Η προσωπική δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η προσωπική δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης

Ήταν πεπεισμένος μέχρι την τελευταία στιγμή ότι οι παροχές και τα επιδόματα που δόθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δεν θα μεταβάλλουν την διαμορφωμένη υπέρ του κόμματός του διαφορά

Ουδείς μπορεί πλέον να αμφισβητήσει ότι το αποτέλεσμα των τριπλών εκλογικών αναμετρήσεων αποτελεί πεντακάθαρη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, οδυνηρή ήττα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μία προσωπική δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, κόντρα στις συχνές παραινέσεις αρκετών γαλάζιων στελεχών, επέμεινε μέχρι τέλους να κλείσει τ αφτιά του στις σειρήνες του λαϊκισμού, να πει τις απόψεις του με καθαρότητα και εντιμότητα, προκαλώντας τα συντηρητικά ανακλαστικά ακόμα και κομματικών στελεχών.

Λέγεται, μάλιστα, ότι η στιγμή που αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη να μην ακολουθήσει την πεπατημένη και να τάξει έστω, κάποιες, λελογισμένες παροχές, ήταν όταν το αντίπαλο στρατόπεδο θέλησε να διαστρεβλώσει πλήρως τη θέση που διατύπωσε για τη συμφωνία εργοδοτών-εργαζόμενων, φέρνοντας ως πετυχημένο παράδειγμα την εταιρεία Παπαστράτος. “Οχι απλώς δεν θα τους κάνω τη χάρη, αλλά αύριο θα μιλήσω για τη σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού τομέα στα νοσοκομεία” φέρεται να είπε ο κ. Μητσοτάκης στους συνεργάτες του, χωρίς μάλιστα, καμία διάθεση να το συζητήσει περαιτέρω.

Επιπρόσθετα, ο αρχηγός της ΝΔ δικαιώθηκε και για έναν ακόμα λόγο: Ηταν πεπεισμένος μέχρι την τελευταία στιγμή ότι οι παροχές και τα επιδόματα που δόθηκαν λίγες μέρες πριν τις εκλογές, δεν θα μεταβάλλουν την διαμορφωμένη υπέρ του κόμματός του διαφορά, γιατί οι πολίτες, παρά την ανακούφιση που θα τους πρόσφεραν, θα τα εκλάμβαναν ως την ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει τις δυνάμεις της. Και θα πήγαιναν στις κάλπες αποφασισμένοι να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά από πεπραγμένα. Από τη συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή πλεύσης στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους πιστωτές μέχρι τις προκλητικές και εξαιρετικά κακόγουστες παρεμβάσεις του Παύλου Πολάκη – μία εκ των οποίων, ειρήσθω εν παρόδω, φαίνεται να εκτοξεύει στην πρώτη θέση του γαλάζιου Ευρωψηφοδελτίου τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο!

Τώρα, ξεκινάει το μεγάλο στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της, ο οποίος έχει μπροστά του κάτι περισσότερο από έναν μήνα για να διασφαλίσει, όχι πια τη νίκη του κόμματός του, αλλά την ανάδειξη αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει, και αυτό φάνηκε από την δήλωσή του μόλις διαμορφώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα, ότι η μάχη των εθνικών εκλογών, έχει άλλα χαρακτηριστικά. Γι αυτό και έσπευσε να ζητήσει από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να το αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης αλλά, πάνω απ’ όλα, με σεμνότητα.

Η μάχη των εθνικών εκλογών δεν έχει χαρακτήρα σχετικά ανώδυνης, και πάντως, όχι οριστικής τιμωρίας. Και είναι φανερό ότι αυτό είναι το μόνο στο οποίο μπορεί πλέον να ποντάρει ο ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει το μέγιστο που μπορεί μετά τη δυσθεώρητη διαφορά από τη ΝΔ : Να ανακόψει την δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης, ελπίζοντας σε νέες εκλογές με απλή αναλογική.

Για τον συγκεκριμένο στόχο του  κ. Τσίπρα είναι πολύ σημαντικό να είναι επτακομματική η επόμενη βουλή. Το πρόβλημα είναι ότι ο  ένας από αυτούς που θα διεκδικήσει την είσοδό του είναι ο Γ. Βαρουφάκης, ο οποίος προφανώς απευθύνεται σε πρώην ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για τον κ. Μητσοτάκη, από την άλλη, θα ήταν ευχής έργο να συνθλιβούν και όσα κόμματα έδειξαν ότι διαθέτουν δυνατότητα εισόδου στη βουλή και η μάχη να δοθεί ανάμεσα σε αυτά που κατέκτησαν τις πρώτες πέντε θέσεις στη μάχη για την Ευρωβουλή. Κι ευτυχώς για τον ίδιον και για τη ΝΔ, δεν έχει αντίστοιχο “Βαρουφάκη” να παλέψει. Θα τον αφήσει στον αντίπαλό του.

Στην Πειραιώς, και σωστά, ποντάρουν ιδιαίτερα και στο θετικό μήνυμα που έστειλε η Ελλάδα στην Ευρώπη, της Μαρίν Λεπέν και της αποδυναμωμένης Αγκελας Μέρκελ, επιβραβεύοντας το κατ εξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα, που δίνει έμφαση στην ανάπτυξη και όχι στον διχασμό. Εκτιμούν, δε, ότι τις επόμενες ημέρες και αυτό θα καταγραφεί στα θετικά, μαζί με τα ενθαρρυντικά μηνύματα των αγορών για την διαφαινόμενη αλλαγή στο τιμόνι της χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα