Είναι το σούπερ μάρκετ, ανόητε!

Είναι το σούπερ μάρκετ, ανόητε!
Άδειο καρότσι σε σούπερ μάρκετ Eurokinissi

Μια εξουσία που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν και λειτουργεί πέραν κάθε ορίου, δεν υπάρχει περίπτωση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολλών.

Αυτές τις μέρες κάνω κατά κύριο λόγο δύο συζητήσεις.

Τη μια την κάνω με αυτό που μπορούσε να ονομαστεί «κόσμος της πολιτικής», με την ευρεία έννοια του όρου. Δηλαδή με πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές/τριες και εν γένει πολύ πολιτικοποιημένους πολίτες. Όπως φαντάζεστε, η συζήτηση αυτή αφορά στις υποκλοπές, με την ευρεία έννοια του όρου πάλι. Δηλαδή, είναι μια συζήτηση για το Predator, την Intellexa, τον Δημητριάδη, τον Λαβράνο, τον Μπίτζιο, τις αποκαλύψεις του Βαξεβάνη, τη στάση του ομίλου Μαρινάκη, την αντοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και το χρόνο των εκλογών. Όλο και περισσότερο η συζήτηση για τις υποκλοπές γίνεται μια συζήτηση σχετικά με την εκτροπή στον αυταρχισμό, την αλαζονεία της εξουσίας, την αμφίδρομη εξάρτηση της πολιτικής και χρήματος, το «σύστημα Μητσοτάκη».

Η άλλη συζήτηση

Κάνω όμως και μια άλλη συζήτηση. Μια συζήτηση με φίλους και γνωστούς, συγγενείς και γείτονες, με ανθρώπους πολιτικοποιημένους και μη, κάθε ιδεολογικής απόχρωσης. Είναι μια συζήτηση για το σούπερ μάρκετ, με την ευρεία έννοια του όρου πάλι. Δηλαδή, είναι μια συζήτηση για τις τιμές που έχουν πάρει τον ανήφορο, το μισθό που τελειώνει πολύ πριν τις 30 του μήνα, το φόβο που έχεις όταν είναι να ανοίξεις το λογαριασμό του ρεύματος, το φόβο για το τι θα γίνει όταν πιάσουν για τα καλά τα κρύα, το φόβο ότι θα ξαναδούμε το έργο των μνημονίων. Μια συζήτηση για την αίσθηση ότι έχουμε αρχίσει να ξαναβλέπουμε το έργο των μνημονίων.

Σημείο συνάντησης

Μέχρι τώρα οι δύο συζητήσεις (οι υποκλοπές και η ακρίβεια) μοιάζουν να μη διασταυρώνονται, αλλά να κινούνται παράλληλα. Οι υποκλοπές δεν συζητιούνται ιδιαίτερα έξω από τον κόσμο της πολιτικής ή τουλάχιστον ενδιαφέρουν πολύ λιγότερο από ό,τι η ακρίβεια. Αυτήν την αίσθηση φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις.

Ο Άγγελος Σεριάτος, επικεφαλής πολιτικών ερευνών της Prorata, επισημαίνει σε μια αξιοσημείωτη συνέντευξή του στην Εποχή: «Πράγματι το ζήτημα των παρακολουθήσεων στη λίστα ιεράρχησης των ζητημάτων βρίσκεται σχετικά χαμηλά. Οι παρακολουθήσεις ιεραρχούνται υψηλότερα μόνο από εκλογείς που προέρχονται από τον κεντροαριστερό – αριστερό χώρο. Για όλους τους υπόλοιπους/ες, η υπόθεση των παρακολουθήσεων προσλαμβάνεται ως θέμα εξαιρετικά χαμηλής σημαντικότητας».

Βεβαίως, πρέπει να σημειώσουμε ότι η συνέντευξη δόθηκε πριν τις αποκαλύψεις του Documento και την κόντρα της κυβέρνησης με τον όμιλο Μαρινάκη.

Η ακρίβεια

Σύμφωνα με τις έρευνες επίσης, η ακρίβεια είναι αυτή που ενισχύει την κοινωνική δυσαρέσκεια και ροκανίζει τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας. Στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB το 61,1% θεωρεί ότι το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» δεν θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. Είναι γνωστό το ρητό «είναι η η οικονομία, ανόητε», που κατά τους Αμερικανούς, κρίνει τις εκλογές. Στα καθ’ ημάς, η «οικονομία» παίρνει την απτή βιωματική μορφή των τιμών του σούπερ. Όλα δείχνουν ότι ο λογαριασμός της ταμειακής μηχανής θα καθορίσει στο μέγιστο βαθμό τον πολιτικό λογαριασμό της κάλπης.

Αυταρχισμός και ολιγαρχία

Είναι το σούπερ μάρκετ λοιπόν που κρίνει τις εξελίξεις, αλλά κατά τη γνώμη μου οι δύο συζητήσεις, των υποκλοπών και του σούπερ μάρκετ, πρέπει να συνδεθούν ή μάλλον πρέπει να αναδειχθεί η σύνδεσή τους. Μια εξουσία που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν και λειτουργεί πέραν κάθε ορίου, δεν υπάρχει περίπτωση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πολλών. Μια αυταρχική κυβέρνηση πάντοτε υπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας.

Από την άλλη, είναι πιθανό οι υποκλοπές να πυροδοτήσουν μια εσωτερική ρήξη στη συμμαχία γύρω από το «σύστημα Μητσοτάκη», η οποία θα οδηγήσει σε αναδιάταξη των ρόλων της εξουσίας, αλλά χωρίς επίπτωση στο περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής. Για τους πολλούς, είναι άνευ σημασίας το να ηττηθεί το «σύστημα Μητσοτάκη» και να νικήσει κάποιο άλλο «σύστημα». Για τους πολλούς, το ζητούμενο είναι να ηττηθεί το «σύστημα Μητσοτάκη» για να νικήσουν η κοινωνική δικαιοσύνη και η δημοκρατία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα