Γιατί και πώς άλλαξε χθες η εικόνα του ΚΙΝΑΛ

Γιατί και πώς άλλαξε χθες η εικόνα του ΚΙΝΑΛ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε στίγμα χθες στην Βουλή. Αναμένονται οι υπόλοιποι υποψήφιοι... Eurokinissi

Η πρωτοβουλία του Ανδρέα Λοβέρδου να στηρίξει την Ν.Δ στην Βουλή, «καλεί» τους άλλους υποψηφίους να ξεκαθαρίσουν ποια πορεία χαράσσουν στον πολιτικό χάρτη.

Αν γίνει ένας μικρός απολογισμός από τις ειδήσεις που «έδωσε» την χθεσινή μέρα ο χώρος του Κινήματος Αλλαγής τότε συνοπτικά έχουμε τα εξής: Η κοινοβουλευτική του ομάδα δεν είχε ενιαία θέση για το αν πρέπει να ψηφίσει η όχι το νομοσχέδιο για τον νέο ποινικό κώδικα,. Επίσης οι 6 υποψήφιοι για την ηγεσία δεν κατάφεραν ούτε χθες βράδυ να καταλήξουν σε έναν κοινά αποδεκτό τρόπο ώστε να καταθέσουν τις απόψεις του σε μία τηλεμαχία. Debate κατά το κοινώς λεγόμενο.

Η εικόνα του ΚΙΝ.ΑΛ απέχει πάρα πολύ από το αφήγημα ενός χώρου με εσωτερική συνοχή που ξέρει τι θέλει και που πάει. Πολύ περισσότερο αν συνυπολογίσει κανείς τις διακηρύξεις των επίδοξων προέδρων του για την επιθυμία τους να πολλαπλασιάσουν τα ποσοστά τους και να γίνουν ούτε λίγο, ούτε πολύ αξιωματική αντιπολίτευση στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν το Κίνημα Αλλαγής για τις επόμενες 3 εβδομάδες που απομένουν μέχρι την πρώτη Κυριακή των εκλογών θα θυμίζει «ακυβέρνητο πλοίο». Δίχως πυξίδα, προκαθορισμένη διαδρομή και με συνεχείς ανταρσίες. Εγείρονται μάλιστα υποψίες ότι μπορεί να έχει ακριβώς την ίδια εικόνα και μετά τις 12 Δεκεμβρίου. Παρότι θα προκύψει ο νέος αρχηγός του. (Αν η πορεία της πανδημίας δεν εμποδίσει την διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας)..

Για την χθεσινή εικόνα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝ.ΑΛ πολύ λίγο ευθύνεται ο βουλευτής Γιώργος Μουλκιώτης, που έχει την φήμη ότι κάνει λάθος όταν πατάει τα κουμπιά στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες. Γιατί τα «υπέρ» που κατά λάθος ψήφισε επί της αρχής και σε ένα άρθρο του νομοσχεδίου για τον ποινικό κώδικα γρήγορα διορθώθηκαν. Τα «κουμπιά» όμως που πάτησε χθες ο Ανδρέας Λοβέρδος, ανακοινώνοντας πως υπερψηφίζει το ίδιο νομοσχέδιο ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ είχε επίσημη θέση για «παρών», δεν είναι το ίδιο εύκολο να διορθωθούν.

Σε περίπτωση που ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν είχε κάνει την συγκεκριμένη δήλωση στην Βουλή, ουδείς θα ασχολούνταν με την στάση του ΚΙΝ.ΑΛ στην συγκεκριμένη συνεδρίαση. Ήταν σύνηθες άλλωστε τους τελευταίους, πολλούς, μήνες το ΚΙΝ.ΑΛ -υπό την ηγεσία της Φώφης Γεννηματά- να μην ψηφίζει κυβερνητικά νομοσχέδια. Ακόμη και αν συμφωνούσε με αρκετά από τα άρθρα τους, όπως στο χθεσινό.

Ακριβώς γιατί η ηγεσία του είχε εκτιμήσει ότι οι πρακτικές έμμεσης στήριξης στην Ν.Δ δεν συμβάλλουν στην αύξηση της πολιτικής του απήχησης, ούτε συνάδουν με το γενικότερο κλίμα. Για αυτή του την στάση άλλωστε το Κίνημα Αλλαγής συχνά στην Βουλή δέχονταν επικρίσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ανδρέα Λοβέρδος φαίνεται πως θέλησε να αλλάξει αυτή την εικόνα. Ισχυρίστηκε ότι η αύξηση των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα, που προβλέπονταν στο νέο ποινικο κώδικα, ήταν πάνδημο αίτημα και γι αυτό το ψήφισε. Θα μπορούσε όμως κάλλιστα να έχει στηρίξει τα συγκεκριμένα άρθρα δίχως να δηλώσει ότι σητρίζει την αρχή του νομοσχεδίου. Αφού μια τέτοια πράξη στην «κοινοβουλευτική» γλώσσα αποτελεί σήμα στήριξης στην κυβέρνηση. Ιδίως όταν αφορά νομοθετήματα που δημιουργούν πολώσεις ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Όπως το συγκεκριμένο για τον ποινικό κώδικα όπου η κυβέρνηση θέλησε να εντάξει διατάξεις για τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας με αλλαγές στο άρθρο 191, δίνοντας στίγμα αυταρχικής προσέγγισης.

Το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η υπόθεση του debate, έχει ίσως μικρότερη πολιτική αξία από την κοινοβουλευτική έκφραση του ΚΙΝ.ΑΛ. Είναι όμως δείγμα του πόσο οι προσωπικές τακτικές μπορούν να επηρεάσουν την εικόνα του χώρου. Στοιχείο άλλωστε που ήταν εξαρχής σαφές από την πληθώρα των υποψηφίων για τον προεδρικό θώκο. Η απουσία πάντως μιας τηλεμαχίας με τους 6 υποψηφίους, δεν πρόκειται να εμποδίσει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Αυτές που γίνονται μέσω λόγων αλλά και πράξεων όπως απέδειξε η πρωτοβουλία του Ανδρέα Λοβέρδου.

Πλέον όμως στην αντιπαράθεση αυτή προκύπτει ως μείζον ζήτημα το ποια θα είναι η σχέση του Κινήματος Αλλαγής με την Νέα Δημοκρατία και τον χώρο που στην γλώσσα του ΠΑΣΟΚ -ακόμη- αποκαλείται «δεξιά». Ένα θέμα στο οποίο κανείς υποψήφιος πλέον δεν μπορεί να συνεχίσει να αποφεύγει να πάρει θέση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα