Δεν ξέρουν “που παν τα τέσσερα” για την ακρίβεια

Δεν ξέρουν “που παν τα τέσσερα” για την ακρίβεια
"Δικαούμαι" να κάνω λάθος πρόβλεψη για την αποκλιμάκωση των τιμών, είπε στην Βουλή ο Άδωνις Γεωργιάδης Eurokinissi

«Στον αέρα» οι προβλέψεις με τις οποίες χάρασσεται η κυβερνητική πολιτική για την ακρίβεια παραδέχθηκαν ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Χρήστος Σταϊκούρας

Οι λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου με τις «400σάρες», τις «500κοσάρες» και τις «800κοσάρες» είναι αναμφισβήτητα ένα τρομακτικό θέαμα, όπως και οι ανατιμήσεις. Τουλάχιστον γι αυτούς που «είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους» όπως λέει κι ο πρωθυπουργός. Όμως υπάρχει κι ένα πρόσθετο στοιχείο που κάνει το πρόβλημα της ακρίβειας ακόμη πιο τρομακτικό: Το να συνειδητοποιεί κανείς πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν ξέρει που βαδίζουμε.

Δυστυχώς αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στην χθεσινή συζήτηση της επερώτησης του ΚΙΝ.ΑΛ για το Νο1 θέμα που απασχολεί τους πολίτες: Οι αρμόδιοι υπουργοί παραδέχθηκαν ότι οι κατά καιρούς καθησυχαστικές δηλώσειςτους, όπου μας διαβεβαιώνουν πώς το πρόβλημα της ακρίβειας είναι «παροδικό», δεν στηρίζονται πουθενά. Εκτός ίσως από την πρόθεσή τους να «διασκεδάσουν τις εντυπώσεις».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ς αναφερόμενος στην αύξηση του πληθωρισμού πως «αποτιμάται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ως παροδική» σημειώνοντας ότι αυτό εκτιμούν οι κεντρικές τράπεζες συμπεριλαμβανομένης αυτής που έχει επικεφαλής τον Γιάννη Στουρνάρα. Παρόλα αυτά συμπλήρωσε στην συνέχεια: «Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η εκτίμηση αυτή υπόκειται σε μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας. Αυτή σχετίζεται κυρίως με δύο παράγοντες: Πρώτον, απρόβλεπτες γεωπολιτικές εξελίξεις οι οποίες θα έχουν μεγάλη επίδραση στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου και, δεύτερον, πιθανές νέες αναταράξεις στις παγκόσμιες συνθήκες προσφοράς και στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα εάν υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή ή μελλοντικές μεταλλάξεις στον κορωνοϊό»!

Με απλά λόγια, η εκτίμηση περί «παροδικότητας» της ακρίβειας με βάση την οποία καθορίζει την πολιτική της η κυβέρνηση δεν «πατάει» πουθενά. Γιατί στους αστάθμητους παράγοντες της πρόβλεψης περιλαμβάνονται σχεδόν …τα πάντα. Βλέπετε οι «γεωπολιτικές εξελίξεις» και η περεταίρω πορεία της πανδημίας είναι τα μεγάλα ερωτηματικά για ολόκληρο τον πλανήτη.

Ακόμη πιο εύγλωττα το έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης. Όταν απάντησε στο ερώτημα του γιατί δεν επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη – που με βεβαιότητα εξέφραζε στα δελτία ειδήσεων- περί μείωσης των τιμών τα Χριστούγεννά. Όπως μας είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης «απέτυχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και προφανώς, ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδος διαβάζει τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και της Τραπέζης της Ελλάδος». Μάλιστα συμπλήρωσε πως «όταν αυτά τα ινστιτούτα, που έχουν τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες στον κόσμο για να κάνουν αυτή τη δουλειά, πέφτουν έξω στην πρόβλεψή τους, ναι, θα πέσω και εγώ λίγο έξω στην πρόβλεψή μου. Το δικαιούμαι»!

Φυσικά κανείς δεν θεωρεί πως το δίδυμο «Σταϊκούρας-Γεωργιάδης» είναι κάποιο είδος «Γκουρού» της παγκόσμιας οικονομίας. Ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να τους μεμφθεί για την ποιότητα των προβλέψεών τους. Το πρόβλημα είναι πως επί πολλούς μήνες τώρα παρουσιάζουν αυτές τις προβλέψεις ως «βεβαιότητες».

Με αυτές τεκμηριώνουν την άρνησή τους να πάρουν μέτρα ώστε τα νοικοκυριά να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια. Ιδίως όσον αφορά την μείωση της φορολογίας στα καύσιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης. Αντιθέτως υποστηρίζουν – όπως και χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης- πως οι μισθοί αυξήθηκαν 5 φορές πάνω από τον πληθωρισμό….

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα