Πράγματι κινδυνεύουν οι δημοκρατικοί θεσμοί

Πράγματι κινδυνεύουν οι δημοκρατικοί θεσμοί
Στιγμιότυπο από την Βουλή Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για τις πιέσεις που υφίσταται η Δημοκρατία και τις ευθύνες των πολιτικών μας

Κάποιος θα έπρεπε να ενημερώσει την κυβέρνηση, με αφορμή τις ομιλίες στο πρόσφατο Forum “Δημοκρατία υπό πίεση”, πως πράγματι η δημοκρατία υφίσταται πιέσεις.

Όχι όμως από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα και τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις.  Η δημοκρατία κινδυνεύει να μείνει δίχως υποστηρικτές από τις πολιτικές χτυπημάτων κατά της ιδιοκτησίας και της περιφρόνησης της προστασίας των ιδιωτικών οικονομικών συναλλαγών.

Σύμφωνα με τους εγκυρότερους διεθνείς αναλυτές, λχ τον ιστορικό Niall Ferguson του Harvard, αυτά είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίζεται η υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών σε ένα καθεστώς δυτικού τύπου φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Έχουν λοιπόν οι κυβερνώντες, λόγω των πολιτικών τους, μεγάλες ευθύνες για την σχετική απάθεια των μεγάλων κοινωνικών στρωμάτων για τις τύχες των δημοκρατικών θεσμών.

Σε μια κοινωνία που μεγάλες μάζες του πληθυσμού δεν ενδιαφέρονται πλέον για την στήριξη της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, κινδυνεύει το πολίτευμα καθώς και τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα.

*Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος υπήρξε για πολλά χρόνια Βουλευτής, Υπουργός και Δήμαρχος Πειραιά. Από το 1994 έχει εγκαταλείψει την πολιτική κι απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, στην ενημέρωση και στον πανεπιστημιακό χώρο. Έχει διδάξει σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ελλάδα ενώ υπήρξε visiting scholar του Κολλεγίου St. Edmund’s του Πανεπιστημίου του Cambridge και δύο φορές εταίρος δημόσιας πολιτικής του μεγάλου ερευνητικού κέντρου Woodrow Wilson Center της Ουάσινγκτον. Διετέλεσε σύμβουλος της Ρωσικής Κυβέρνησης για ζητήματα Ανταγωνισμού και Απελευθέρωσης των Αγορών. Τώρα διευθύνει το Ινστιτούτο Διπλωματίας του Αμερικανικού Κολλεγίου της Ελλάδας (Deree) και διδάσκει Επικοινωνία και Ανάλυση Ρίσκου στον Πανεπιστήμιο του Καλίνινγκραντ (πρ. Konigsberg) στη Ρωσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα