Η συνταγή με φέτα που τρέλανε το διαδίκτυο αλλά δεν ξέρουμε στην Ελλάδα

Η συνταγή με φέτα που τρέλανε το διαδίκτυο αλλά δεν ξέρουμε στην Ελλάδα
To shakshuka (σακσούτα) είναι συνταγή που προτιμούν για πρωινό στη Μέση Ανατολή. Η εκδοχή με φέτα ήταν στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων όσων αναζήτησαν συνταγές με το ελληνικό τυρί στο Google. Shutterstock

Το sold out της φέτας σε όλον τον κόσμο, χάριν ενός trend του Tik Tok έκανε trends διάφορες συνταγές του ελληνικού τυριού. Αυτή που είναι στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων, δεν την τρώμε στη χώρα. 

Πριν μια εβδομάδα διαβάσατε στο NEWS 24/7 για το sold out φέτας που έχει γίνει σε όλον τον κόσμο, χάριν μιας συνταγής που έγινε viral στο Tik Tok. Πρόκειται για μια ‘δημιουργία’ που απολαμβάνουμε στην Ελλάδα, από τότε που ενδεχομένως υπάρχει φέτα. Και Ελλάδα.

Το Google επιστράτευσε την ομάδα Google Trends για να εξηγήσει το φαινόμενο του #bakedfetapasta με τον ελληνικό τυρί να ξεπερνά σε προτιμήσεις αυτό που παραδοσιακά είχε την πρωτιά και ήταν η παρμεζάνα. Για την ακρίβεια την parmigiano-reggiano. Ακολούθησαν οι πιο δημοφιλείς συνταγές με φέτα. Του ΤΟΡ5 ηγήθηκε η baked feta pasta, για την οποία έχουμε ‘μιλήσει’ ήδη. Ήλθε η ώρα να δούμε ποια είναι η δεύτερη συνταγή που αναζητήθηκε περισσότερο. Είναι κάποια που δεν έχουμε τιμήσει στην Ελλάδα: το σακσούκα με φέτα.

Τo σακσούκα είναι συνταγή που προέρχεται από τη Βόρειο Αφρική, με την Τυνησία να διεκδικεί την ‘πατέντα’. Εν τούτοις, πρόκειται για πρωινό που κάνει θραύση στη Μέση Ανατολή, ενώ παραλλαγές υπάρχουν στην Παλαιστίνη, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Τι περιλαμβάνει. Ας δούμε τι έγραψαν πως περιλαμβάνει οι New York Times.

Yλικά

6 μεγάλα αυγά

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1 πράσινη καυτή πιπεριά (ψιλοκομμένη)

1/8 κουταλιού του γλυκού καγιέν

1 συσκευασία ψιλοκομμένης τομάτας.

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1 1/4 της κούπας φέτας ‘σπασμένης’ σε κομμάτια

λίγη ζάχαρη

Αλάτι

Πιπέρι

Μισό κουτάλι σούπας κόλιανδρο -για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Ζεσταίνετε το φούρνο. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε, στο μάτι της κουζίνας, το λάδι. Μετά βάζετε  το κρεμμύδι και την πιπεριά και ψήνετε μέχρι να μαλακώσουν (20 λεπτά). Προσθέτετε το σκόρδο και συνεχίζετε έως ότου γίνει τρυφερό (1-2 λεπτά). Ακολουθούν το κύμινο, την πάπρικα και το καγιέν. Τα αφήνετε για ένα λεπτό. Έπειτα βάζετε τη συσκευασία με τις τομάτες -και το χυμό-, 3/4 κουταλιού αλάτι και 1/4 πιπέρι. Ψήνετε για δέκα λεπτά. Δοκιμάζετε και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Μετά βάζετε τη φέτα.

Σπάτε τα αβγά, ένα προς ένα, πάνω από τις τομάτες. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι. Βάζετε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνετε για 7 με δέκα λεπτά. Τέλος, πασπαλίζετε με κόλιανδρο. Αν θέλετε ολοκληρώνετε με καυτερή σάλτσα.

Για την ιστορία, στο Νο3 των δημοφιλών συνταγών με φέτα (βάσει αναζητήσεων που έγιναν παγκοσμίως στο Google) είναι το κις με σπανάκι και φέτα, η κρέμα φέτας και η vegan εκδοχή των ζυμαρικών με φέτα -που τρώμε όλοι όσοι ξεχνάμε να πάμε όταν πρέπει για ψώνια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα