Βόρεια Μακεδονία: Πόσα προϊόντα περιέχουν τον όρο "Μακεδονία"

Βόρεια Μακεδονία - Φωτογραφία Αρχείου
Βόρεια Μακεδονία - Φωτογραφία Αρχείου 123RF

Πόσα είναι τα προϊόντα στην γειτονική χώρα όπου πιθανόν θα αντιμετωπίσοουν πρόβλημα με το σήμα τους λόγω του ονόματος Μακεδονία σε όλες του τις μορφές. Πόσα φέρεται να είναι τα αντίστοιχα ελληνικά προϊόντα

Με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τρίπρα στην Βόρεια Μακεδονία, την πρώτη που πραγματοποιείται στην γειτονική χώρα μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημοσίευμα της ιστοσελίδας του τηλεοπτικού σταθμού των Σκοπίων «Telma» αναφέρεται στο θέμα των εμπορικών σημάτων εταιρειών της Βόρειας Μακεδονίας που φέρουν τον όρο «Μακεδονία». Την πληροφορία αυτή μεταφέρει με σχετική ενημέρωση του, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια.

Όπως σημειώνεται, σε σύνολο 14.556 εμπορικών σημάτων εντός της Βόρειας Μακεδονίας 79 περιέχουν τον όρο «Makedonija», 77 τον όρο «Macedonia», 12 τον επιθετικό προσδιορισμό «Macedonian» και 128 τα αρχικά «ΜΚ» ή «ΜΑΚ». Επιπλέον, από τα 344 διεθνώς καταχωρημένα εμπορικά σήματα εταιρειών της Βόρειας Μακεδονίας μόνον πέντε περιέχουν τον όρο «Macedonia».

Όσον αφορά στις Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΟΠ/ΠΓΕ) σε σύνολο 53 προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ της Βόρειας Μακεδονίας, μόνον ένα φέρει τον προσδιορισμό «Makedonski» - πρόκειται για το τρόφιμο «άιβαρ (ajvar)» ένα είδος σάλτσας/σαλάτας από κόκκινη πιπεριά.

ADVERTISING

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Το εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται και στην ελληνική πλευρά, σημειώνοντας ότι ο όρος «Macedonia» περιλαμβάνεται σε 182 εμπορικά σήματα και ότι 4.000 ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο «Macedonia» για να περιγράψουν ένα ή περισσότερα προϊόντα τους.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ‘Telma’, εταιρείες της Βόρειας Μακεδονίας έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν ερωτήματα σχετικά με το θέμα στο Γραφείο Προστασίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Βόρειας Μακεδονίας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν δίδεται κάποια απάντηση, καθώς δεν έχουν εκδοθεί οδηγίες από τις αρμόδιες Αρχές.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βόρεια Μακεδονία
SHARE:

24Media Network