγήσεις καθώς η διαδικασία επεξεργασίας είναι τέτοια που δύσκολα μπορεί να φθάσει ζωντανό ένα βατράχι μέσα στην σακούλα. Σε ό,τι αφορά τα νεκρά, και συνήθως τεμαχισμένα βατράχια, που είναι και η πλειοψηφία των περιπτώσεων καθώς κόβονται από τα μαχαίρια τεμαχισμού της σαλάτας, η εξήγηση που δίνεται είναι ότι "μεταναστεύουν" στα χωράφια με τα λαχανικά τους λόγω της ξηρασίας στα ποτάμια όπου συνήθως ζουν.

Λογική εξήγηση αδυνατούσαν να δώσουν στελέχη της αγοράς που είναι γνώστες της πιστοποιημένης διαδικασίας επεξεργασίας των συσκευασμένων σαλατών. Σε επικοινωνία που είχε μαζί τους το NEWS 24/7 ανέφεραν ότι στην σαλάτα που βρέθηκε ο βάτραχος τα φύλλα δεν τεμαχίζονται, απλά "αποκολλάται" το ένα φύλλο από το άλλο και στην συνέχεια περνάει από τρία στάδιο πλυσίματος, όπου το πλύσιμο γίνεται και με πίεση όπου ένας τόσο μεγάλος οργανισμός δεν μπορεί να συγκρατηθεί πάνω στα φύλλα. Παράλληλα οι σαλάτες ελέγχονται τόσο με ανθρώπινο χέρι όσο και με το μάτι από την στιγμή που θα περάσουν την διαδικασία του στεγνωτηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συσκευαστής της AB - που τυγχάνει να είναι και και συνεργάτης και άλλων μεγάλων αλυσίδων αλλά να έχει και αυτόνομη παρουσία στα ψυγεία - με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει το NEWS24/7 είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην εγχώρια αγορά, με σύγχρονες εγκαταστάσεις και που τηρεί αυστηρές και πιστοποιημένες προδιαγραφές παραγωγικής διαδικασίας(ISO, HASSP κ.α.).

Η αδυναμία λογικής απάντησης, κρατάει ζωντανό, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας το σενάριο της δολιοφθοράς. Και καθώς στο διαδίκτυο μεταξύ σοβαρού και αστείου αναφέρονται συνήθως ονόματα ανταγωνιστικών αλυσίδων οι συνομιλητές μας τους τοποθετούν τελευταίους σε μία μεγάλη λίστα που μπορεί να συμπεριλαμβάνει για παράδειγμα από πελάτες που προσπαθούν να εκβιάσουν, μέχρι δυσαρεστημένους υπαλλήλους είτε τις αλυσίδας είτε του προμηθευτή κ.α..

Στο ερώτημα το πως επιβιώνει ένας βάτραχος στην σακούλα η απάντηση ήταν πιο απλή. Οι θερμοκρασίες ψυγείου που συντηρούνται οι σαλάτες δεν είναι τόσο χαμηλές - και άγνωστες - για τα συγκεκριμένα ζώα. Παράλληλα αν και αεροστεγείς, υπάρχει αρκετός αέρας μέσα (σ.σ. αν τις πατήσει ελαφρά κάποιος είναι σαν μισογεμισμένο μπαλόνι) ώστε να αναπνέουν ενώ και ο χρόνος από την παραγωγή έως το ψυγείο είναι από τους συντομότερους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος στο ερώτημα γιατί δεν παρεμβαίνουν οι αρχές για τέτοιες περιπτώσεις μας ανέφεραν ότι πρώτον στην συγκεκριμένη περίπτωση το προϊόν δεν πωλήθηκε και δεύτερον δεν τέθηκε θέμα δημόσιας υγείας. Στην Αμερική που όπως προαναφέρθηκε το φαινόμενο είναι πιο συχνό οι υγειονομικές αρχές απλώς συστήνουν την μη κατανάλωση του προϊόντος ενώ και οι αλυσίδες το αντικαθιστούν με ένα ίδιο (σ.σ. χωρίς τον βάτραχο).

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΑΒ Βασιλόπουλος, Σούπερ Μάρκετ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΑΒ Βασιλόπουλος: Τι απαντά η εταιρεία για την σαλάτα με τον βάτραχο

Αυτά είναι τα 10 πράγματα που φοβούνται τα σούπερ μάρκετ σήμερα στην Ελλάδα

SHARE:

24Media Network