Καύσωνας, κορονοϊός, κρίση! Όλα τώρα θα συμβούν;

Καύσωνας, κορονοϊός, κρίση! Όλα τώρα θα συμβούν;
Χρειαζόμαστε μία ομπρέλα. Να προστατεύει από την ζέστη και από τον ανορθολογισμό Eurokinissi

Το καίριο ερώτημα. Κυρίαρχο στις συζητήσεις με 40 υπό σκιά

Την ατάκα του τίτλου, ή άλλες παρεμφερείς την ακούς συχνά. Σε παρεϊστικες (όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες) συζητήσεις αλλά και στον επιτηδευμένα χαλαρό «μιντιακό» λόγο. Συνήθως με την μορφή αστεϊσμού, που δεν θέλει όμως και πολύ για να αποκτήσει μια κάπως διαφορετική υπόσταση.

Από την «κακή περίοδο» ή την «δραματική συγκυρία» δεν είναι μεγάλη η απόσταση μέχρι την «αρνητική ενέργεια» το «κακό κάρμα». Ακόμη και την «γκαντεμιά», που ενίοτε συνδυάζεται με τον αστικό μύθο που συνοδεύει το όνομα «Μητσοτάκης».

Το πράγμα βεβαίως «απογειώνεται» αν στην συζήτηση έχει παρεισφρήσει κάποιος ή κάποια με ροπή προς τις θεωρίες συνομωσίας, ευθέως ή συγκαλυμμένα. Εκεί πια όλα μπορεί να ειπωθούν και η κατάσταση να ξεφύγει. Παραδείγματα – είναι σχεδόν βέβαιο – έχουμε όλοι στην καθημερινότητά μας.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο ορθολογισμός ουδέποτε ένιωσε «σαν στο σπίτι του» στις «σύγχρονες» κοινωνίες μας. Πόσο μάλλον στην ελληνική που ακόμη παλεύει με κατάλοιπα των οποίων τα ίχνη φτάνουν σε περιόδους ακόμη και πριν την βιομηχανική επανάσταση.

Τα τελευταία χρόνια η έννοια της «λογικής» μοιάζει να περνάει μια από τις κρίσεις της. Παρά την έξαρση της τεχνολογίας, τις δυνατότητες και λύσεις που προσφέρει η εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού.

Αυτός που αποκαλούμε «μέσος πολίτης» μοιάζει να κυκλοφοράει σαν χαμένος. Σε έναν κόσμο που το ένα κακό διαδέχεται το άλλο.

Καταρρέει η Lehman Brothers το 2008 και λίγο καιρό αργότερα μένει άνεργος. Συνεδριάζουν κάποιοι στις Βρυξέλλες και χρωστάς για 5 γενιές. Κάποιοι αρρωσταίνουν στην μακρινή Γιουχάν της Κίνας και ξαφνικά η ζωή γεμίζει με lockdown κι απαγορεύσεις. «Ιστορικοί καύσωνες» εμφανίζονται το 2021 μετά τον καταστροφικό «Ιανό»του 2020, ενώ τέτοια πράγματα -έως τώρα- γίνονταν μόνον στην Αμερική.

Ο κόσμος που μέσω του internet είχε μικρύνει, ξαφνικά μεγάλωσε. Όχι μόνον αυτό αλλά έγινε και ιδιαίτερα απειλητικός. Δυσεξήγητος και απρόβλεπτος. Το τυχαίο επανακάμπτει δυναμικά, στην θέση όσων προβλέπαμε κι ερμηνεύαμε. Φέρνει μαζί τους σύγχρονους φόβους που δημιουργούν τις δεισιδαιμονίες του 21ου αιώνα.

Μετά την κρίση, τον κορονοϊό και τον καύσωνα (όλα από «Κ» τυχαίο;) τι άλλο θα μας συμβεί λοιπόν;

Αντί να αναζητούμε τον 4ο Καβαλάρη της Καταστροφής, καλά θα κάνουμε να «βάλουμε τα πράγματα κάτω». Να ψάξουμε πώς όλα αυτά συνδέονται, λογικά και απλά.

Γιατί η κλιματική αλλαγή και η οικονομική κρίση δεν είναι άσχετες μεταξύ τους. Όσο για τις πανδημίες είναι ένα φαινόμενο από το παρελθόν, «μπολιασμένο» με τις παγκοσμιοποιημένες συνθήκες του παρόντος.

Όλα τα «ενώνει» ένα ερώτημα: Το αν ο πλανήτης και οι κοινωνίες μας θα συνεχίσουν να είναι «καύσιμο» σε μία «ανάπτυξη» που γίνεται στρεβλά και τελικά στρέφεται εναντίον αυτών που, θεωρητικά, θα έπρεπε να εξυπηρετεί.

Εάν αντιληφθούμε πως πρέπει να το αλλάξουμε αυτό, τότε όλα θα αρχίσουν να έρχονται στις πραγματικές τους διαστάσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα