Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο η προεκλογική τακτική

Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Στο επίκεντρο η προεκλογική τακτική
. 22 2022 ( / EUROKINISSI) Eurokinissi

Σε συνθετικό κλίμα οι τοποθετήσεις των στελεχών στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με έμφαση στην πορεία έως την κάλπη.

Η προοπτική της εκλογικής αναμέτρησης με την Νέα Δημοκρατία, θα κυριαρχεί εφεξής στις εσωτερικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό καταδείχθηκε σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ μετά την συγκρότησή της σε σώμα τον περασμένο Μάϊο. Αν και –όπως πάντα- στην συνεδρίαση υπήρξαν διακριτοί προβληματισμοί, το κλίμα στην συνεδρίαση του οργάνου ήταν σαφώς επηρεασμένο από την άτυπη προεκλογική περίοδο που διανύουμε.

Ο προβληματισμός στις τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών αφορούσε κυρίως τη βελτίωση των όρων αντιπαράθεσης με την Νέα Δημοκρατία και λιγότερο, έως ελάχιστα, φυσιογνωμικά ζητήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τις εισηγήσεις για τα ειδικά θέματα που απασχόλησαν την Κ.Ε δηλαδή την πολιτική του κόμματος για την τοπική αυτοδιοίκηση και το συνδικαλιστικό κίνημα έκαναν οι αρμόδιοι τομεάρχες του κόμματος, δηλαδή ο Χρήστος Σπίρτζης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αντίστοιχα.

Όπως φάνηκε από τις παρεμβάσεις των στελεχών όλων των τάσεων το κείμενο απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής θα στηριχθεί από όλες τις πλευρές. Όπως επισήμαιναν άλλωστε όλες οι πλευρές η διαδικασία είχε συνθετικό χαρακτήρα, κυρίως όσον αφορά τις επιμέρους πλευρές της τακτικής του κόμματος κι αυτό αναμένεται να ενσωματωθεί το τελικό κείμενο απόφασης. Επίσης αναμένεται να εγκριθεί η πρόταση για τους νέους υπεύθυνους τμημάτων του κόμματος.

Ένα σημαντικό μέρος των ομιλιών αφορούσε τα θέματα που έθεσε στην εισηγητική ομιλία του για την τακτική του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας. Ειδικά στο τρίπτυχο «αντίσταση-αλληλεγγύη-αλλαγή», που ενσωματώνει τα τρία στοιχεία της έως τις εκλογές: Την καθοριστική εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στην διαμόρφωση κοινωνικών αντιστάσεων, την περεταίρω γείωσή του με την κοινωνία και την προοπτική της πολιτικής αλλαγής.

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στην πλήρη ενσωμάτωση και αξιοποίηση των νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ που από το συνέδριο του και μετά αριθμεί 170.000 μέλη. Επίσης τόνισε την ανάγκη να εκλείψουν πλήρως φαινόμενα όπως ο «παραγοντισμός» ή ο «στείρος φραξιονισμός».

Ενδεικτική του κλίματος ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής των «53» Ευκλείδη Τσακαλώτου που επισήμανε την ανάγκη «να μην αναιρεί ο ένας τον άλλον» και ο ΣΥΡΙΖΑ να δείξει «ποιοι είμαστε» στην ελληνική κοινωνία. Αναφέρθηκε στην ανάγκη οι θέσεις του κόμματος να είναι πειστικές και να επιμένει στις απόψεις του ακόμη κι αν δεν είναι πλειοψηφικές.

Στην παρεμβασή του ο Νίκος Παππάς, επισήμανε ότι η κεντρική επιτροπή συνέρχεται προκειμένου να αποφασίσει για τον τρόπο υλοποίησης των αποφάσεων του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον μετασχηματισμό του κόμματος. Εστιάζοντας στα αποφασιστικά βήματα που πρέπει να γίνουν σε τοπική αυτοδιοίκηση και συνδικάτα.

Τις θέσεις του για την τοπική αυτοδιοίκηση ανέπτυξε ο πρώην γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης. Τάχθηκε υπέρ των συμμαχιών στα αυτοδιοικητικά σχήματα, αρκεί αυτές να μην έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα. Επίσης έδωσε έμφαση στην ανάγκη εμβάθυνσης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική. Πρότεινε μάλιστα να υπάρξει ειδική συνεδρίαση της Κ.Ε επιτροπής για τα ζητήματα αυτά.

Στην δική του παρέμβαση ο Παύλος Πολάκης εστίασε στα ζητήματα της διαφθοράς τονίζοντας ότι είναι κομβικό στοιχείο της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως εκφράστηκαν στην ΔΕΘ τονίζοντας την σημασία της επαναφοράς της ΔΕΗ στο δημόσιο, αλλά και την ενίσχυση της παρέμβασης του δημοσίου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για την ανάγκη προσέγγισης των νεώτερων ηλικιών με την διαμόρφωση ενός αντι-πολεμικού κινήματος έκανε λόγο στην ομιλία της η Αννέτα Καββαδία. Σημειώνοντας ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι η ακρίβεια, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι διστακτικός στην ανάδειξη και άλλων ζητημάτων όπως το προσφυγικό ή τα δημοκρατικά και ατομικά δικαιώματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα