2ο Messinia Forum: Η γαστρονομική Καλαμάτα

Διαβάζεται σε 5'
2ο Messinia Forum
2ο Messinia Forum ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου του Μεσσηνιακού αμπελώνα, το επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς και νέοι τρόποι τουριστικής προώθησης τέθηκαν στο επίκεντρο στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στις 13 & 14 Απριλίου.

Ελαιόλαδο Π.Ο.Π. γνωστό σε όλο τον κόσμο, ελιές, κρασί, τυριά, εσπεριδοειδή, σύκα και σταφίδες είναι μερικά από τα τοπ προϊόντα για τα οποία μπορεί να υπερηφανεύεται η Μεσσηνία. Εκτός από τα εύφορα εδάφη της όμως, η μεσσηνιακή γη μπορεί να θεωρηθεί τουριστικός «παράδεισος», τόσο χάρη του φυσικού της πλούτου όσο και της μακραίωνης ιστορίας της.

Η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, του Μεσσηνιακού αμπελώνα, το επιχειρηματικό περιβάλλον καθώς και νέοι τρόποι τουριστικής προώθησης και προσέγγισης τέθηκαν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια του δεύτερου Messinia Forum που οργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στις 13 & 14 Απριλίου, συγκεντρώνοντας πάνω από 7000 επισκέπτες.

2ο Messinia Forum
2ο Messinia Forum Μάρω Παρασκευούδη

Τουριστική Ανάπτυξη, Γαστρονομία, Καινοτόμες Στρατηγικές, Οικονομοτεχνική Ανάλυση Επιχειρήσεων, Επιχειρηματικότητα – Καλές Πρακτικές, Εξωστρέφεια, Ελληνικός Τουρισμός – Νέες Προοπτικές αποτέλεσαν τους θεματικούς κύκλους για τις ομιλίες και τα τραπέζια διαλόγου. Συμμετείχαν 68 καταξιωμένοι ομιλητές, διακεκριμένοι εισηγητές από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, από τον χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής και φυσικά από τον χώρο της γαστρονομίας.

Έλαβαν χώρα πάνω από 30 B2B συναντήσεις, εκπροσώπων μεγάλων εταιρειών με τους πάνω από 70 τοπικούς παραγωγούς και επιχειρηματίες οι οποίοι παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Οικογενειακές επιχειρήσεις, αγροκτήματα, οινοποιεία και μικρές παραγωγές συμπύκνωσαν την εικόνα της Μεσσηνίας – μια εικόνα με μεράκι, αγάπη για τον τόπο, εργατικότητα και βλέμμα στο μέλλον. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα και την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα Μεσσήνιων – και όχι μόνο – παραγωγών, επαγγελματιών και τυποποιητών, γνωρίζοντας έτσι αυθεντικά προϊόντα της μεσσηνιακής γης.

2ο Messinia Forum
2ο Messinia Forum Μάρω Παρασκευούδη

Παράλληλες δράσεις, όπως live cooking για την προώθηση συνταγών με μεσσηνιακά προϊόντα., γευσιγνωσία ελαιόλαδου από το Σχολείο Ελιάς και Ελαιολάδου Καλαμάτας αλλά και κρασιού καθώς επίσης και εργαστήρια, εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια του διημέρου.

Ο γαστρονομικός πλούτος της μεσσηνιακής γης

Βραβευμένα ελαιόλαδα, ελιές, ξύδι, βότανα από τον Ταΰγετο, αλάτι από τις αλυκές της Μάνης, αρτοποιήματα όπως τα χαρακτηριστικά λαλάγγια, χειροποίητα ζυμαρικά, λουκάνικα και παστά από ντόπια κρέατα, αγκινάρες, μαρμελάδες, σύκα, παστέλια, πετιμέζι, μπαλσάμικο, κρασιά και αποστάγματα είναι τα τοπ προϊόντα που παρουσιάστηκαν. Με σεβασμό προς την παράδοση, είδαμε την εξέλιξη αρκετών από αυτά, όπως το άθερμο βιολογικό πετιμέζι, τα τσάτνεϊ ή τα προϊόντα περιποίησης από φυσικά υλικά.

Γαστρονομία στην Καλαμάτα
Γαστρονομία στην Καλαμάτα Μάρω Παρασκευούδη

Ξεχωριστή θέση κατείχε το κρασί και τα αποστάγματα, με 15 Μεσσήνιους Οινοποιούς και Αποσταγματοποιούς να αναδεικνύουν την ιστορία και τη σημασία των αμπελώνων. Προς ενίσχυση της παραπάνω πρωτοβουλίας το ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου πραγματοποίησε Master Class Οίνου «Οίνοι & Γεύσεις της Μεσσηνίας» με τον DipWSET Νικόλα Γιαννόπουλο, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μεταξύ άλλων από το Navarino Vineyards, την Οινοποιία Ψαρούλη, το Κτήμα Δερέσκου και το Οινοποιείο Γκότση. Μια από τις κορυφαίες στιγμές του διημέρου ήταν η παρουσία του κορυφαίου Έλληνα sommelier Γιώργου Λούκα.

2ο Messinia Forum
2ο Messinia Forum Μάρω Παρασκευούδη

Ο Γιώργος Λούκας με πληθώρα υπογραφών wine lists και pairings υψηλών προδιαγραφών στο βιογραφικό του, μίλησε για τον Μεσσηνιακό Αμπελώνα και στη συνέχεια πραγματοποίησε γευσιγνωσία των μεσσηνιακών οίνων. Τέλος, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τοπικές ζυθοποιίες και να περιηγηθούν στον χώρο για να γνωρίσουν τους συμμετέχοντες και να δοκιμάσουν τα προϊόντα τους.

2ο Messinia Forum
2ο Messinia Forum Μάρω Παρασκευούδη

Η εξωστρέφεια με την πόλη της Καλαμάτας

Σε έναν ανοιχτό διάλογο με την Καλαμάτα βρισκόταν το 2o Messinia Forum, καθώς μετά την περιήγηση τους, οι επισκέπτες μπορούσαν να συνεχίσουν τη βόλτα τους στην πόλη. Από τη Δημοτική Αγορά της Καλαμάτας, όπου βρίσκει κανείς παραδοσιακά προϊόντα μέχρι τα εστιατόρια όπου αξιοποιούνται οι τοπικές πρώτες ύλες, η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας βρέθηκε στο επίκεντρο και ήταν κάτι παραπάνω από φιλόξενη.

Διαθέσιμη είναι η νεοσύστατη, δυναμική online πλατφόρμα messinia-forum.gr που είναι προσβάσιμη στους επισκέπτες της περιοχής και προσφέρει μία ολοκληρωμένη βάση δεδομένων όχι μόνο για την παρουσίαση της τουριστικής εμπειρίας που προσφέρουν οι 30 επιχειρήσεις που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του ΣΕΜ, αλλά και με γνώμονα τη βιωσιμότητα, την αειφορία και την προστασία της φυσιογνωμίας του τόπου στο πλαίσιο μιας ορθολογικής τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και του τουρισμού 365 ημέρες τον χρόνο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα