Συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι από την Σπυριδούλα του MasterChef

Συνταγή για πασχαλινό τσουρέκι από την Σπυριδούλα του MasterChef
Πασχαλινό τσουρέκι (φωτογραφία αρχείου) Shutterstock

Η παράδοση θέλει αφράτο και μυρωδάτο τσουρέκι για το πασχαλινό τραπέζι. Η Σπυριδούλα από το περσινό MasterChef μας δίνει τη δική της συνταγή.

Μπορεί η εξάπλωση του κορονοϊού να έχει αλλάξει τα σχέδιά μας για το φετινό Πάσχα, ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που θα τηρήσουν κανονικά τα ήθη και τα έθιμα της γιορτής, ειδικά όσον αφορά στο θέμα της γαστρονομίας. Η παράδοση θέλει τη Μεγάλη Πέμπτη να φτιάχνουμε τσουρέκι, τον “βασιλιά” των εδεσμάτων για το τραπέζι του Πάσχα, και να γεμίζει το σπίτι μυρωδιές από τη νοστιμιά του.

Η Σπυριδούλα Καραμπουτάκη, που όλοι θυμόμαστε από το MasterChef 3, μας προτείνει τη δική της συνταγή για ένα αφράτο, μυρωδάτο και νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι. Η πρώην παίκτρια του ριάλιτι μαγειρικής, μοιράστηκε την αγαπημένη της συνταγή στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, με όλα τα υλικά που χρειάζονται και με την εκτέλεση, ενώ ευχήθηκε σε όλους “Καλό Πάσχα”.

Όπως έγραψε χαρακτηριστικά: “Όταν βγει, δηλαδή πριν βγει, θα το έχετε ερωτευτεί από τη μυρωδιά και μόνο”.

Πώς να το φτιάξετε:

Όπως γράφει η Σπυριδούλα, το μίγμα αυτό βγάζει ή ένα μεγάλο τσουρέκι ή 2 μικρότερα.

Υλικά:

– 80 γρ. βούτυρο

– 120 γρ. γάλα

– 170 γρ. ζάχαρη

– 1 κ.γ μαχλεπι

– 1 κ.γ μαστίχα

– 1 κ.γ βανίλια σκόνη

– 3 αυγά και 1 κρόκο για το άλειμμα

– 110 γρ νερό χλιαρό

– 11 γρ ξηρή μαγια

– 300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 300 γρ αλεύρι σκληρό

Εκτέλεση:

– Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα με τη ζάχαρη, το βούτυρο, το μαχλέπι, τη βανίλια και τη μαστίχα.

– Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.

– Όταν ζεσταθεί το γάλα με τα υπόλοιπα υλικά -δεν θέλουμε να βράσει- κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά και συνεχίζουμε με τη μαγιά που έχουμε διαλύει προηγουμένως στο νερό.

– Ανακατεύουμε πάλι και μεταφέρουμε στο μίξερ με το γάντζο. Ρίχνουμε τα άλευρα σιγά, σιγά ώσπου να πάρουμε μια τέλεια ζύμη μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Σε περίπτωση που κολλάει ρίχνουμε λίγο αλευράκι ακόμα

– Τοποθετούμε τη ζύμη μας σε ένα μπολ και σκεπάζουμε με μεμβράνη και πετσέτα. Αφήνουμε μιάμιση ώρα τη ζύμη να φουσκώσει καλά. Στη συνέχεια, απλώνουμε στο πάγκο μας και το ζυμώνουμε για 3 λεπτά ακόμη.

– Χωρίζουμε σε 3 μέρη το ζυμάρι και κάνουμε μια πλεξούδα. Βάζουμε το τσουρέκι σε ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για μισή ώρα.

– Αλείφουμε με αυγό το τσουρέκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 55 λεπτά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα