Άρθρο Έλενας Κουντουρά: Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας

Άρθρο Έλενας Κουντουρά: Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας

Ένα άρθρο της Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενας Κουντουρά στο NEWS 247 με αφορμή τη φετινή παγκόσμια ημέρα τουρισμού

* Tης Έλενας Κουντουρά, Αναπληρώτριας Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο τουρισμός αποτελεί πρωταρχικό και σημαντικότατο κεφάλαιο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο διεθνώς. Είναι ένας από τους κορυφαίους τομείς απασχόλησης παγκόσμια και παρέχει σημαντικές ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης για κάθε χώρα με άμεσα έσοδα σε εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο. Ο τουρισμός ενώνει τους λαούς, ενισχύει την πολυπολιτισμική κατανόηση και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών.

Η φετινή παγκόσμια μέρα τουρισμού έχει ως κεντρικό μήνυμα το “ένα δισεκατομμύριο τουρίστες, ένα δισεκατομμύριο ευκαιρίες”, αφού καταγράφηκε για φέτος ρεκόρ άνω του ενός δισεκατομμυρίου τουριστικών αφίξεων παγκοσμίως.

Με μια αύξηση της τάξης του 4% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο τομέας ακολουθεί αυξητική τάση που εκτιμάται ότι θα φθάσει 1,8 δισεκατομμύρια διεθνείς τουρίστες προς το έτος 2030.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού φέτος, βρίσκει τον ελληνικό τουρισμό με μια μεγάλη επιτυχία.

Υπολογίζουμε να κλείσει η φετινή χρονιά με το ιστορικό ρεκόρ 26 εκατομμύρια επισκέπτες και 15,5 δις ευρώ έσοδα που αντιστοιχούν σε αύξηση άνω του 10% σε σχέση με πέρυσι ποσοστό αρκετά μεγαλύτερο από το αντίστοιχα παγκόσμιο.

Ο τουρισμός είναι βασικός πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας. Συμβάλει περίπου 20% στο ΑΕΠ και δημιουργεί 1.000.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε την εθνική τουριστική πολιτική μας με στόχο την επιμήκυνση της περιόδου, άνοιγμα σε νέες αγορές, ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, κωδικοποίηση της τουριστικής νομοθεσίας, πάταξη της φοροδιαφυγής , ενίσχυση των επιχειρήσεων και προσέλκυση επενδύσεων, αναβάθμιση των υπηρεσιών και υποδομών, και στοχευμένη προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό.

Βάλαμε τα θεμέλια ώστε τα επόμενα χρόνια να συνεχιστεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών μας και η ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος.

Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται προσπάθεια συλλογική και καλώ σε μια κοινή πορεία με το υπουργείο όλους όσοι σχετίζονται με τον κλάδο.

Ταυτόχρονα όμως απαιτείται και η εφαρμογή του σχεδίου που έχουμε χωρίς υποχωρήσεις, χωρίς καθυστέρηση και χωρίς αμφιβολίες για την επιτυχία μας.

Διατηρούμε όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η χώρα και συνεχίζουμε να τα προβάλλουμε. Μην ξεχνάμε όμως ότι ο παγκόσμιος τουρισμός εξελίσσεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Έτσι και η Ελλάδα συντονίζεται στον διεθνή ανταγωνισμό, συμμετέχει στις εξελίξεις και κερδίζει έδαφος καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει καταφέρει να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις προτίμησης ως τουριστικός προορισμός. Αυτή την επιτυχία πρέπει να την συντηρήσουμε και να την τροφοδοτούμε με νέες ενέργειες και δράσεις, ώστε να συνεχιστεί αυτή η ανοδική πορεία και τα επόμενα χρόνια.

Στο υπουργείο Τουρισμού τους τελευταίους 7 μήνες αποδείξαμε ότι μπορούμε, πήραμε σωστές αποφάσεις και πρωτοβουλίες ξεπεράσαμε όλα τα εμπόδια και φέραμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την φετινή χρονιά.

Στην παγκόσμια αγορά είμαστε μπροστά παρά τις όποιες δυσκολίες υπάρχουν λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Θέλουμε και επιβάλλεται να προχωρήσουμε με μεγάλη ταχύτητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα μας. Η προσπάθεια είναι εθνική και σε αυτόν τον αγώνα χρειάζεται η συμμετοχή όλων των δυνάμεων της τουριστικής αγοράς και της χώρας.

Το 2016 θέλουμε να είναι μια ακόμη καλύτερη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα