Το “Τέλος της τετραετίας” και άλλα μακρινά μέρη

Το “Τέλος της τετραετίας” και άλλα μακρινά μέρη
Πλάνο από την τελευταία συνέντευξη του Κ.Μητσοτάκη. Απέρριψε κατηγορηματικά τις πρόωρες εκλογές Eurokinissi

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης "έδιωξε" τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Αλλά θα ξανάρθουν.

Στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφέστατος: Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Απάντησε δίχως περιστροφές σε μία ευθεία ερώτηση.

Το βίντεο αυτής της συνέντευξης, όπως και άλλες τηλεοπτικές ή έντυπες που έχει παραχωρήσει ο πρωθυπουργός τους τελευταίους μήνες συνιστούν – αντικειμενικά – δέσμευση. Είναι βέβαιο πως αν τυχόν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα έχουν μπόλικο οπτικό υλικό για να «στήσουν» σποτάκια που θα κατηγορούν την κυβέρνηση για ψεύδη και υποκρισία.

Είναι μονόδρομος λοιπόν να αποδεχθούμε ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν σχεδιάζει εκλογές μέσα στο επόμενο τρίμηνο ή 6μηνο όπως έλεγαν τα τελευταίας εσοδείας σενάρια. Ως εκ τούτου οι ασκήσεις εκλογικής επαγρύπνησης που εκτυλίχθηκαν σε κόμματα της αντιπολίτευσης μάλλον «πήγαν τσάμπα». Αν και σε μερικές περιπτώσεις ωφέλησαν σε ζητήματα εσωτερικής συσπείρωσης.

Να είστε βέβαιοι πάντως πως στις αρχές του ερχόμενου Φθινοπώρου, μπορεί και νωρίτερα, τα εκλογικά σενάρια θα επανέλθουν. Θα αφορούν ίσως τις αρχές του 2022 ή κάποια άλλη ημερομηνία.

Οι λόγοι γι αυτό είναι πολλοί (πέραν του ότι η λέξη «εκλογές» διαχρονικά ερεθίζει την δημοσιογραφική φαντασία). Αφορούν το επίπεδο εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα. Την κουλτούρα των πολιτικών αιφνιδιασμών που έχει διαμορφώσει εμπειρία των τελευταίων δεκαετιών.

Κυρίως όμως μια διάχυτη αίσθηση ότι αυτό το «τέλος της τετραετίας» είναι μια πολύ μακρινή ημερομηνία. Ακόμη καλύτερα ένα πολύ μακρινό μέρος, διαφορετικό από αυτό που βρισκόμαστε. Μια αίσθηση που μοιράζονται οι πολίτες, οι άνθρωποι των Μέσων Ενημέρωσης αλλά ακόμη και οι πολιτικοί.

Οι ρευστές συνθήκες της υπό εξέλιξη πανδημίας και η απρόβλεπτου ύψους (και βάθους και πλάτους) οικονομική κρίση αποτελούν παράγοντες αστάθειας. Το ίδιο και οι διαθέσεις των ευρωπαίων εταίρων όποτε και εάν ο Covid 19 αρχίσει να αποχωρεί από την καθημερινότητά μας. Τίποτε δεν μοιάζει σταθερό ακόμη και στις σχέσεις με τους γείτονες, ιδίως τους ανατολικούς.

Με απλά λόγια συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να αλλάξουν ριζικά οι πολιτικές, οι οικονομικές και οι κοινωνικές συνθήκες. Έτσι ώστε μαζί τους να συμπαρασύρουν τις πολιτικές αποφάσεις. Ακόμη και τις πλέον κατηγορηματικές διαψεύσεις ή δεσμεύσεις.

Ας ελπίσουμε πάντως πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν διαψεύδει τις εκλογές έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του από αυτό που είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο Μάκης Βορίδης.

Αναφερόμενος σε όσους δεν πιστεύουν ότι η Ν.Δ θα κερδίσει τις εκλογές όταν εκπνεύσει η συνταγματική προθεσμία, ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε: «Πώς εικάζει κανείς ότι η ΝΔ θα χάσει τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας; Για να δούμε τι θα συμβεί τα επόμενα δύο χρόνια. Πρέπει να συμβεί κάτι που τα πράγματα να είναι χειρότερα από αυτό που συμβαίνει σήμερα»….

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα