Αν η Ακροδεξιά “νικήσει” τον Μητσοτάκη, η Κεντροαριστερά θα πάει για βρούβες…

Διαβάζεται σε 4'
Υπουργικό Συμβούλιο
Υπουργικό Συμβούλιο SOOC

Οι τελευταίες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο γάμος των ομοφύλων μπορεί να αφαιρέσει ψηφοφόρους από τη ΝΔ και να τους στείλει στα ακροδεξιά κόμματα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη μπει στον κύκλο της φθοράς. Μόλις έξι μήνες από τη νίκη της στις εκλογές, η ΝΔ βλέπει τα δημοσκοπικά ποσοστά της για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου να καταγράφονται χαμηλά και αυτό προκαλεί ανησυχία για το που θα σταματήσουν.

Η εξήγηση για την πτώση αυτή δεν είναι η λεγόμενη «κατάρα της δεύτερης τετραετίας». Αυτή είναι μια δημοσιογραφική εφεύρεση, δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει είναι κάτι πολύ απλό: τώρα αρχίζουν να παίρνουν την εκδίκησή τους τα πραγματικά προβλήματα.

Στην πρώτη τετραετία της η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολάμβανε την αφθαρσία, που οφειλόταν σε δύο αλληλένδετους παράγοντες.
Πρώτον, ήταν «φρέσκια», χωρίς τις δεσμεύσεις των προηγούμενων(Μνημόνια) και μπορούσε να ανοίξει το κρατικό πουγκί. Με τη «βοήθεια» της πανδημίας, από αυτό το πουγκί εκταμιεύθηκαν πολλά δισεκατομμύρια, τα οποία κατέληξαν στις τσέπες εκατομμυρίων ψηφοφόρων. Ήταν ο βασικός λόγος για την εκλογική νίκη της ΝΔ, εκτός από τις τραγικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης.

Δεύτερον, το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Τα πολλά λάθη διαρκείας του ΣΥΡΙΖΑ-και όταν κυβερνούσε και ως αντιπολίτευση- σφυρηλάτησαν αυτό το μέτωπο, το οποίο ύψωνε τείχος προστασίας στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που έβγαλαν αλώβητοι την πρώτη τετραετία τους.

Τώρα όλα αυτά δεν υπάρχουν.

Το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έπαψε να υπάρχει από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να αποτελεί υπολογίσιμο αντίπαλο μετά την εκλογική συντριβή του. Η κατάσταση έχει γίνει χειρότερη μετά την εκλογή Κασσελάκη και τη συνεχή κατρακύλα του άλλοτε κραταιού κόμματος της Αριστεράς.

Επιπλέον, η ακρίβεια επιδρά πολλαπλασιαστικά στη μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού, κάτι που δεν είχε συμβεί στην πρώτη τετραετία. Τώρα η κυβέρνηση δείχνει εμφανή αδυναμία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και, επιπλέον, δεν υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες άμεσων παρεμβάσεων. Για να το πούμε απλά, τώρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να μοιράσει 50 δισεκατομμύρια, όπως έκανε στην πρώτη τετραετία και κατάφερε να νικήσει και την όποια φθορά από την άσκηση της εξουσίας.

Τα πραγματικά προβλήματα, λοιπόν, είναι εδώ. Η ακρίβεια «δαγκώνει». Και οι αγρότες(μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, στο οποίο η ΝΔ «σάρωσε» στις εκλογές) είναι στους δρόμους. Όσο θα πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές η φθορά της αυξάνεται θα και δεν αποκλείεται καθόλου το ποσοστό της ΝΔ να υποστεί μεγάλη καθίζηση, ακόμα και κάτω από το 33% που ήταν στις ευρωεκλογές του 2019.

Αυτό θα ήταν μεγάλη ήττα για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη, αλλά υπό έναν όρο: ότι θα βρισκόταν αντίπαλος να τους απειλήσει. Και με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν βρίσκεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συνεχή δημοσκοπική πτώση και θα δώσει (υπαρξιακή) μάχη να κρατήσει τη δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι μπορεί να κατακτήσει εκείνο τη δεύτερη θέση. Όμως, αν το ποσοστό του θα είναι το μισό(και κάτω) από το αντίστοιχο της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ δεν θα νιώθουν καμιά απειλή για τη συνέχεια.

Θα έχουν, όμως, κάποια απειλή από τα δεξιά τους; Οι τελευταίες ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο γάμος των ομοφύλων μπορεί να αφαιρέσει ψηφοφόρους από τη ΝΔ και να τους στείλει στα ακροδεξιά κόμματα. Όμως και ο χώρος αυτός είναι πολυδιασπασμένος και δεν υπάρχει ισχυρό κόμμα, που θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τη ΝΔ, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες(Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία).

Αν, παρόλα αυτά, η ακροδεξιά θα είναι αυτή που θα καταφέρει να «νικήσει» τη ΝΔ, η ήττα δεν θα είναι μόνο του κ. Μητσοτάκη. Θα είναι και μεγάλη ήττα των δυνάμεων της προοδευτικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν θα έχει καταφέρει να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή συγκυρία.

Εν κατακλείδι: αν η ΝΔ υποστεί μεγάλη μείωση των ποσοστών της και μόνη κερδισμένη αναδειχθεί η ακροδεξιά, η άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, το Κέντρο και η Αριστερά, θα αντιμετωπίσουν μεγάλες αναταράξεις. Κατά το κοινώς λεγόμενον, «θα πάει για βρούβες». Γιατί θα έχει επιβεβαιωθεί ότι ο χώρος αυτός, έτσι όπως είναι σήμερα, δεν έχει κυβερνητικό μέλλον. Και θα τεθεί επιτακτικά το αίτημα να δημιουργηθεί κάτι άλλο, που θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις του.

Διαφορετικά, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θα εξακολουθούν να κυριαρχούν, έστω με ψαλλιδισμένα τα(πολύ δεξιά) φτερά τους…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα