Η Σαρακοστή θέλει το ούζο και τη θαλασσινή οσπριάδα της

Η Σαρακοστή θέλει το ούζο και τη θαλασσινή οσπριάδα της

Γεύση, αρώματα και παράδοση στο πιάτο σου. Η πιο νόστιμη συνταγή που θα σου “λύσει” τα χέρια την περίοδο της Σαρακοστής.

“Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή;” λέει ο λαός. Θα το αλλάξουμε λίγο και θα πούμε “λείπουν το ούζο και τα θαλασσινά από τη Σαρακοστή;”. Ρητορική η ερώτηση, η απάντηση σαφώς και είναι το “όχι”. Και τα δύο είναι τόσο συνδεδεμένα με την περίοδο της Σαρακοστής όσο και μεταξύ τους.

Τα θαλασσινά αποκτούν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν συνοδεύονται από ένα ποτήρι Ούζο ΜΙΝΙ. Και η απόλαυση του να πίνεις ένα ποτήρι Ούζο ΜΙΝΙ γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όταν κάπου δίπλα υπάρχει ένα πιάτο με θαλασσινά, που την περίοδο της νηστείας έχουν την τιμητική τους. Και φυσικά, καλή παρέα. Γιατί το Ούζο είναι (και) το ποτό της παρέας. Το “πάμε για ένα ουζάκι” είναι κλασική ατάκα – κυρίως το καλοκαίρι – που εκτός από ένα υπέροχο ταξίδι σε μοναδικές γεύσεις και αρώματα υπόσχεται γέλιο, τσουγκρίσματα, ατελείωτες ώρες συζητήσεων, μεζέδες, ιστορίες και αξέχαστες στιγμές γύρω από ένα τραπέζι.

Η απόλαυσή του είναι παράδοση και ιστορία μαζί. Είναι “ταξίδι”, είναι ιεροτελεστία. Ανοίγεις το μπουκάλι, ρίχνεις στο ποτήρι σου το ούζο, προσθέτεις το νερό και στο τέλος τα παγάκια για να δημιουργηθεί αυτό το χαρακτηριστικό “θόλωμα” με το υπέροχο άρωμα του γλυκάνισου. Ουσιαστικά, ο πάγος δίνει στο Ούζο τη σωστή θερμοκρασία η οποία μειώνεται σταδιακά και έτσι απελευθερώνονται σωστά όλα του τα αρώματα.

Αυτά τα δύο, το ούζο και τα θαλασσινά, από μόνα τους είναι η απόδειξη ότι η Σαρακοστή μπορεί να είναι απολαυστική. Δες την σαν μια ευκαιρία να δώσεις σε συγκεκριμένες γεύσεις την προσοχή που τους αξίζει. Ένα πολύ καλό παράδειγμα είναι και τα όσπρια. Ναι, ξέρουμε. Πώς γίνεται τα όσπρια να είναι και απολαυστικά; Γίνεται.

© 2018 Dim Vergis

Είναι πραγματικά τρομερό το πώς μπορείς με μερικά τόσο απλά υλικά, που μπορεί να βρίσκονται σε μια γωνιά στα ντουλάπια της κουζίνας σου ή παραμελημένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ να φτιάξεις ένα τόσο νόστιμο πιάτο όσο αυτό που μας έφτιαξε ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης, δίνοντας την τέλεια ιδέα για ένα σαρακοστιανό γεύμα.

Όταν δε συνδυάσεις ένα τέτοιο πιάτο με Ούζο, τα πράγματα γίνονται ακόμα καλύτερα.

Δοκίμασέ το και δεν θα χάσεις. Για αρχή δες πώς το έκανε ο σεφ.

Οσπριάδα με σπασμένο κόλιανδρο & φρέσκα θαλασσινά

© 2018 Dim Vergis

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

100 γρ. φασόλια μαυρομάτικα

100 γρ. ρεβύθια

100 γρ. πράσινη φακή

100 γρ. λευκά φασόλια

250 γρ. φρέσκα μύδια

200 φρέσκες αχιβάδες ή γυαλιστερές

2 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε λεπτές φέτες

250 ml γάλα καρύδας

3-4 φύλλα φρέσκο βασιλικό

χυμός από μισό λεμόνι

χυμός από μισό λάιμ

ελαιόλαδο

1/2 κ.γ. ξηρός κόλιανδρος

αλάτι, πιπέρι

Προσοχή: βάζουμε τα ρεβύθια και τα φασόλια να μουλιάσουν από το προηγούμενο βράδυ

© 2018 Dim Vergis

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βράζουμε τα όσπρια για 15′ και σουρώνουμε. Προσθέτουμε ζεστό νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο για μισή ώρα ή μέχρι να βράσουν όλα τα όσπρια. Σουρώνουμε, προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι και το λάιμ, αλάτι, πιπέρι, τα φύλλα βασιλικού και το ελαιόλαδο. Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το φρέσκο κρεμμύδι. Αφού μαραθεί προσθέτουμε το γάλα καρύδας.

© 2018 Dim Vergis

Προσθέτουμε τα όστρακα, καλύπτουμε με το καπάκι την κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να ανοίξουν όλα τα όστρακα. Πετάμε όσα δεν ανοίξουν. Σερβίρουμε σε μπολ με μερικές φέτες λεμόνι.

Cheers και καλή απόλαυση!

Για ακόμα περισσότερες σαρακοστιανές συνταγές που ταιριάζουν ιδανικά με το αγαπημένο μας Ούζο ΜΙΝΙ, μπες στο http://www.minisarakosti.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα