Δεν θα αλλάξουμε πολιτική, θα αλλάξουμε δέντρα

Δεν θα αλλάξουμε πολιτική, θα αλλάξουμε δέντρα
Πεύκα κοντά στην Αθήνα. Μάλλον μας απειλούν.... Eurokinissi

Υπάρχουν «σωστά» και «λάθος» δέντρα μας είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Τα περισσότερα από όσα ακούσαμε στο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη τα περιμέναμε. Όπως για παράδειγμα το οικονομικό «πακέτο» με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εξευμενίσει την οργή του κόσμου στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Η το πρωθυπουργικό «συγνώμη» για τις όποιες αστοχίες στην διαχείριση της κατάστασης (αν και …αναιρέθηκε κάπως στην συνέχεια μια και φάνηκε πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι έκανε το ανθρωπίνως δυνατό).

Αυτό όμως που αιφνιδίασε ήταν η γνώση που μας παρείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με την οποία υπάρχουν «σωστά» και «λάθος» δέντρα. Όπως υποσχέθηκε, στο πλαίσιο των επικείμενων αναδασώσεων, «θα φυτέψουμε όχι μόνο πολλά, αλλά και τα σωστά δέντρα».

Μέχρι στιγμής από τον υπουργό Εσωτερικών αυτής της κυβέρνησης, το Μάκη Βορίδη, γνωρίζαμε ότι υπάρχουν σωστές ιδέες (της δεξιάς) και ελαττωματικές ιδέες (της αριστεράς). Ο πρωθυπουργός όμως μας πληροφόρησε ότι ανάλογες ιδιότητες υπάρχουν και στον κόσμο των δέντρων.

Το τι ακριβώς εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μας εξηγηθεί αφού συνεδριάσει το υπουργικό Συμβούλιο. Υποθέτουμε όμως ότι η αναφορά είχε να κάνει με τα πεύκα και τα πευκοδάση.

Ως γνωστόν τα συγκεκριμένα δέντρα δεν είναι σωστά. Έχουν την τάση να αρπάζουν εύκολα φωτιά και να λαμπαδιάζουν το καλοκαίρι. Επίσης την κακιά συνήθεια να αναπαράγονται και να διαιωνίζονται με κουκουνάρια. Αυτά (τα κουκουνάρια) αν πιάσουν φωτιά «σκάνε» και πετάνε σπίθες σε απόσταση πολλών μέτρων, δεξιά κι αριστερά.

Αν οι υποψίες επιβεβαιωθούν και ο πρωθυπουργός εννοούσε τα πεύκα, φαίνεται πως (τα πεύκα πάντα) δεν ταιριάζουν με κανέναν τρόπο στο σύστημα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Δεν έχουν σκοπό να βοηθήσουν καθόλου στο να ησυχάσουμε από την απειλή των πυρκαγιών. Ούτε να ενσωματωθούν στο πνεύμα ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας που διαπνέει την Ελλάδα.

Έτσι λοιπόν αντί να αλλάξουμε το σύστημα δασοπροστασίας, την πολιτική προστασία, τη περιβαλλοντική πολιτική, την κατανομή των πόρων και τις πολιτικές προτεραιότητες, θα κάνουμε κάτι άλλο: Θα …αλλάξουμε δέντρα. Μάλιστα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό αυτό θα γίνει «αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνογνωσία».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό θα το μάθουμε. Ίσως να αντικατασταθούν τα πεύκα της Αττικής με έλατα που έχουν καλύτερη συμπεριφορά. Μπορεί στην Εύβοια να αποκτήσουμε δάση από βελανιδιές ή κοκοφοίνικες (αν σταματήσει κάποια στιγμή να καίγεται). Ίσως να υπάρχουν και δέντρα που δεν καίγονται.

Ας επιστρέψουμε στα πευκα. Όπως ανακαλύπτει εύκολα κανείς στο διαδίκτυο, τα πεύκα είναι δέντρα αιωνόβια. Επίσης ιδιαίτερα ανθεκτικά στις δύσκολες συνθήκες. Πράγμα που σημαίνει ότι έχουν καταφέρει να επιβιώσουν εδώ και πολλές δεκαετίες ακόμη και αιώνες.

Δεν ήξεραν βλέπετε ότι το 2021 θα τους επιρρίψει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ένα μέρος της ευθύνης για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα