Βουτιά στις πωλήσεις της Renault λόγω κορονοϊού

Βουτιά στις πωλήσεις της Renault λόγω κορονοϊού
Το λογότυπο της Renault AP

Η Renault δήλωσε ότι η συνολική μείωση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στην υψηλή έκθεσή της σε χώρες που έχουν επιβάλει αυστηρούς αποκλεισμούς και περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Renault ανακοίνωσε ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις της κατέγραψαν μείωση κατά 34,9% το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορονοϊού.

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι παρατηρήθηκαν κάποια σημάδια ανάκαμψης τον Ιούνιο. Επίσης, έδωσε έμφαση στην εμπορική επιτυχία του νέου, αμιγώς ηλεκτρικού μοντέλου Zoe, το οποίο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, παρουσίασε αύξηση των πωλήσεων κατά 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Το νέο Zoe επωφελείται από τη νέα μπαταρία 52 kWh, η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, εξασφαλίζει αυτονομία έως τα 390 χλμ. (WLTP). Πρόκειται για αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την παλιά μπαταριά των 40 kWh. Επίσης, προσφέρει γρήγορη φόρτιση συνεχούς ρεύματος (DC), εκτός από τις επιλογές εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) που είναι ήδη διαθέσιμες στο σπίτι ή στον δρόμο.   

Παρά την αύξηση της εμβέλειας και της χωρητικότητας, η μπαταρία δεν έχει αυξηθεί σε φυσικό μέγεθος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει απώλεια εσωτερικού χώρου και πρακτικότητας. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι η ικανότητά του να προσφέρει καλύτερες επιδόσεις από τον νέο κινητήρα R135.   

Ο νέος κινητήρας R135 100 kW προσφέρει ισοδύναμο 135 ίππων και βελτιωμένη ροπή για ταχύτερη επιτάχυνση και μεγαλύτερη απόκριση. Επιτάχυνση από 0 έως 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 10” και τελική ταχύτητα 140 χλμ./ώρα.

Η Renault δήλωσε ότι η συνολική μείωση στον όγκο των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στην υψηλή έκθεσή της σε χώρες που έχουν επιβάλει αυστηρούς αποκλεισμούς και περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Ο πρώην πρόεδρος της Nissan Motor Co Ltd, Κάρλος Γκον, σε συνέντευξη σε εφημερίδα την Κυριακή 19 Ιουλίου, αποκάλεσε τα αποτελέσματα των πωλήσεων και των ενεργειών της Renault και της Nissan «αξιολύπητα». Εκτίμησε ότι τα αρνητικά αποτελέσματα οφείλονται στην έλλειψη κοινής ηγεσίας και στην πανδημία του COVID-19.   

Ο Κάρλος Γκον, ο οποίος ήταν επίσης πρόεδρος της Mitsubishi Motors Corp, συνελήφθη στην Ιαπωνία στα τέλη του 2018 με την κατηγορία ότι χρησιμοποίησε εταιρικά κεφάλαια για προσωπικό σκοπό, κατηγορίες τις οποίες αρνείται. Έφυγε κρυφά από την Ιαπωνία και πήγε στον Λίβανο, όπως αναφέρει το Reuters.   

«Υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης στην αγορά προς τη συμμαχία. Προσωπικά, βρίσκω τα αποτελέσματα της Nissan και της Renault αξιολύπητα. Οι δύο εταιρείες κοιτάζουν προς τα μέσα. Δεν υπάρχει πλέον πραγματικός συνδυασμός διαχείρισης μεταξύ της Renault και της Nissan, αλλά μία δυσπιστία και μεγάλη απόσταση», τόνισε ο Κάρλος Γκον στην εφημερίδα Le Parisien.

Ο Κάρλος Γκον συνέκρινε την πτώση της τιμής της μετοχής από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2020 μεταξύ των ανταγωνιστών General Motors Co και Toyota Motor Corp και των Renault – Nissan. Η General Motors Co είχε μείωση κατά 12% και η Toyota Motor Corp κατά 15%. Η Nissan κατέγραψε μείωση 55% και η Renault 70%.

«Όλοι αυτοί οι κατασκευαστές αντιμετωπίζουν την ίδια κρίση λογω του COVID-19, αλλά η Renault και η Nissan τιμωρούνται περισσότερο από τους άλλους», σημείωσε ο ίδιος.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα