Οι 50 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο – Ποια ελληνική είναι στην κορυφή

Οι 50 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο – Ποια ελληνική είναι στην κορυφή
Σαλάτα ντάκος iStockphoto

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα για διακοπές και κάπως έτσι, οι ελληνικές σαλάτες έχουν γίνει παγκοσμίως διάσημες.

Πριν λίγες ημέρες γράφαμε για τα 50 καλύτερα πιάτα τυριών στον κόσμο, σε μια λίστα της βρετανικής “εγκυκλοπαίδειας γεύσεων” TasteAtlas που έφερνε στη δεύτερη θέση το σαγανάκι.

Η ομάδα του TasteAtlas έχει χαρτογραφήσει πάνω από 10.000 φαγητά και ποτά σε όλο τον πλανήτη και προσπαθεί να αναδείξει και γεύσεις και συνταγές που δεν είναι τόσο δημοφιλείς. Αυτή τη στιγμή το TasteAtlas, θεωρείται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς οδηγούς για φαγητό με τεράστια απήχηση στα social media. Οι λίστες του site διαμορφώνονται βάσει του μέσου όρου βαθμολογίας που δίνουν οι χρήστες του, που δοκιμάζουν τα πιάτα και τις γεύσεις που αναφέρονται στην ιστοσελίδα.

Τώρα, το site έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις καλύτερες σαλάτες στον κόσμο, βάσει προτιμήσεων των χρηστών, όπου στις 50 καλύτερες “φιγουράρουν” έξι ελληνικές, και συγκεκριμένα οι εξής:

Ο ντάκος στην πρώτη θέση, η χωριάτικη στην πέμπτη, τα χόρτα στην 24η, η πατατοσαλάτα στην 33η, η παντζαροσαλάτα στην 35η και η τονοσαλάτα στην 50η. Το γιατί έχουμε τόσες ελληνικές σαλάτες στις καλύτερες των αναγνωστών του site, αυτό εξηγείται προφανώς από τον τουρισμό που συγκεντρώνει κάθε χρόνο η χώρα μας.

Στο κείμενό του το TasteAtlas σημειώνει πως στον ντάκο παραδοσιακά “χρησιμοποιείται η μυζήθρα και όχι η φέτα, η οποία συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια”. Στην Κρήτη άλλωστε, που τα κύρια επαγγέλματα των κατοίκων ήταν ναυτικοί, βοσκοί και αγρότες, το παξιμάδι αποτελούσε την βασική τροφή τους, γιατί ήταν το μόνο αγαθό που μπορούσε να διατηρηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα αναλλοίωτο. Ιστορικά πάντως, δεν υπάρχει καταγεγραμμένη μαρτυρία για το πότε η ντομάτα και το τυρί “έδεσαν” με το παξιμάδι. Παρόμοιο σερβίρισμα κάνουν και οι Μυκονιάτες με τα δικά τους παξιμάδια, τις μόστρες, και οι Ζακυνθινοί με τις φρύσσες.

Στη δεύτερη θέση είναι η “Shopska Salad”. Η σαλάτα σόπσκα, γνωστή και ως βουλγαρική σαλάτα, είναι κρύα σαλάτα, ιδιαίτερα δημοφιλής στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Αποτελείται από ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, ωμές και ψητές πιπεριές, λευκό τυρί άλμης και μαϊντανό. Τα λαχανικά είναι συνήθως ψιλοκομμένα και σερβίρονται μαζί με λάδι και μερικές φορές ξύδι. Το τυρί προστίθεται τριμμένο ή κομμένο πάνω από τα λαχανικά. Έχει πολλές ομοιότητες με την ελληνική χωριάτικη σαλάτα και τη “σαλάτα του τσοπάνη” (çoban salatasi) στην Τουρκία.

Αν και το όνομα της σαλάτας προέρχεται από την περιοχή Σόπλουκ ή Σόπσκο, η σαλάτα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1960 από τους εργαζόμενους στα εστιατόρια της κρατικής τουριστικής επιχείρησης Balkantourist ως τουριστική ατραξιόν. Εγκρίθηκε δε, ως “εθνικό μαγειρικό σύμβολο” τη δεκαετία του ’70.

Δείτε εδώ συνταγή για ντάκο

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα