Εκδηλώθηκε ο Λοβέρδος: Εκτός γραμμής ΚΙΝΑΛ – Ψήφισε “ναι” για τον νέο ποινικό κώδικα της ΝΔ

Εκδηλώθηκε ο Λοβέρδος: Εκτός γραμμής ΚΙΝΑΛ – Ψήφισε “ναι” για τον νέο ποινικό κώδικα της ΝΔ
Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή Eurokinissi

Η επιλογή του Ανδρέα Λοβέρδου να πάει αντίθετα στην επίσημη γραμμή του κόμματος, σχετικά με τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, έφερε "δράματα" στο Κίνημα Αλλαγής.

Διχασμένη εμφανίστηκε σήμερα στην Βουλή η κοινοβουλευτική ομάδα του Κίνημα Αλλαγής, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να δίνει το σύνθημα της υπερψήφιση του νέου νομοθετικού κώδικα που εισηγείται η Ν.Δ δια του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα.

Παρά το γεγονός ότι είχε αποφασιστεί το ΚΙΝ.ΑΛ να ψηφίσει «παρών» στο νομοθέτημα η υποψήφιος για την ηγεσία του παρενέβη λέγοντας ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής τον νέο ποινικό κώδικα. Μάλιστα την εικόνα του διχασμού συμπληρώνει το γεγονός ότι η Νάντια Γιαννακοπούλου που αρχικά είχε οριστεί εισηγήτρια στο νομοσχέδιο αντικαταστάθηκε από τον βουλεύτή Αχμέτ Ιλχάν. Η εν λόγω απόφαση κινείται, όχι μόνο αντίθετα σε αυτές της αντιπολίτευσης, αλλά κυρίως της γραμμής του Κινήματος Αλλαγής, εξ ου και οι πρώτες αντιδράσεις που έρχονται από στελέχη του κόμματος, με τον Μιχάλη Κατρίνη να… κάνει την αρχή.

Η τοποθέτηση Λοβέρδου

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ομιλία ξεκαθάρισε ότι ψηφίζει «ναι» επι της αρχής στο νομοσχέδιο. Σημειώνοντας ότι αυτό το κάνει «απαλλαγμένος από την ανάγκη να υπακούω σε κάποιους εσωκομματικούς συσχετισμούς, θα κάνω σήμερα μια τοποθέτηση από το ύψιστο Βήμα της δημοκρατίας σχετικά με το παρόν σχέδιο νόμου, για να δώσω και ένα απολύτως δικό μου στοιχείο πολιτικής ταυτότητας». Επίσης ως «ως ελεύθερος άνθρωπος, ως μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας καλούμαι να καταθέσω τις απόψεις μου, σύμφωνα με αυτά που η συνείδησή μου επιβάλλει, χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, χωρίς να με δεσμεύει τίποτα».

Έτσι διευκρίνισε πως «παρ’ ότι διαφωνώ με κάποια από αυτά που δεν κάνετε ή με κάποια από αυτά που ρυθμίζετε, ψηφίζω «ΝΑΙ» και επί της αρχής και επί των άρθρων, όχι όλων, αλλά και επί της αρχής και επί των περισσοτέρων άρθρων». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «θεωρώ αδιανόητο η εισηγήτριά μας, η κ. Γιαννακοπούλου, να έχει πει στη Βουλή επανειλημμένα γιατί αργείτε να αυστηροποιήσετε τον Ποινικό Κώδικα, η αείμνηστη Πρόεδρός μας, η κ. Γεννηματά, να σας έχει κάνει κριτική για το ίδιο θέμα, να έρχονται οι αυστηροποιήσεις των ποινών και εμείς να έχουμε ομιλίες πρωτευόντων Βουλευτών μας επί θεμάτων σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν στην ουσία του σχεδίου νόμου, το ξεπερνάνε με τη φράση «είμαστε υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών» και εξαντλούν το υπόλοιπο της ομιλίας σε άλλα θέματα».

Κατέληξε λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια σειρά από προβλήματα διαρκώς που αφορούν πληθώρα θεμάτων και κυρίως αυτά που ευαισθητοποιούν περισσότερο κάθε σοβαρό άνθρωπο, κάθε αγνό πολίτη, όπως είναι τα σεξουαλικά εγκλήματα κατά ανηλίκων και να μην υπογραμμίζουμε την καλύτερη ρύθμιση που έρχεται στη Βουλή σήμερα με όλες μας τις δυνάμεις; Το κάνω με όλες μου τις δυνάμεις!».

Κ.Σκανδαλίδης: Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ναι επί της αρχής.

Σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση κινήθηκε η ομιλία του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής, Κώστα Σκανδαλίδη. Επισήμανε ότι «το νομοσχέδιο σας, λοιπόν, δεν εμφορείται από μια συνεκτική φιλοσοφία, ένα ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πνεύμα για μια σύγχρονη αντεγκληματική πολιτική και γι’ αυτό δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε επί της αρχής».

Σημείωσε ότι «φέρατε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός μας για άλλη μια φορά σε δύσκολη θέση, γιατί για ζητήματα υπαρκτά, που χρήζουν σοβαρής ρύθμισης, για άλλη μια φορά κινείστε στο συγκεκριμένο όριο ανάμεσα στη Δημοκρατία και τον αυταρχισμό, ανάμεσα στον τιμωρητικό και σωφρονιστικό χαρακτήρα του δικαιικού συστήματος, ανάμεσα στην κακώς εννοούμενη επικοινωνιακή σας ανάγκη που πρυτανεύει σε κάθε επιλογή».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο τόνισε ότι «θεσμικά νομοθετήματα όπως ο Ποινικός Κώδικας και ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας δεν μπορούν να τροποποιούνται υπό την πίεση της πρόσκαιρης επικαιρότητας και ως μέσο άσκησης επικοινωνιακής πολιτικής από την εκάστοτε κυβέρνηση»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα