Ο μεζές που θα “απογειώσει” το σαρακοστιανό τραπέζι είναι ο νηστίσιμος κεφτές

Ο μεζές που θα “απογειώσει” το σαρακοστιανό τραπέζι είναι ο νηστίσιμος κεφτές

Ακόμη και η νηστεία μπορεί να γίνει απόλαυση, αν έχεις τον κατάλληλο σύμμαχο. Κι εδώ έχεις υποστήριξη από μπόμπα ρεβυθοκεφτέδες.

Η Σαρακοστή είναι ίσως η πιο παρεξηγημένη περίοδος του χρόνου. Και μόνο στο άκουσμα της συγκεκριμένης λέξης αισθάνεσαι έναν περιορισμό. Βλέπεις τις λιχουδιές, τα φαγητά και τα γλυκά που έχεις συνηθίσει να τρως χωρίς να το πολυσκέφτεσαι να “απομακρύνονται”. Την θέση τους παίρνουν άλλα με σπουδαίο ενδιαφέρον και καλά κρυμμένα μυστικά, έτοιμα να αποκαλυφθούν στον ουρανίσκο σου.

Φυσικά, από το σαρακοστιανό τραπέζι δε θα μπορούσε να λείπει και ο αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής του, το ποτό που είναι συνώνυμο της παρέας, του ήλιου, του καλοκαιριού και του μεζέ: το Ούζο ΜΙΝΙ. Βάζοντας λίγο Ούζο ΜΙΝΙ στο ποτήρι, προσθέτοντας νερό και πάγο, έχεις τον απόλυτο σύμμαχο, για να δεις την περίοδο της νηστείας και τις γεύσεις της με άλλο μάτι.Τα αρώματα του γλυκάνισου και των άλλων μυριστικών της ελληνικής γης σε παρασύρουν ευθύς αμέσως σε ένα “φεστιβάλ” γεύσεων καλοκαιριού και θάλασσας.

© 2018 Dim Vergis

Και αφού μιλήσαμε για μεζέδες, ένας είναι ο ιδανικός μεζές που μπορεί να “απογειώσει” το τραπέζι της Σαρακοστής, κι αυτός είναι ο ρεβυθοκεφτές. Για κάποιους, ένας ρεβυθοκεφτές βάζει κάτω και τους κανονικούς κεφτέδες. Υπερβολή; Αλήθεια, καθόλου. Με ανατολίτικη προέλευση (γνωστός και ως φαλάφελ) και άκρως καλοκαιρινή διάθεση, ο συγκεκριμένος μεζές είναι ό,τι πρέπει για τα ουζάκια με την παρέα αυτές τις ημέρες. Απολαυστικοί, τραγανοί και πεντανόστιμοι δημιουργούν το ιδανικότερο σκηνικό.

Και δεν χρειάζεται να είσαι σεφ ή να το “έχεις” με την μαγειρική για να φτιάξεις υπέροχους ρεβυθοκεφτέδες. Η παρασκευή τους είναι εξαιρετικά απλή. O σεφ, Αλμπέρτο Σιμιλλίδης, μπήκε στην κουζίνα και το έκανε ακόμα πιο εύκολο, δείχνοντας σε απλά βήματα τη διαδικασία για να φτιάξουμε τους πιο νόστιμους ρεβυθοκεφτέδες με ταχίνι και μαϊντανοσαλάτα.

© 2018 Dim Vergis

Δεν χρειάζεται τίποτε άλλο στο τραπέζι σου. Α, μόνο ένα ποτήρι Ούζο ΜΙΝΙ. Και το γευστικό “ταξίδι” ξεκινά. Πάμε;

Ρεβυθοκεφτέδες με ταχίνι & μαϊντανοσαλάτα

© 2018 Dim Vergis

ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)

Για τους ρεβυθοκεφτέδες:

250 γρ. ρεβύθια αποφλοιωμένα και μουλιασμένα από το προηγούμενο βράδυ

2 κ.σ. αλεύρι

μισό ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο

μισό ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

1 πρέζα μπούκοβο 1/2 κ.γ. κύμινο αλάτι, πιπέρι

Για τη σως ταχίνι:

60 γρ. φυσικό ταχίνι (χωρίς ζάχαρη)

χυμός από 1 λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

40 γρ. χλιαρό νερό 1 πρέζα κύμινο

Για την μαϊντανοσαλάτα:

μισό ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

μισό κ.γ. ξερό κόλιανδρο σπασμένο

5 τοματίνια κομμένα στη μέση

αλάτι, πιπέρι

1/2 ξηρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

1 πρέζα σουμάκ

Για το σερβίρισμα:

4 αραβικές πίτες

© 2018 Dim Vergis

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μίξερ πολτοποιούμε τα ρεβύθια και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της συνταγής. Σε τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε τους ρεβυθοκεφτέδες για 2′-3′ λεπτά από την κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια τους τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Προετοιμάζουμε τη σως ταχίνι ομογενοποιώντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη μαϊντανοσαλάτα. Στις πίτες αλείφουμε σως ταχίνι, τοποθετούμε τους ρεβυθοκεφτέδες και γαρνίρουμε με τη μαϊντανοσαλάτα. Τυλίγουμε σε ρολό και σερβίρουμε.

Για ακόμα περισσότερες σαρακοστιανές συνταγές που ταιριάζουν ιδανικά με το αγαπημένο μας Ούζο ΜΙΝΙ μπες στο http://www.minisarakosti.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα