Ο χαλβάς είναι το must γλυκό για τις λιγούρες της Σαρακοστής

Ο χαλβάς είναι το must γλυκό για τις λιγούρες της Σαρακοστής

Ένας πολύ σοβαρός λόγος για να τιμήσεις κι εσύ την Σαρακοστή και τη νηστεία.

Στο μυαλό μας η περίοδος της Σαρακοστής και της νηστείας είναι μια περίοδος στέρησης. Κολλάς το “νηστίσιμο” μπροστά από μια λέξη, ένα φαγητό ή ένα γλυκό και αυτομάτως βλέπεις τριγύρω βλέμματα απογοήτευσης. Η πραγματικότητα διαφέρει κατά πολύ από όλο αυτό. Αν θες, μπορείς να έχεις και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, μπορείς δηλαδή να συνδυάσεις νηστεία και απόλαυση.

Είτε αφαιρώντας είτε αντικαθιστώντας υλικά με άλλα μπορείς να έχεις απολαυστικά φαγητά και γλυκά, τα οποία μάλιστα εκτός από γευστικά είναι και υγιεινά. Σε αυτό το κείμενο δεν θα σου μιλήσουμε για κάποιο φαγητό, αλλά θα εστιάσουμε στο κεφάλαιο “γλυκό και Σαρακοστή”. Κακά τα ψέματα, πάντα το θες το γλυκάκι σου. Όταν νηστεύεις ίσως λίγο περισσότερο.

Σκέψου, λοιπόν, το τέλειο σκηνικό: Ανοιξιάτικος καιρός, καλή παρέα, θαλασσινά, ντολμαδάκια γιαλαντζί, φασόλια και όχι μόνο, γεύσεις που “δένουν” εξαιρετικά με το ποτό που είναι συνώνυμο της Ελλάδας και της παρέας, το Ούζο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για να συνοδεύσεις ένα Σαρακοστιανό τραπέζι από ένα ποτήρι Ούζο ΜΙΝΙ.

© 2018 Dim Vergis

Βάζεις λίγο Ούζο ΜΙΝΙ στο ποτήρι, προσθέτεις το νερό και μετά τον πάγο. Η σειρά δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού μπορεί να σου χαρίσει έξτρα απόλαυση ακριβώς γιατί διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση και το άρωμα του γλυκάνισου που είναι και το χαρακτηριστικό του ούζου.

Μύρισε λίγο καλοκαίρι ή είναι ιδέα μας;

Αφού λοιπόν έχεις προετοιμάσει τον ουρανίσκο σου με μοναδικές γεύσεις έχει έρθει η ώρα του γλυκού. Ναι, μπορείς να απολαύσεις γλυκό και την Σαρακοστή.

Το must γλυκό για τις λιγούρες αυτών των ημερών, αυτό που λέμε “το σιγουράκι”, ο “βασιλιάς” της Σαρακοστής, ένα “ποίημα” από σιμιγδάλι και ελαιόλαδο. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, το πιο αγαπημένο και κλασικό γλυκό γι’ αυτή την περίοδο.

© 2018 Dim Vergis

Για τους περισσότερους υπάρχει κάπου, κάπως, σε μια παιδική ανάμνηση. Το άρωμά του, η γεύση του, η υφή του, τα απογεύματα που τον απολάμβανες στο σπίτι της γιαγιάς ή οι στιγμές που τον απόλαυσες με ένα φλιτζάνι καφέ και την πιο όμορφη παρέα. Το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι μπορείς να τον φτιάξεις τόσο εύκολα και γρήγορα, όσο γρήγορα θα τον δεις να γίνεται “καπνός”.

Η τέλεια ιδέα για ένα γρήγορο και νόστιμο Σαρακοστιανό γλυκό που θα κάνει τους γύρω σου να γλείφουν τα δάχτυλά τους. O σεφ, Αλμπέρτο Σιμιλλίδης, έκανε αυτή την ιδέα πράξη, μπήκε στην κουζίνα, έφτιαξε έναν μοναδικό σιμιγδαλένιο χαλβά με πετιμέζι ροδάκινου & γλυκάνισο και μας χάρισε την πιο ωραία συνταγή.

Δες σε μερικά πολύ απλά βήματα πώς θα φτιάξεις το πιο νόστιμο (νηστίσιμο!) γλυκό.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος πετιμέζι ροδιού & γλυκάνισος

© 2018 Dim Vergis

ΥΛΙΚΑ

120 γρ. ελαιόλαδο

120 γρ. ηλιέλαιο

160 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

120 γρ. σιμιγδάλι χοντρό

400 γρ. ζάχαρη

1 λίτρο νερό

100 γρ. αμύγδαλα λευκά

ξύσμα από 1 λεμόνι

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

2 ξυλαράκια κανέλα

3-4 τμχ. αστεροειδή γλυκάνισο

Για το γαρνίρισμα:

πετιμέζι ροδιού

© 2018 Dim Vergis

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα. Παράλληλα προετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μεταφέρουμε σταδιακά με κουτάλα το σιρόπι στο σκεύος όπου καβουρδίσαμε το σιμιγδάλι με μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να πιτσιλίσει. Τοποθετούμε σε αντικολλητική φόρμα κέικ και αφήνουμε να κρυώσει. Μόλις κρυώσει ξεφορμάρουμε. Γαρνίρουμε με το πετιμέζι ροδιού.

Για ακόμα περισσότερες σαρακοστιανές συνταγές που ταιριάζουν ιδανικά με το αγαπημένο μας Ούζο ΜΙΝΙ, μπες στο http://www.minisarakosti.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα