Αυτά τα ντολμαδάκια θα γίνουν ο “σύμμαχός” σου τη Σαρακοστή

Αυτά τα ντολμαδάκια θα γίνουν ο “σύμμαχός” σου τη Σαρακοστή

Αυτά τα ντολμαδάκια με κουκουνάρι, σταφίδα και τριφτή ντομάτα είναι το πιο απολαυστικό, νηστίσιμο πιάτο που θα λατρέψεις και θα φτιάχνεις όλο τον χρόνο.

Η Σαρακοστή δεν είναι μόνο ευκαιρία για νηστεία και αποτοξίνωση. Είναι και μια ευκαιρία να έρθεις πιο κοντά με αγαπημένα σου πρόσωπα. Γύρω από το Σαρακοστιανό τραπέζι μοιράζεσαι μεζέδες, ιστορίες, χαμόγελα, στιγμές. Αυτές τις στιγμές που μένουν και γίνονται αναμνήσεις.

Συγκεντρώσεις σε σπίτια ή ταβερνάκια, καλή παρέα, γέλιο, ποτήρια που τσουγκρίζουν, νηστίσιμα πιάτα, γεύσεις γνώριμες, παραδοσιακές, που “μυρίζουν” μαμά. Και μέσα σε όλα αυτά ένας κοινός παρονομαστής: το Ούζο. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε και ως “το εθνικό μας ποτό”. Είναι το ποτό που ενώνει τις παρέες.

Ένα ποτήρι Ούζο ΜΙΝΙ συμπυκνώνει στη γεύση του και στα αρώματά του όλη την ελληνική κουλτούρα και εδώ και πολλά χρόνια έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε περίσταση. Στο τραπέζι της Σαρακοστής, στο φαγητό ένα μεσημέρι του καλοκαιριού, στα μεζεδάκια που θα απολαύσεις με τους φίλους σου δίπλα στη θάλασσα. Το Ούζο ΜΙΝΙ είναι πάντα εκεί να συνοδεύσει τις πιο όμορφες γεύσεις και στιγμές.

© 2018 Dim Vergis

Κανόνας για το πότε και το πού θα το απολαύσεις δεν υπάρχει. Υπάρχει όμως για το πώς. Για να μην κρυσταλλώνουν τα έλαια του γλυκάνισου και να διατηρείται αυτό το υπέροχο άρωμά του αναλλοίωτο, είναι πολύ σημαντικό να προσθέτεις πρώτα το ούζο, μετά το νερό και στο τέλος τα παγάκια.

Καλά μέχρι εδώ. Για να απολαύσεις όμως το Ούζο ΜΙΝΙ στον μέγιστο βαθμό, χρειάζεσαι το κατάλληλο, νηστίσιμο πιάτο, που δεν θέτει κανέναν γευστικό περιορισμό. Αγαπημένα ντολμαδάκια, αλλά με ένα twist στην κλασική συνταγή που θα δώσει στο πιάτο αυτό το κάτι παραπάνω.

© 2018 Dim Vergis

Ο σεφ Αλμπέρτο Σιμιλλίδης φόρεσε την ποδιά του, μπήκε στην κουζίνα και ετοίμασε την συνταγή που θα θες να φτιάχνεις και να απολαμβάνεις όλο τον χρόνο, όχι μόνο την περίοδο της νηστείας. Ντολμαδάκια με κουκουνάρι, σταφίδα και τριφτή ντομάτα. Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Οι φωτογραφίες θα “μιλήσουν” στην ψυχή σου. Και στο στομάχι σου.

Δες τα βήματα για να τα φτιάξεις κι εσύ και καλή επιτυχία!

Ντολμαδάκι με κουκουνάρι, σταφίδα & τριφτή ντομάτα


© 2018 Dim Vergis

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

1 βάζο αμπελόφυλλα

Για τη γέμιση:

250 γρ. Ρύζι

50 γρ, κουκουνάρι

50 γρ. σταφίδα

1 πρέζα κανέλα

1 κ.γ. πελτέ

400 γρ. ντομάτα τριμμένη

200 γρ. κρεμμύδι τριμμένο

1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1/4 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

1/4 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Ξύσμα & χυμός από 1 λεμόνι

Αλάτι-πιπέρι

ελαιόλαδο

Για το ψήσιμο:

450 γρ. ντομάτα τριμμένη

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1 κούπα νερό αλάτι πιπέρι

1 κ.γ. ζάχαρη

Για το σερβίρισμα:

γιαούρτι

© 2018 Dim Vergis

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση. Σε μια επιφάνεια στρώνουμε τα αμπελόφυλλα με τα νεύρα των φύλλων προς τα επάνω. Γεμίζουμε με ένα κουταλάκι του γλυκοί στο κέντρο κοντά στο κοτσάνι και τυλίγουμε διπλώνοντας τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα. Ρολάρουμε με κατεύθυνση από το κοτσάνι προς την αντίθετη άκρη του φύλλου. Τοποθετούμε σε ταψί με το κλείσιμο προς τα κάτω για να μη ξεφύγει η γέμιση. Μόλις γεμίσει το ταψί, περιχύνουμε με την ντομάτα, το ελαιόλαδο, το νερό, αλάτι πιπέρι και ζάχαρη. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για μιάμιση ώρα. Σερβίρουμε με γιαούρτι.

Για ακόμα περισσότερες σαρακοστιανές συνταγές που ταιριάζουν ιδανικά με το αγαπημένο μας Ούζο ΜΙΝΙ, μπες στο http://www.minisarakosti.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα