Τσίπρας με συνταγή Μπαρτζώκα

Τσίπρας με συνταγή Μπαρτζώκα

Το δόγμα του μπασκετικού Ολυμπιακού φαίνεται να υιοθετεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύοντας πως για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπάρχουν "εκτός έδρας" παιχνίδια.

Η ξέφρενη πορεία του μπασκετικού Ολυμπιακού με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, που «πάει τραίνο» φέρνοντας νικηφόρα αποτελέσματα στις πιο δύσκολες έδρες της Euroleague δείχνει να έχει εμπνεύσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι είναι γνωστές οι «παναθηναϊκές» προτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα, η συνταγή που κερδίζει δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ιδίως όταν είμαστε 8-9 (άϊντε 10) μήνες πριν τις εκλογές.

Έτσι λοιπόν το ποιοτικό στοιχείο της τακτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αναδείχθηκε στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο συνίσταται στο εξής: Δεν υπάρχουν… εντός και εκτός έδρας παιχνίδια. Πρέπει να υπάρξουν νίκες παντού. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα «επιβάλει τον ρυθμό του» (και) στα πολιτικά πεδία που υποτίθεται ότι ανήκουν στον αντίπαλο. Δηλαδή στη Νέα Δημοκρατία.

Ας δούμε τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ένα από τα βασικά επιχειρήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πως ο ίδιος και το κόμμα του, εκπροσωπούν την σταθερότητα. Είναι ο λόγος που εχθρεύεται το αναλογικό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Αποτελεί επίσης «αιχμή του δόρατος» της κριτικής της Ν.Δ στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού εγκαλεί την αξιωματική αντιπολίτευση για πολιτικές επιλογές που θα γκρεμίσουν την «εμπιστοσύνη των αγορών», θεωρώντας ότι η πρόταση για «προοδευτική διακυβέρνηση» οδηγεί την χώρα σε περιπέτειες. Ίσως ανάλογες με αυτές του 2015.

Όπως διαμήνυσε κλείνοντας τις εργασίες της Κ.Ε την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, δεν θα αφήσει το «γήπεδο αυτό» στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αντιθέτως επισήμανε ότι στην πραγματικότητα η μόνη δύναμη σταθερότητας αυτή την περίοδο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτός που δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση από την κάλπη της αναλογικής, οπότε αναγκαστικά οδηγεί την χώρα σε δύο ή ακόμη και τρείς εκλογικές αναμετρήσεις. Μάλιστα αυτές μπορεί να γίνουν στην μέση του καλοκαιριού διαταράζοντας την ομαλή λειτουργία της οικονομίας στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Οι οικονομικοί δείκτες – αυτές που «βλέπουν» οι διεθνείς αγορές- είναι επίσης ένα πεδίο που η Νέα Δημοκρατία θεωρεί προνομιακό. Κατηγορεί την Κουμουνδούρου για τακτικές που αποθαρρύνουν τις επενδύσεις, δημιουργούν δυσμενείς δείκτες και δεν επιτρέπουν στην χώρα να αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα.

Όμως και εδώ ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι θέλει να «παίξει μπάλα». Έτσι λοιπόν σύγκρινε την κυβέρνηση Μητσοτάκη με την κυβέρνηση της Αργεντινής από το ’15 έως το ’19. Μια κυβέρνηση τόσο φιλελεύθερη που οι αγορές έδειχναν να αγαπάνε, όταν όμως ήρθε η ώρα του λογιστικού ελέγχου την …άφησαν να χρεοκοπήσει. Μάλιστα έκανε συγκεκριμένες αναφορές: Μίλησε για το 5,1% του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που σημαίνει πως «οι αγορές έχουν γίνει ξανά απαγορευτικές για την ελληνική οικονομία», ενώ επέκρινε την πολιτική Μητσοτάκη για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ανεβαίνει επενδυτική βαθμίδα επί 3 χρόνια, διαβλέποντας πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί με αυτή την κυβέρνηση.

Η Νέα Δημοκρατία θεωρεί «mare nostrum» και την εξωτερική πολιτική, ιδίως στα ελληνοτουρκικά. Εδώ τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού καλείται να συνθέσει διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του. Όμως αντίστοιχα προβλήματα έχει και η Ν.Δ (κι όποιος δεν το πιστεύει ας ρωτήσει τον Αντώνη Σαμαρά).

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «έδρα» που ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει. Προάγοντας μια πολυδιάστατη ενεργητική πολιτική και πρωτοβουλίες διαλόγου για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας. Την ίδια στιγμή που ζητά την δυναμική άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως την επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ στην Κρήτη αλλά και την ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά τις Τουρκίας, ως αντίδοτο στην επιθετική πολιτική της Άγκυρας.

Βεβαίως υπάρχει ένα …ζητηματάκι με την «τακτική Μπαρτζώκα». Είναι αυτό που βρίσκεται στο «πίσω μέρος του μυαλού» όλων των οπαδών του Ολυμπιακού: Αν η ομάδα που τώρα κερδίζει, θα είναι αντίστοιχα φορμαρισμένη και την Άνοιξη. Δηλαδή την περίοδο που κρίνονται οι τίτλοι (και το 2023, οι εκλογές).

Με δεδομένο όμως ότι το επικοινωνιακό «ατού» της «τελικής ευθείας» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο …ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον δεν πρέπει να ανησυχεί γι αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση. Όπως έχει αποδειχθεί (ακόμη και στις χαμένες εκλογές του 2019) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τα πάει καλά στο finish.

Να διευκρινίσουμε τέλος ότι δεν υπονοούμε πως ο προπονητής του Ολυμπιακού, σκέπτεται να πολιτευθεί. Οι πληροφορίες μας άλλωστε λένε ότι, αν και ανήκει στην αριστερά, περισσότερο κλίνει προς το ΚΚΕ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα