Πλήγμα για τη δημοκρατία η κυβερνητική κάλυψη στον Μπογδάνο

Πλήγμα για τη δημοκρατία η κυβερνητική κάλυψη στον Μπογδάνο
Κωνσταντίνος Μπογδάνος Eurokinissi

Ο Γιάννης Αλμπάνης επισημαίνει πόσο επικίνδυνη είναι η κάλυψη που έδωσε η κυβέρνηση στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Τελικά η κυβέρνηση κάλυψε τον Μπογδάνο για την αναπαραγωγή του άθλιου ρατσιστικού δημοσιεύματος του site Mea Culpa που στοχοποίησε πεντάχρονα παιδιά. Στο brieifing o κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι η κυβέρνηση σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και χαρακτήρισε την κίνηση του Μπογδάνου λάθος που δεν συνάδει με την ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Οικονόμου προσέθεσε ότι “ανάλογα λάθη δεν θα γίνουν ανεκτά στο μέλλον”.

Κανονικά η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου θα μπορούσε να θεωρηθεί “κίτρινα κάρτα” στον ακροδεξιό βουλευτή της ΝΔ. H εμπειρία όμως δείχνει ότι στο πλαίσιο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, σπανίως η “κόκκινη κάρτα” ακολουθεί την “κίτρινη”, ακόμα και σε επανάληψη των ίδιων ατοπημάτων -άλλωστε ο ίδιος ο Μπογδάνος έχει βεβαρημένο πολιτικό μητρώο. Στην πράξη, η τοποθέτηση του κ. Οικονόμου συνιστά πολιτική κάλυψη στον Μπογδάνο. Πολιτική κάλυψη που του παρέχει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ανοχή στον ναζισμό

Η πολιτική κάλυψη που παρείχε η κυβέρνηση στον Μπογδάνο δεν αποτελεί απλώς (ένα ακόμα) ολίσθημα της κυβέρνησης. Είναι κάτι πολύ βαρύτερο. Συνιστά πλήγμα για τη δημοκρατία για δύο λόγους.

Πρώτον, η δημοσίευση των ονομάτων παιδιών μεταναστευτικής καταγωγής δεν είναι απλώς λάθος, όπως το χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πρόκειται για έγκλημα, για μια αθλιότητα ναζιστικού χαρακτήρα  που δεν διορθώνεται με μια συγγνώμη. Μόνο οι ναζί στις πιο σκοτεινές μέρες της ηπείρου μας έθεσαν στο στόχαστρό τους τα παιδιά, καθιστώντας τα αντικείμενα ρατσιστικού μίσους. Όταν αυτή η αθλιότητα αναπαράγεται από βουλευτή και μάλιστα του κυβερνώντος κόμματος, βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολιτικό σκάνδαλο. Ένα σκάνδαλο που δεν θα γινόταν ανεκτό σε καμία χώρα της ΕΕ, με την εξαίρεση ίσως της Ουγγαρίας. 

Δεύτερον, η κυβέρνηση καλύπτοντας τον Μπογδάνο, κατέστησε σαφές ότι βρίσκεται υπό την πολιτική και οργανωτική ομηρία της Ακροδεξιάς. Μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, θα ανέμενε κανείς από μια κυβέρνηση που τοποθετείται στην Κεντροδεξιά, να αποπέμψει τον Μπογδάνο. Δεν το πράττει γιατί από τη μια μεριά η ΝΔ έχει ανάγκη τους ακροδεξιούς βουλευτές για να διατηρήσει την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της, και από την άλλη, εξαρτάται από το ακροδεξιό εκλογικό ακροατήριο για διασφαλίσει την υπεροχή της σε ενδεχόμενο εκλογών. Από ιδεολογικής σκοπιάς, η κυβέρνησης αποτελεί μια συμμαχία της Κεντροδεξιάς με την Ακροδεξιά. Ως συνιστώσα του κυβερνητικού σχήματος, η Ακροδεξιά, η κατεξοχήν αντιδημοκρατική δύναμη, διαμορφώνει την ατζέντα σε ζητήματα όπως το προσφυγικό και η αστυνόμευση, την ίδια στιγμή που ασκεί επιρροή στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής. Πρόκειται για μια νοσηρή για τη δημοκρατία επιρροή, μιας και οδηγεί στον αυταρχισμό και τον περιορισμό των ελευθεριών. 

Η μηδενική ανοχή στις ρατσιστικές αθλιότητες θα έπρεπε να είναι αυτονόητη για μια δημοκρατία. Στην Ελλάδα του 2021 δεν είναι όμως.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version