Εκεί που η κρητική παράδοση συναντά την αξία της μοναστηριακής κουζίνας

Εκεί που η κρητική παράδοση συναντά την αξία της μοναστηριακής κουζίνας

Ένα ταξίδι με οδηγό μια νεαρή Ελληνίδα Σεφ που βραβεύτηκε σε Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό

Ποιος μπορεί άραγε να εξηγήσει τι συμβαίνει με την Κρήτη και αποπνέει αυτό τον ιδιαίτερο αέρα; Τι να ‘ναι αυτό που κάνει την κρητική γη ιδιαίτερη, σχεδόν μοναδική στην οικουμένη; Πώς γίνεται τα προϊόντα αυτού εδώ του τόπου να έχουν κερδίσει περίοπτη θέση στον παγκόσμιο χάρτη της διατροφής, συνιστώντας στην ουσία το πλαίσιο αυτού που ονομάζουμε μεσογειακή διατροφή;

Τα ερωτήματα ρητορικά, καθώς απαιτείται η συμβολή των ειδικών για τόσο σύνθετες απαντήσεις. Το News24/7 ταξίδεψε στην ανατολική Κρήτη, περιπλανήθηκε στα πέτρινα σοκάκια της φημισμένης Μονής Τοπλού και γνώρισε ξεχασμένες, αλλά παραδοσιακές γεύσεις της Μεγαλόνησου.

 

Ξεναγός μας, μια νεαρή σεφ, που διακρίθηκε ανάμεσα σε νέους σεφ της Μεσογείου για τη δημιουργικότητα και το ταλέντο της. Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη Κοντεσοπούλου κέρδισε στον περιφερειακό διαγωνισμό S.Pellegrino Young Chef 2018 μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και ετοιμάζεται να διαγωνισθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στην τελική φάση την άνοιξη του 2018. Ως τότε, φροντίζει να αποκαλύπτει τα στοιχεία της κρητικής γης, τις μυρωδιές της μοναστηριακής κουζίνας και τα μυστικά της αρχαίας ελληνικής παράδοσης που της δίνουν δύναμη να κυνηγά το όνειρό της.

Αναζητώντας την ξεχασμένη γνώση

Η σεφ μπορεί να προέρχεται από την Πελοπόννησο και το Αίγιο, τα βήματά της όμως την έφεραν στην Κρήτη. Η λατρεία της για το νησί πηγάζει από τα δεκάδες βότανα και μυρωδικά, τα ατελείωτα χορταρικά που χρησιμοποιούσαν εκεί από την αρχαιότητα. Το κρίτταμο που συναντάμε σε αναφορές του Ιπποκράτη, το έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού που σήμερα φαίνεται να έχει θεαματικές θεραπευτικές ιδιότητες, τα βρουβάσταχα (ένα είδος βρούβας), το αλεύρι βελανιδιού και χαρουπιού.

 

 

Κάθε συζήτηση, κάθε επαφή της δίνει έμπνευση. Γοητεύεται όπως λέει από όλα εκείνα που βρίσκονταν στην καρδιά της ελληνικής διατροφής και με τα χρόνια ξεθώριασαν, χάθηκαν. Θέλει να βρει το λόγο που τόσο υπέροχα υλικά και παρασκευές παραδόθηκαν στην λήθη. Αυτή είναι και η πηγή από την οποία αντλεί δύναμη στον γαστρονομικό διαγωνισμό όπου συμμετέχει. Επιθυμία της να αναδείξει όλα όσα ο επισκέπτης μπορεί να βρει μόνο στην Ελλάδα. Όλα εκείνα που θα γεμίσουν αρώματα τον ουρανίσκο του, μόνο στην Κρήτη.

 

Η αγάπη για την τροφή

Προκειμένου να παρουσιάσει τη σκέψη της στο πιάτο, η Κωνσταντίνα μας έκανε το τραπέζι σε έναν ιδιαίτερο χώρο. Ταξιδέψαμε στην αγέρωχη Μονή Τοπλού. Στέκει μόνη, λες και είναι το μοναδικό στοιχείο ζωής στο άγονο εκείνο (κατά τα φαινόμενα που απατούν) κομμάτι της Κρήτης. Τα καλοδιατηρημένα της τείχη θα μπορούσαν να μαρτυρήσουν πολλά για τη βυζαντινή καταβολή, τα χρόνια της ενετοκρατίας και την βίαιη εισβολή των Οθωμανών. Μπορούν να διηγηθούν ακόμη περισσότερα για τα νεότερα χρόνια, την εισβολή των Γερμανών και την κατοχή.

 

Εκεί, σε μια μακρόστενη αίθουσα γεμάτη αγιογραφίες, η Κωνσταντίνα θέλησε να στήσει τη δική της γαστρονομική κοινωνία. Προσπάθησε να κάνει τους καλεσμένους της να μεταλάβουν από το όνειρό της για τη μαγειρική. Πιάτα με ρίζες στην παράδοση, υλικά που για πολλούς έμοιαζαν ξένα, αλλά υπήρχαν για αιώνες στο ελληνικό πιάτο και τεχνοτροπίες υψηλής γαστρονομίας συνθέτουν το στίγμα της.

 

«Η ουσία της Μοναστηριακής κουζίνας είναι απλή, αλλά όχι απλοϊκή. Οι μοναχοί δημιουργούν υγιεινά, λιτά αλλά πολύ εύγεστα πιάτα, χρησιμοποιώντας, σχεδόν αποκλειστικά, υλικά που τους προσφέρει η γη, που συνήθως καλλιεργούν οι ίδιοι. Η Μοναστηριακή κουζίνα ακολουθεί, λοιπόν, τους κύκλους των εποχών, και αυτό το στοιχείο την καθιστά πολυδιάστατη και, ταυτόχρονα τόσο γοητευτική», δήλωσε κατά τη διάρκεια του δείπνου η chef Κωνσταντίνα Α. Βούλγαρη – Κοντεσοπούλου.

Ένα πιάτο, σκέτο έργο τέχνης

Ανάμεσα στις δημιουργίες του menu, ξεχώρισε το πιάτο “Ελλήνων Γεύσεις”, με το οποίο η Κωνσταντίνα κατάφερε να διακριθεί στο S.Pellegrino Young Chef 2018. Με την υποστήριξη και την καθοδήγηση του μέντορά της Νίκου Ρούσσου, Chef και συν-ιδιοκτήτη του εστιατορίου “Funky Gourmet” στην Αθήνα με δύο αστέρια Michelin, καθώς και του OPSO στο Λονδίνο -ένα μοντέρνο casual εστιατόριο με Ελληνική κουζίνα-, η Κωνσταντίνα καλείται να εξελίξει και να αναδείξει ακόμα περισσότερο το signature πιάτο της, για την παρουσίαση της στο μεγάλο Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Μιλάνο, τον ερχόμενο Μάιο.

 

Εκεί, μεταξύ της γευστικής απόλαυσης, οι υπεύθυνοι του San Pellegrino στην Ελλάδα, που βρίσκονται και στο πλευρό της νεαρής σεφ στην προσπάθειά της να σαγηνεύσει τον κόσμο μας έδωσαν μικρές λεπτομέρειες για τα “όπλα” της ελληνικής αποστολής.

Η Κωνσταντίνα θα συμπράξει στο πιάτο που αναμένεται να παρουσιάσει στην τελική φάση του διαγωνισμού με τον Κρητικό γλύπτη Μιχάλη Βουζουνεράκη σε μια προσπάθεια που κάθε της λεπτομέρεια ιντριγκάρει όλο και περισσότερο το νου. Φυσικά, οι υπεύθυνοι δεν αποκάλυψαν περισσότερα, για να αφήσουν και το στοιχείο της έκπληξης και του αιφνιδιασμού να προσφέρει στην “μαχητικότητα” του πιάτου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα