Έξι μήνες στον Εφραίμ με αναστολή

Έξι μήνες στον Εφραίμ με αναστολή

Έξι μήνες φυλακή με αναστολή στους Εφραίμ, Αρσένιο και την εφέτη Μ. Ψάλτη από το Εφετείο Θράκης

Ποινή φυλάκισης έξι μηνών αλλά με αναστολή, επέβαλλε το Εφετείο Θράκης στον προφυλακισμένο ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ, το μοναχό Αρσένιο και την εφέτη Μαρία Ψάλτη.

Πρόκειται μεν για την υπόθεση των "ιερών ανταλλαγών", αλλά για το σκέλος εκείνο της υπόθεσης που αφορά στο κλείσιμο της δίκης δε.

Η δίκη, υπενθυμίζουμε, εκκρεμούσε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ροδόπης, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων της Μονής Βατοπεδίου.

Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η κ. Ψάλτη στην οποία καταλογίστηκε ότι μετέφερε στους μοναχούς, κατόπιν έντονων πιέσεων τους, του αποτελέσματος της διάσκεψης του Πρωτοδικείου Ροδόπης που ήταν αρνητικό (με πλειοψηφία 2 έναντι 1) για τη Μονή, ωφελώντας τους με τον τρόπο αυτό, ενώ παράλληλα υπήρχε αντίστοιχη ζημία του ελληνικού Δημοσίου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε ξανά στο Εφετείο Θράκης, καθώς υπήρξε αναίρεση από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου της αρχικής απόφασης του ίδιου δικαστηρίου, με την οποία τόσο ο  Εφραίμ, όσο και οι υπόλοιποι είχαν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών ο καθένας με τριετή αναστολή.

Ο Άρειος Πάγος έχει ουσιαστικά παραπέμψει την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Θράκης για νέα δίκη υπό διαφορετική όμως σύνθεση από αυτή που δίκασε τους τρεις κατηγορούμενους την πρώτη φορά.

Και τούτο διότι οι αρεοπαγίτες, με την υπ' αριθμ. 28/2012 απόφασή τους έκριναν ότι η πρώτη απόφαση του ίδιου δικαστηρίου δεν είχε νόμιμη αιτιολογία, παρουσίαζε λογικά κενά, αντιφάσεις και ελλείψεις.

Με αυτή την απόφαση ήταν ευνοϊκότερη η αντιμετώπιση των τριών στην νέα δίκη, αφού ο Άρειος Πάγος, αναιρώντας την αρχική απόφαση, είχε κρίνει ότι η τυχόν γνωστοποίηση του αποτελέσματος μόνο της διάσκεψης ενός δικαστηρίου (χωρίς τις διεργασίες, τις νομικές σκέψεις κ.λπ. των δικαστών) δεν αποτελεί πλέον αξιόποινη πράξη, αφού πρόκειται για στοιχεία τα οποία θα περιληφθούν στην απόφαση που θα δημοσιευθεί στη συνέχεια.

Επίσης, οι αρεοπαγίτες έκριναν ότι παράνομα στο Εφετείο Θράκης προστέθηκε στο κατηγορητήριο ότι οι μοναχοί πληροφορήθηκαν τις νομικές διεργασίες, με συνέπεια την ακυρότητα της διαδικασίας, λόγω παραβίασης υπερασπιστικών δικαιωμάτων.

SHARE:

24Media Network