Οσομπούκο με πορτοκάλι

Οσομπούκο με πορτοκάλι
Οσομπούκο με πορτοκάλι

Μια διαφορετική εκδοχή μαγειρέματος του φτηνού και πεντανόστιμου κομματιού κρέατος από το πόδι του μοσχαριού με το κόκκαλο γεμάτο μεδούλι στο κέντρο του.

Είναι το πρώτο χειμωνιάτικο φαγητό που έφτιαξα για φέτος, καθώς έξω η βροχή δεν έλεγε να σταματήσει και στα δελτία ειδήσεων ο Ζορμπάς μονοπωλούσε το ενδιαφέρον! Το οσομπούκο, σιγομαγειρεμένο σε χυμό πορτοκαλιού, αρωματισμένο με κονιάκ και θυμάρι, είναι η δική μου εκδοχή μαγειρέματος αυτού του φτηνού αλλά πεντανόστιμου κομματιού κρέατος από το πόδι του μοσχαριού με το κόκκαλο γεμάτο μεδούλι στο κέντρο του.

4 οσομπούκο γύρω στα 500 γρ. το κάθε ενα

2 κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 ποτηράκι κονιάκ

2 φλιτζάνια χυμό πορτοκάλι

Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

4 ροδέλες πορτοκάλι με τη φλούδα τους

4-5 κλαράκια θυμάρι

Ελαιόλαδο

Αλεύρι

Αλάτι και πιπέρι.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160°.

Αλευρώνετε τα οσομπούκο καλά. Σε μια βαριά κατσαρόλα που χωράει ίσα-ίσα το κρέας και μπαίνει στο φούρνο, βάζετε λίγο λάδι να κάψει και ροδίζετε το κρέας από όλες τις πλευρές ( κρατήστε το με μια τσιμπίδα όρθιο για να ροδίσει και στο πλάι!).

Βγάζετε το κρέας από την κατσαρόλα, προσθέτετε λίγο λάδι ακόμη και σοτάρετε τα κρεμμύδια, ανακατεύοντας συνεχώς, να μην αρπάξουν. Προς το τέλος ρίχνετε και το σκόρδο ψιλοκομμένο.

Ξαναγυρνάτε το κρέας στην κατσαρόλα (σε μια στρώση) και το περιχύνετε με το κονιάκ. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτετε τον χυμό και το ξύσμα του πορτοκαλιού, αλάτι και πιπέρι, τα κλαράκια του θυμαριού και ακουμπάτε από μια ροδέλα πορτοκάλι πάνω σε κάθε κομμάτι κρέατος. Σκεπάζετε την κατσαρόλα, και την βάζετε στο φούρνο. Αφήνετε το κρέας να σιγομαγειρευτεί για περίπου 3 1/2 ώρες, φροντίζοντας στα μισά περίπου να γυρίσετε το κρέας.

Χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε το κρέας να μαγειρευτεί μιάμιση με δυο ώρες. Θα είναι έτοιμο όταν το κρέας θα αρχίσει να ξεκολλάει από το κόκαλο.

Ιδανικό συνοδευτικό οι τηγανητές πατάτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα