Τι θέλει τελικά ο Κυριάκος;

Τι θέλει τελικά ο Κυριάκος;
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης. Την πρωτοβουλία για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών είχε αναλάβει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΔ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.(Eurokinissi- ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) Eurokinissi

Είναι αδιανόητο για τον Αρχηγό της ΝΔ να μιλάει τη Δευτέρα για συνταγματική κατοχύρωση της ολοκλήρωσης της κυβερνητικής θητείας και για κατάργηση των πολιτικών ελιγμών που οδηγούν σε πρόωρες εκλογές και την Τρίτη να ζητάει ο ίδιος πρόωρες εκλογές

Ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε προχθές, από του βήματος της Βουλής, πρόωρες εκλογές.

Απευθυνόμενος στον Π/Θ του ζήτησε να παραιτηθεί «κι επειδή η Βουλή αυτή δεν μπορεί να δώσει άλλη λύση, να δώσει τη λύση ο λαός»! Το είπε μάλιστα δυο φορές. Και στην πρωτολογία και στη δευτερολογία του. Κι από χθες, ανοίγοντας κανείς την επίσημη ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας, διαβάζει με πηχυαία γράμματα την προτροπή «Η Ελλάδα δεν σας αντέχει άλλο κύριε Τσίπρα. Φύγετε»!

Όλα αυτά δεν θα είχαν τίποτα το αξιοπερίεργο για το βασίλειο της Δανιμαρκίας – όπου την τελευταία τετραετία έχουν γίνει 4 εκλογικές αναμετρήσεις κι ένα δημοψήφισμα -εάν την αμέσως προηγούμενη μέρα, ο ίδιος άνθρωπος, δεν είχε πει το ακριβώς αντίθετο:

Μιλώντας τη Δευτέρα σε εκδήλωση του Ιδρύματος Τσάτσου, για τη Συνταγματική αναθεώρηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέταξε την ανάγκη ρύθμισης που θα διασφαλίζει «την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας» και θα καταργεί «τη δυνατότητα πολιτικών ελιγμών που κατατείνουν στην πρόωρη διάλυση της Βουλής»!

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε διαβεβαιώσει πως δεν βιάζεται να γίνει πρωθυπουργός και πως δεν πρόκειται να ζητήσει εκλογές! Όταν δε του επισημάνθηκε ότι μπορεί να θεωρηθεί αντιφατικό να δηλώνει ότι η κυβέρνηση καταστρέφει τη χώρα χωρίς να ζητάει εκλογές, απάντησε πως «δεν βρίσκει καμιά αντίφαση», ότι ο ίδιος πιστεύει πως «θεσμικά οι κυβερνήσεις πρέπει να ολοκληρώνουν τη θητεία τους» και ότι ως εκ τούτου θα συνεχίσει να ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση! Στις 23 Φεβρουαρίου, σε άλλη τηλεοπτική συνέντευξη στο STAR είχε  τονίσει ακριβώς το ίδιο: «Δεν ζητάω εκλογές και δεν θα τις προκαλέσω».

Για την αλλαγή στάσης του ο κ. Μητσοτάκης δεν έδωσε καμία απολύτως καμία εξήγηση στη Βουλή. Ούτε τεκμηρίωσε το αίτημά του, τηρώντας, έστω, κάποια συνταγματικά προσχήματα. 

Αντιθέτως! Αφού επέκρινε τον κ. Τσίπρα ότι «οδήγησε τρεις φορές τη χώρα σε εκλογές, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός εθνικός λόγος παρά μόνο η εξυπηρέτηση των κομματικών στόχων του», ζήτησε ο ίδιος εκλογές. Κι επικαλέστηκε ως εθνικό λόγο ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο» την κυβέρνηση Τσίπρα.

Όλ΄αυτά, συνοδευόμενα από τη σπουδή που επέδειξε χθες η Νέα Δημοκρατία να καταθέσει τη δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής Επιτροπής –για το πώς οδηγηθήκαμε στα capital controls και το 3ο Μνημόνιο-ούτε το δημόσιο συμφέρον υπηρετούν, ούτε διακριτότητα από τον λαϊκισμό Τσίπρα καταδεικνύουν, αλλά ούτε και με το ευρωπαϊκό μεταρρυθμιστικό προφίλ του «υπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» είναι συμβατά!

Τις πρώτες μέρες μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειχνε να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να συνδυάσει το δικό του προφίλ με την ανάγκη συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπό του των διαφορετικών φυλών και βαρονιών της ΝΔ. Έκτοτε, αργά αλλά σταθερά, το παλιό προφίλ εγκαταλείπεται, η διακριτότητα περιορίζεται και ο Κυριάκος μεταλλάσσεται σ έναν κλασσικό παλαιοκομματικό ηγέτη της λαϊκής Δεξιάς. Που ζητάει την παραίτηση Μουζάλα επειδή εκ παραδρομής είπε τη λέξη «Μακεδονία», προκαλώντας πιθανότατα ρίγη ακόμα και στον πατέρα του. Που υπαναχωρεί (ευτυχώς) από τη θέση αυτή, όταν έρχεται ενώπιος ενωπίω με τους ηγέτες του ΕΛΚ και την κυρία Μέρκελ, στις Βρυξέλλες, αλλά μιλώντας στη Βουλή επιτίθεται στον Καμμένο επειδή υπαναχώρησε και  «αυτοεξευτελίστηκε»! Που μιλάει τη Δευτέρα για Συνταγματική διασφάλιση της ολοκλήρωσης της κυβερνητικής θητείας και την Τρίτη ζητάει πρόωρες εκλογές. Που ζητάει, επίσης τη Δευτέρα, απεμπλοκή της Βουλής «από δικαστικές λειτουργίες που δεν της ανήκουν και τελικά μειώνουν το κύρος της» και την επομένη διαγκωνίζεται με τον κ. Τσίπρα ποιός  θα καταθέσει πρώτος τη δική του πρόταση για σύσταση Εξεταστικής των πραγμάτων Επιτροπής!!

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς έχει στο μυαλό του ο κ. Μητσοτάκης. Ως νέος Αρχηγός, εκλεγείς μάλιστα ως αουτσάιντερ, είναι λογικό να κάνει κάποιους εσωκομματικούς συμβιβασμούς. Μέχρις ενός σημείου όμως. Διότι πλέον δεν μιλάμε για συμβιβασμούς αλλά για δική του σταδιακή μετάλλαξη. Σ αυτό το έργο, της μετάλλαξης, ο κ. Τσίπρας ήταν  έως τώρα ο απόλυτος πρωταγωνιστής. Είναι αυτή μια επιτυχία για να τη ζηλέψει ο κ. Μητσοτάκης;

 *H Άννυ Ποδηματά είναι δημοσιογράφος, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του ΕΚ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα