Ο Πέτσας, ο Συρίγος και η αναισθησία της εξουσίας

Ο Πέτσας, ο Συρίγος και η αναισθησία της εξουσίας
Eurokinissi

Η δήλωση Συρίγου για το πρόβλημα στέγασης των εκπαιδευτικών που ουσιαστικά ακολουθεί εκείνη του Στέλιου Πέτσα περί "προσαρμογής" και οι πολίτες που πρέπει να βρουν μόνοι τους λύσεις στα προβλήματά τους.

Εντάξει, από τον Άγγελο Συρίγο δεν μπορεί να έχει κανείς απαιτήσεις. Όταν ανήκεις στη χειρότερη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας από το 1974 κι έχεις μιλήσει σαν ακροδεξιό τρολ για το “μύθο του Πολυτεχνείου”, δεν δημιουργείς προσδοκίες πολιτικής… αριστείας. Ακόμα όμως και για τον κ. Συρίγο, είναι ακραία η δήλωση που έκανε για την αστεγία των εκπαιδευτικών.

Η δήλωση

Ερωτώμενος για τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί για ανεύρεση κατοικίας στις τουριστικές περιοχές, ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε:

“Όταν αναφερόμαστε στο εν λόγω πρόβλημα, μιλάμε για πολύ πλούσιους δήμους που βγάζουν αρκετά χρήματα από τον τουρισμό. Ως εκ τούτου τα προβλήματα αυτά καλό θα είναι να αντιμετωπίζονται από τις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει το παράδειγμα του Δήμου Υδρας που δίνει ένα σχετικό επίδομα. Ας έχουμε κατά νου ότι το κράτος πατερούλης δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα από την Αθήνα. Το ίδιο πρόβλημα άλλωστε αντιμετωπίζουν και τα Πανεπιστήμια. Υπάρχει επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες αλλά όπως είπαμε ας μην περιμένουμε το κράτος-πατερούλη να παρεμβαίνει συνεχώς”.

Η συνταγματική υποχρέωση

Αναντίρρητα, οι τοπικές κοινωνίες (ειδικά όταν μιλάμε για τουριστικούς προορισμούς), θα έπρεπε να έχουν επιδείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις συνθήκες ζωής των εκπαιδευτικών που διορίζονται στα μέρη τους. Άλλωστε, την  υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου, τα παιδιά τους την πληρώνουν.

Ωστόσο, οι ευθύνες των τοπικών κοινωνιών επ ουδενί απαλλάσσουν την κυβέρνηση από την υποχρέωσή της να διασφαλίσει ποιοτική δημόσια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά. Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 16 του συντάγματος αναφέρει:

“H τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Kράτους. […]  H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες”.

Το να λειτουργήσουν σωστά τα σχολεία της Πάρου και των υπόλοιπων τουριστικών προορισμών είναι λοιπόν υποχρέωση της κυβέρνησης, δηλαδή της κ. Κεραμέως και του κ. Συρίγου.

Είναι δικιά τους υποχρέωση να μην υπάρχουν κενά στις τάξεις γιατί οι καθηγητές παραιτούνται, μη βρίσκοντας σπίτι.

Είναι δικιά τους υποχρέωση να μην εξευτελίζονται οι εκπαιδευτικοί, αναγκαζόμενοι να διαβιώνουν σε σκηνές.

Ευχής έργο να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία. Τυχον αβελτηρία της όμως, καθιστά επιτακτή την επέμβαση της Πολιτείας, είτε με χορήγηση επιδομάτων είτε με επιβολή περιορισμών στο Airbnb.

Είναι ανήκουστο η κυβέρνηση (και μάλιστα ο υφυπουργός Παιδεία) να αποποιείται τη βασική ευθύνη που της αποδίδει το σύνταγμα και να καλεί τους πολίτες να βρουν λύσεις μόνοι τους.

Ο Πέτσας

Η απαράδεκτη δήλωση Συρίγου πιστοποιεί πως όσα είπε στις 13 Σεπτέμβρη ο Στέλιος Πέτσας, απηχούν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η κυβέρνηση. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών ζήτησε βέβαια συγγνώμη για τη δήλωση του σχετικα΄με την ενεργειακή κρίση ότι “όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει”. Εντούτοις, η “συγγνώμη” Πέτσα άργησε 24 ώρες και ήρθε μόνο μετά την κακακαυγή στα social media και αφού ο ίδιος έχει κάνει πρώτα λόγο για διαστρέβλωσή της.

Στην ουσία, ο κ. Συρίγος λέει το ίδιο πράγμα με τον κ. Πέτσα. Οι πολίτες πρέπει να βρουν μόνοι τους λύσεις στα προβλήματά τους γιατί η κυβέρνηση δεν πρόκειται να τους συνδράμει. Μας λένε ότι δεν είναι δικιά τους υπόθεση το να μην παγώσουν τα σχολεία το χειμώνα ή το να βρεθούν καθηγητές για όλα τα σχολεία. Πρόκειται για ακραία έκφραση κοινωνικού δαρβινισμού, για μια προκλητικη επίδειξη αναισθησίας της εξουσίας, Δεν κρατιούνται πλέον ούτε τα προσχήματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα