Τσίπρας: Παράγοντας αποσταθεροποίησης για τη χώρα ο Μητσοτάκης

Τσίπρας: Παράγοντας αποσταθεροποίησης για τη χώρα ο Μητσοτάκης
Ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Eurokinissi

Για κυβερνητικό σχέδιο εκλογών στο μέσο του καλοκαιριού μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στην Κ.Ε. Έκανε λόγο για καταστροφικά αποτελέσματα των "αρίστων" στην οικονομία και κάλεσε για ψηφοδέλτια νίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

«Παράγοντα πολιτικής αποσταθεροποίησης» τόσο στην οικονομία όσο και σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις, χαρακτήρισε τον Κ. Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του με την οποία έκλεισαν οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη εκλογική μάχη τόνισε πως ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχεται πως «δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές» και «ζητάει μια διπλή εκλογική αναμέτρηση». Αντίθετα σημείωσε «εμείς λέμε κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές» ενώ «ο κ.Μητσοτάκης λέει και 2η και 3η μέχρι εγώ να παραμείνω στην καρέκλα».

Επισήμανε ότι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και η σημερινή κυβέρνηση παράγοντα αποσταθεροποίησης. Μάλιστα έκανε λόγο για σενάρια που θέλουν τις εκλογές να γίνονται στο μέσο του καλοκαιριού σημειώνοντας πως «οι εκλογές πρέπει να γίνουν σε χρονική περίοδο που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην οικονομική ζωή».

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε αρνητικό παράγοντα την διακυβέρνηση Μητσοτάκη και στα ζητήματα της οικονομίας. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε να μέλη του ΣΥΡΙΖΑ «να σηκώνουμε το γάντι στον τομέα της οικονομίας». Σημείωσε πως «η διακυβέρνηση Μητσοτάκη στην Ελλάδα θυμίζει την διακυβέρνηση Μάκρι στην Αργεντινή το 2014» την τότε κυβέρνηση – είπε- «την υποδεχθήκανε οι αγορές με πανηγυρισμούς» αφού «οι αγορές εμπιστεύονται περισσότερο αυτούς που κάνουν την βρώμική δουλειά κάποιων funds». Όμως -συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- «το 2019 η Αργεντινή βρέθηκε σε συνθήκες χρεοκοπίας» και υπήρχε «εξαθλίωση φτώχεια».

Αναφερόμενος στην διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «καταφέραμε να αφήσουμε 37 δις στα δημόσια ταμεία» και «αν δεν υπήρχε αυτό το περιβόητο μαξιλάρι η χώρα θα ήταν ξανά αν όχι σε μνημόνιο σε γραμμή στήριξης». Επισήμανε για την Ν.Δ πως «τώρα μας λένε ότι αυτοί το έφτιαξαν αυτό» τονίζοντας πως πρόκειται για μία «ακροδεξιάς αντίληψης επικοινωνιακής πολιτικής, πάνε να αντιστρέψουν με χυδαίο τρόπο την πραγματικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία στις υποτιθέμενες επιτυχίες της κυβέρνησης. «Τι έχουν καταφέρει στην οικονομία αυτοί που παρουσιάζονται ως άριστοι;» αναρωτήθηκε ρητορικά. Επισήμανε για την κυβέρνηση «έδωσαν 50 δις» αλλά «τα έδωσαν σε αυτούς που είχαν ανάγκη η με πελατειακά κριτήρια μοιράσανε χρήματα;» λέγοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την δυνατότητα αυτή αφού η Ε.Ε χαλάρωσε το σύμφωνο σταθερότητας θα το καταλάβαιναν οι μικρομεσαίοι και τα λαϊκά στρώματα.

Επίσης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους δείκτες της οικονομίας όπου καταγράφεται επίσης αποτυχία: «Δεκαετές ομόλογο: 5,1% το δεκαετές. Σημαίνει ότι οι αγορές έχουν γίνει ξανά απαγορευτικές για την ελληνική οικονομία» επίσης μίλησε για την «επενδυτική βαθμίδα: Ποιος ήταν ο βασικός στόχος που ο ίδιος ο Μητσοτάκης έθεσε; Σε 18 μήνες έλεγε θα βάλω την χώρα σε επενδυτική βαθμίδα. Πέρασε το 2021, περνάει το 2022 τώρα λέει το 2023. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπούμε σε επενδυτική βαθμίδα γιατί η πολιτική του Κ.Μητσοτάκη είναι μια αποτυχημένη πολιτική».

Ειδική αναφορά έκανε στην ΔΕΗ λέγοντας ότι η επιχείρηση με την κυβερνητική πολιτική κατέγραψε «αύξηση χρέους 355 εκατομμύρια, μείωση των αποθεματικών 635 εκατομμύρια, σύνολο δανείων 4,3 δις», σχολιάζοντας ότι «αν δεν είχε πωληθεί ο ΑΔΜΗΕ θα είχε εξαϋλωθεί η ΔΕΗ». Ανάλογες αναφορές έκανε και στα ζητήματα των κόκκινων δανείων και την εμπλοκή των funds.

Όπως τόνισε έχουν προγραμματιστεί «44.000 πλειστηριασμοί στο 2022, αλλά ούτε 3 στους 100 ιδιοκτήτες δεν κατάφεραν να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης». Μάλιστα προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει να φέρει στην Βουλή οποιαδήποτε τροπολογία και να αναλάβει τις ευθύνες της γι’ αυτό το τεράστιο κοινωνικό θέμα» επισήμανε επίσης τον κίνδυνο οι εγγυήσεις που δίνονται στα funds να επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος λέγοντας πως ο Κ.Μητσοτάκης θα πρέπει να λογοδοτήσει για το ζήτημα αυτό.

Ειδική αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Αρχικά προειδοποίησε την κυβέρνηση σχετικά με την φημολογία περί μεταφοράς της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Σημείωσε ότι «δεν μπορείς να μεταφέρεις τα γκολπόστ όπως εσύ επιθυμείς. Πρέπει να μας πει η κυβέρνηση πότε θα γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές» και «πρέπει να υπάρχει ένα κράτος που θα λειτουργεί με κάποιους κανόνες». Μιλώντας για την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «ο βασικός μας στόχος είναι η πολιτική αλλαγή. Να βαθύνει και να ριζώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση».

Έτσι είπε πως «το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών να μην είναι ο χάρτης μπλέ, αλλά να είναι ο χάρτης κόκκινος, άντε κοκκινοπράσινος». Με βάση αυτό ζήτησε «να φτιάξουμε ψηφοδέλτια που θα κερδίσουν τους εκπροσώπους της δεξιάς που έχουν ασκήσει αποτυχημένη πολιτική». Σημείωσε ότι «δεν ενθαρρύνω το να γίνει ούτε βήμα πίσω στο προγραμματικό μας πλαίσιο» τόνισε όμως ότι δεν πρέπει να ακολουθηθεί η πολιτική του 2014 που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε ως πρόσωπα υποψηφίους που δεν μπόρεσαν να κερδίσουν στην κάλπη.

Επίσης ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη για συμμετοχή στην απεργία της 9ης Νοέμβρη σημειώνοντας πως «πρέπει να είναι μια μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση»

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην εξωτερική πολιτική επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν μία νέα πρόταση. Επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ακολουθεί συνεχώς την Τουρκία με την λογική του πρόθυμου συμμάχου και η εξωτερική πολιτική να εξαντλείται στην απόσπαση κάποιων δηλώσεων. Τόνισε πως «δεν πρέπει να έχουμε μόνον κάποιες θέσεις αρχής αλλά και ένα σχέδιο πάνω στο τραπέζι για το πώς θα διαχειριστούμε το ζήτημα». «Ζητάμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα, θέμα άσκησης κυριαρχίας με βάση το διεθνές δίκαιο» «να ανοίγει το θέμα της διευθέτησης της υφαλοκρηπίδας με όλες τις όμορες χώρες. Με προοπτική την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Επίσης άσκησε κριτική σε απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτίθενται στην θετική ψήφο που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εισδοχή στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Όπως είπε «εγώ δεν έχω κανέναν πρόβλημα με την διατύπωση διαφορετικής άποψης». Σημείωσε όμως ότι «στην εξωτερική πολιτική εφαρμόσαμε το πρόγραμμά μας και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Φέραμε την Συμφωνία των Πρεσπών» και «η συμφωνία βασίστηκε σε ένα πράγμα: Την ένταξη της χώρας στον ΝΑΤΟ» χωρίς αυτό να σημαίνει πως «το αγαπήσαμε εμείς το ΝΑΤΟ».

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορεί λοιπόν σήμερα όταν έρχονται δύο χώρες και σου λένε θέλουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ, εμείς να πούμε ότι η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο;». Επισήμανε μάλιστα πως «κάθε φορά όταν λέμε κάτι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θέλουμε αύριο να είμαστε κυβέρνηση».

Οικονόμου: Ο κ.Τσίπρας δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο μέλλον της Ελλάδας και του λαού μας

«Ο κ. Τσίπρας ασχολείται μονίμως με τον εαυτό του και το παρελθόν, στο οποίο έχει επιλέξει να ζει πολιτικά. Δεν έχει τίποτα να πει για το παρόν, πέρα από αφελείς διαπιστώσεις, και δεν έχει τίποτα να προσφέρει στο μέλλον της Ελλάδας και του λαού μας», τονίζει σε σχόλιό του για την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην ΚΕ του κόμματος του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Και σημειώνει: «Όσον αφορά στο ερώτημά του τι έχει κάνει η κυβέρνηση, η απάντηση είναι ότι έχει, μεταξύ πολλών άλλων, στηρίξει την κοινωνία με ένα από τα τρία μεγαλύτερα προγράμματα στην Ευρώπη, έχει θωρακίσει τα σύνορα και την ασφάλεια της Ελλάδας από ποικίλες απειλές, έχει επιτύχει τεράστια πρόοδο στην ανάπτυξη, έχει μειώσει την ανεργία και αναμορφώνει το κράτος».

«Το μέχρι σήμερα έργο μας δεν μας κάνει να επαναπαυόμαστε και να επαιρόμαστε, αλλά μας δίνει δύναμη να προσπαθήσουμε περισσότερο, για να φέρουμε κι άλλα επωφελή αποτελέσματα για τους πολίτες απέναντι στις εισαγόμενες κρίσεις». Και καταλήγει ο κ.Οικονόμου: «Όσον αφορά στα προγνωστικά του κ. Τσίπρα για τις εκλογές τα σχόλια περιττεύουν, άλλωστε όλοι θυμούνται τη δήλωσή του το 2019: “ούτε μια στο εκατομμύριο να χάσω από τον Μητσοτάκη”».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα