4 μυστικά για το καλύτερο ριζότο που έχεις φτιάξει ποτέ

4 μυστικά για το καλύτερο ριζότο που έχεις φτιάξει ποτέ
Unsplash

Το ριζότο θέλει τον τρόπο του –και τα μυστικά του- για να είναι όσο ζουμερό πρέπει, αλλά όχι λασπωμένο. Και εμείς σού τα βρήκαμε όλα.

Η ιταλική κουζίνα είναι για πράγμα ιερό. Αγαπώ τα μακαρόνια, αγαπώ τις πίτσες και τρελαίνομαι για ριζότο. Αν πιστεύεις ότι αυτό το τελευταίο δεν είναι και τόσο εύκολο task συνέχισε να διαβάζεις. Το ριζότο θέλει τον τρόπο του –και τα μυστικά του- για να είναι όσο ζουμερό πρέπει, αλλά όχι λασπωμένο. Και εμείς σού τα βρήκαμε όλα, ώστε να τρως το καλύτερο ριζότο όσο είμαστε σε lockdown και πρέπει να μένουμε σπίτι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την επιλογή του σωστού είδους ρυζιού έως το σωστό μαγείρεμα, για να φτιάξεις και να απολαύσεις ένα ριζότο όπως το τρως στο αγαπημένο σου εστιατόριο δεν πρέπει να αφήσεις τίποτα στην τύχη του. Όπως προτείνει το ladylike, ενα κρεμώδες ριζότο είναι ένα από τα απόλυτα comfort foods. Κι ενώ έχει τη φήμη του χρονοβόρου (ναι σίγουρα το ριζότο έχει τα μυστικά του), η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Αυτό που χρειάζεσαι είναι 4 απλά tips που θα σε κάνουν να το μαγειρεύεις κάθε φορά που θες να φας κάτι πεντανόστιμο.

Επίλεξε το σωστό ρύζι

Υπάρχουν 3 είδη παραδοσιακού ρυζιού που χρησιμοποιούνται για το ριζότο (arborio, carnaroli και Vialone Nano), όλα με καταγωγή από τη βόρεια Ιταλία. Αυτά τα είδη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, κάτι που θα βοηθήσει στη δημιουργία της χαρακτηριστικής κρεμώδους υφής του ριζότο. Το ρύζι Arborio είναι η πιο εύκολη ποικιλία που μπορείς να βρεις στην αγορά, όμως και οι 3 ποικιλίες θα συμβάλλουν το ίδιο δραστικά στη δημιουργία αυτού του πεντανόστιμου πιάτου. Πριν προσθέσεις οποιοδήποτε υγρό στο ρύζι, σόταρέ το με μερικές κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή με βούτυρο σε ένα καυτό σκεύος. Αυτό θα αναδείξει τις γεύσεις του ρυζιού.

Χρησιμοποίησε καυτό ζωμό

Η προσθήκη ζεστού υγρού – είτε πρόκειται για ζωμό λαχανικών, είτε για ζωμό κοτόπουλου- στο σοταρισμένο ρύζι, βοηθά να ελευθερωθεί σιγά σιγά το άμυλο και να μαγειρευτεί ομοιόμορφα. Πρόσθεσε ½ με 1 κούπα με ζωμό κάθε φορά. Αυτό θα αποτρέψει την ταυτόχρονη απελευθέρωση αμύλου. Πρόσθεσε την επόμενη κούπα μόλις το ρύζι θα έχει απορροφήσει όλο το υγρό από την προηγούμενη φορά. Επανέλαβε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να είναι κρεμώδες και al dente -μπορεί να μην χρειαστείς όλον τον ζωμό που ζητά η συνταγή.

Σωστή τεχνική

Το να μαγειρεύεις ριζότο είναι διαφορετικό από το να μαγειρεύεις μακρύκοκκο ρύζι. Αν και δεν είναι περισσότερο χρονοβόρο από την προετοιμασία του κανονικού ρυζιού, απαιτεί περισσότερες τεχνικές στο μαγείρεμα. Όταν μαγειρεύεις ριζότο, ανακατεύετε συχνά αλλά όχι όλη την ώρα. Το υπερβολικό ανακάτεμα μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση πάρα πολύ μεγάλης ποσότητας αμύλου ταυτόχρονα, ενώ το να μην ανακατεύεις αρκετά μπορεί να κάνει το ρύζι σου να κολλήσει στο σκεύος. Μαγείρεψε σε μέτρια θερμοκρασία για να κάνεις τα άμυλα να απελευθερώνονται αργά.

Η τελική πινελιά

Είτε φτιάχνεις απλό ριζότο είτε ριζότο θαλασσινών, προσθέστε ½ κούπα παρμεζάνα ακριβώς στο τέλος του μαγειρέματος. Αυτό όχι μόνο απογειώνει την κρεμώδη υφή του πιάτου, αλλά προσθέτει μια ολοκληρωμένη αλμυρή γεύση. Καρύκευσε το ριζότο με περισσότερο αλάτι, φρέσκα μυρωδικά, ξύσμα και χυμό λεμονιού και οπωσδήποτε βούτυρο.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα