Πάσχα 2023: Η καλύτερη συνταγή για μαγειρίτσα – Πώς θα την φτιάξετε

Πάσχα 2023: Η καλύτερη συνταγή για μαγειρίτσα – Πώς θα την φτιάξετε
Μαγειρίτσα EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ

Η παράδοση θέλει αχνιστή μαγειρίτσα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Πώς θα φτιάξετε την κλασική σούπα του Πάσχα.

Η μαγειρίτσα αποτελεί τη “βασίλισσα” του Μεγάλου Σαββάτου, αφού είθισται να τρώμε αυτή την ιδιαίτερη σούπα, που είτε λατρεύεις είτε μισείς, το βράδυ μετά την Ανάσταση, όταν γυρνάμε στο σπίτι από την εκκλησία.

Σύμφωνα με την παράδοση, η αχνιστή μαγειρίτσα σηματοδοτεί τη μετάβαση από τις 40 μέρες νηστείας στην κρεατοφαγία.

Μαγειρίτσα Eurokinissi


Τι συμβολίζει, όμως, αυτή η σούπα; Τα χόρτα της συμβολίζουν τα πικρά χόρτα, τα οποία έτρωγαν οι Εβραίοι σε ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους.

Πάσχα στην εβραϊκή γλώσσα σημαίνει έξοδος ή διάβαση και για τους Εβραίους αποτελεί εθνική γιορτή. Οι Χριστιανοί γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.

Υπάρχει, όμως και μια άλλη άποψη που σχετίζεται με την προέλευση του Πάσχα. Σύμφωνα με αυτή, η κατανάλωση αρνιού ανήκε αρχικά σε ποιμενική γιορτή.

Ο Θεός είχε πει στους Εβραίους ότι πρέπει να φάνε όλο το αρνί και να μην μείνει κανένα κομμάτι. Έτσι, για να μην πεταχτεί τίποτα, προέκυψαν φαγητά, όπως η μαγειρίτσα και το κοκορέτσι, στα οποία χρησιμοποιούνται τα εντόσθια του ζώου.

Η συνταγή για τη μαγειρίτσα

Υλικά

1 αρνίσια συκωταριά καθαρισμένη

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

2 μαρούλια λεπτοκομμένα

1 ματσάκι ραδίκια λεπτοκομμένα

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

μισό φλιτζάνι τσαγιού ρύζι γλασέ (ή νυχάκι)

μισό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

Για το αυγολέμονο

2 αυγά

2 λεμόνια

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τη συκωταριά και βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει, τη ζεματάμε για 3 λεπτά μέσα στο νερό, τη βγάζουμε, την καθαρίζουμε και την ψιλοκόβουμε.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά ανακατεύοντας.

Έπειτα ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τα μαρούλια και τα ραδίκια και σοτάρουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.

Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε νερό μέχρι να τα σκεπάσει (1,5 με 2 λίτρα), σκεπάζουμε και βράζουμε για 40 λεπτά. Προσθέστε στο τέλος το ρύζι, αφήνοντας άλλα 10 λεπτά να βράσει.

Όσο μαγειρεύονται ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ζουμί από τη κατσαρόλα μας.

Αδειάζουμε το αβγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα