Μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: Μία τρύπα στα θολά νερά της ακροδεξιάς

Μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη: Μία τρύπα στα θολά νερά της ακροδεξιάς
Εκλογές sooc

Πως θα επηρεάσει τις εκλογές της 21ης Μαΐου, αλλά και τις δεύτερες εκλογές, η απόφαση του Αρείου Πάγου να κόψει το κόμμα Κασιδιάρη, ενώ αφήνει το ΕΑΝ.

Το ερώτημα πως θα επηρεάσει τις εκλογές της 21ης Μαϊου, αλλά και τις δεύτερες εκλογές, η απόφαση του Αρειου Πάγου να “κόψει” το κομματικό μόρφωμα του Ηλία Κασιδιάρη, κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου κινδυνεύει πάντως να αποτελέσει μία τρύπα στα θολά νερά της ακροδεξιάς, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι το κόμμα Κασιδιάρη ενδέχεται να μπει στη Βουλή από την πίσω πόρτα μέσω του ΕΑΝ ή στις δεύτερες εκλογές να “τρυπώσει” σε ένα συνασπισμό ακραία δεξιών σχηματισμών.

Το γεγονός ότι το ΕΑΝ δεν αποκλείστηκε από τη Δικαιοσύνη, παρότι ο δικαστικός Αναστάσιος Κανελλόπουλος είχε οριστεί πρόεδρος του κόμματος Κασιδιάρη και ανακοίνωσε την κάθοδο με το δικό του σχηματισμό μόνο όταν διαπίστωσε τον κίνδυνο να μείνει εκτός, δείχνει πάντως και τις προβληματικές πτυχές της νομοθετικής ρύθμισης της κυβερνησης.

Στο Μαξίμου πάντως θεωρούν ότι το ΕΑΝ δεν προλαβαίνει μέχρι τις 21 Μαϊου να απορροφήσει το εκλογικό κοινό του κόμματος Κασιδιάρη, που αναμένεται να σκορπίσει στους πέντε ανέμους και πάντως υποστηρίζουν ότι ο στόχος επετεύχθη, αφού δεν θα κατέβουν στις εκλογές καταδικασμένοι για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται και τα φίδια που έχουν προ πολλού εκκολαφθεί από το αυγό της ακροδεξιάς. Ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι έπαιξε ένα επικίνδυνο θεσμικά παιχνίδι με στόχο να μειωθεί ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή στις επόμενες εκλογές και άρα να πέσει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και το Γιάνη Βαρουφάκη που διαφώνησε με τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη από τις εκλογές, ότι ψαρεύουν στα θολά νερά της ακροδεξιάς, πατώντας πάνω σε ευρήματα δημοσκοπήσεων που δείχνουν (μικρή) μερίδα των ψηφοφόρων Κασιδιάρη να δηλώνουν ως εναλλακτικές την ψήφο σε ΣΥΡΙΖΑ ή ΜεΡΑ25 λόγω αντικυβερνητικής διάθεσης.

Κομματικός καυγάς

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστήριξε μάλιστα χθες το πρωί (Open) ότι ο Αλέξης Τσίπρας “το παίζει δίπορτο” με το κόμμα Κασιδιάρη. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος, μετά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου εκανε λόγο για “πλήρη δικαίωση της κυβέρνησης”, υποστηρίζοντας ότι στην απόφαση συνέβαλε και το 300 σελίδων υπόμνημα που κατέθεσε η ΝΔ μαζί με οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει τη δράση του Ηλία Κασιδιάρη ως πραγματικού αρχηγού του κόμματος “Έλληνες”. Ενώ κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25 ότι “βάδισαν μαζί το δρόμο της διγλωσσίας”.

Το ΠΑΣΟΚ εν τω μεταξύ επιτέθηκε και στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι εάν είχε κατατεθεί ενιαίο υπόμνημα των κομματων του δημοκρατικού τόξου που θα κάλυπτε τόσο το κόμμα “Έλληνες” όσο και το κόμμα “ΕΑΝ”, ίσως η νομική θέση για ενδείξεις σε σχέση με την απαγόρευση συμμετοχής του κομματος “ΕΑΝ” να ήταν πολύ πιο ισχυρή.

“Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και σε αυτή την προσπάθεια υπεράσπισης της δημοκρατίας και των θεσμών ήταν μόνο: η μεν ΝΔ στο δικό της πολυσέλιδο υπόμνημα δε ζήτησε τη μη κάθοδο του κομματος “ΕΑΝ”, ο δε ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέθεσε στον Άρειο Πάγο καν υπόμνημα”, υποστήριξε η Χαριλάου Τρικούπη.

Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έθεσε όμως ένα άλλο σοβαρό ζήτημα μιλώντας χθες στον Alpha. Επισήμανε ότι θα μπορούσε να είχε τελεσιδικήσει στο εφετείο η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή, όμως καθυστέρησε η έναρξη της δίκης και στη συνέχεια η ακροαματική διαδικασία λόγω μεγάλων ελλείψεων σε αίθουσες και προσωπικό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται το θέμα στο παρά πέντε με νομοθετικές ρυθμίσεις. Ρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον κ.Κουτσούμπα, περιλαμβάνουν επικίνδυνες γενικεύσεις. Ο ΓΓ του ΚΚΕ επισήμανε τέλος ότι: “Η Χρυσή Αυγή, οι ναζί, οι εγκληματίες, ο Κασιδιάρης, είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος, τους αμολάνε κατά πως τους βολεύει, πως βολεύει το σύστημα, σε κάποια ιδιαίτερα συμφέροντα και στη συνέχεια ξανά τους μαζεύουν.”

Που θα πάνε οι ψηφοφόροι του Κασιδιάρη

Ήδη ο καταδικασθείς για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή προσπαθεί να εμφανίσει εαυτόν ως δήθεν διωκώμενο αντισυστημικό. Ισχυρισμός που προκαλεί βέβαια μόνο γέλωτα, αλλά εντάσσεται σε μία διαχρονική στρατηγική της ακροδεξιάς. Σημειωτέον ότι εάν διαπιστωθεί πως ο Κασιδιάρης δώσει γραμμή για ψήφο σε άλλο κόμμα, αυτό θα αποκλειστεί από τις δεύτερες εκλογές, βάσει της ίδιας νομοθετικής ρύθμισης.

Προφανώς βέβαια ο καταδικασθείς δεν θα κινηθεί δημόσια, αλλά υπογείως προκειμένου να επηρεάσει όσο μπορεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Η εκτίμηση των περισσότερων δημοσκόπων πάντως είναι ότι οι δυνητικοί ψηφοφόροι του κόμματος Κασιδιάρη θα διασκορπιστούν. Σε προηγούμενες μετρήσεις, ένας στους δύο δήλωνε ότι δεν είχε αποφασίσει τι θα έπραττε στην περίπτωση “μπλόκου” συμμετοχής στις εκλογές.

Σε τελευταία έρευνα της Prorata, το 24% των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΕΑΝ , το 11% δηλώνει ότι θα ψηφίσει την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, απο ένα 10% την Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου- Κρανιδιώτη και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Ενώ παρά την κυβερνητική ρητορική και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν από ένα 4% των ψηφοφόρων του κόμματος Κασιδιάρη και ένα 2% πηγαίνειστο ΜερΑ25 και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Σημειωτέον ότι ένα 10% δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ένα 11% δεν ξέρει και το 12% δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει καθόλου.

Σημειωτέον ότι οι ψηφοφόροι που κινούνται σε λογικές ακραίας δεξιάς έχουν λιγότερες επιλογές στις εκλογές της 21ης Μαϊου καθως ο Άρειος Πάγος έχει κόψει επίσης τα σχήματα “Πατριωτική Ένωση” του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, “Πατρίδα” της Αφροδίτης Λατινοπούλου και “Ελληνες Χριστιανοδημοκράτες” του Νίκου Νικολόπουλου.

Ο κ.Βελόπουλος προσπαθεί φυσικά να επωφεληθεί από αυτή την κατάσταση απευθύνοντας “κάλεσμα σε κάθε Έλληνα πατριώτη” με το βλέμμα στις δεύτερες εκλογές. Ο κ. Μπογδάνος έσπευσε μάλιστα ήδη να ανταποκριθεί στην πρόσκληση για “πανστρατιά των πατριωτικών κομμάτων μετά τις εκλογές της 21ης Μαϊου”, θέλοντας προφανώς να διασφαλίσει τουλάχιστον τη δική του εκλογή.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα