Σκάνδαλο Πάτση: Αριστεία στις ανήθικες μπίζνες

Σκάνδαλο Πάτση: Αριστεία στις ανήθικες μπίζνες
Κυριάκος Μητσοτάκης eurokinissi

Η υπόθεση που είχε ως πρωταγωνιστή τον Ανδρέα Πάτση φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το δόγμα του Μαξίμου που συνοψίζεται στη φράση "σκάνδαλο είναι μόνο άμα σε πιάσουν".

Μια παλιά κινέζικη παροιμία λέει ότι “σκάνδαλο είναι μόνο άμα σε πιάσουν”. Αυτήν την κινέζικη παροιμία ακολουθεί κατά γράμμα το Μαξίμου. Αν πιάσουν τους δικούς τους με τη γίδα στην πλάτη, το Μαξίμου κάνει μαθήματα πολιτικής ηθικής και διαγράφει κατά βούληση -άλλωστε ο μόνος μη αναλώσιμος στο σύστημα Μητσοτάκη είναι ο ίδιος ο ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, αν δεν γίνει φασαρία, δεν τρέχει τίποτα για τα “γαλάζια παιδιά”, ακόμα και σε υποθέσεις οι οποίες είναι γνωστές στο κέντρο της εξουσίας.

Μπίζνα με τα σπίτια

Χαρακτηριστική έκφραση του δόγματος “σκάνδαλο είναι μόνο αν σε πιάσουν”, είναι η αποπομπή του βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση. Αυτός ο άριστος της πολιτικής ήταν ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες αγόρασαν κόκκινα δάνεια αξίας 63 εκατομμυρίων για μόλις 4,3 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή στο ένα δέκατο πέμπτο της αξίας τους.

Σκοπός ήταν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς των ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με τα συγκεκριμένα κόκκινα δάνεια. Με πιο απλά λόγια, ο Πάτσης επιχειρεί να βγάλει τεράστια κέρδη από τα σπίτια που θα χάσει ο κόσμος.

Ακόμα και για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, πρόκειται για ακραία χυδαιότητα. Ένας τύπος που έχει την παχυλή βουλευτική αποζημίωση και διαθέτει επίσης την (απίστευτη) ρευστότητα των 4,3 εκατομμυρίων, επιδιώκει να βγάλει ακόμα πιο πολλά εκατομμύρια από την καταστροφή των ανθρώπων τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί και υπηρετεί.

Το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο, αν αναλογιστούμε ότι το ίδιο πρόσωπο νομοθετεί για να κάνει εύκολους τους πλειστηριασμούς και στη συνέχεια κερδοσκοπεί στη βάση όσων νομοθέτησε. Το αποκορύφωμα όμως της αριστείας είναι η αποκάλυψη ότι ο υιός Πατσης είναι τομεάρχης της ΝΔ για τα κόκκινα δάνεια.

Δεν ξέρανε…

Αφού βγήκε το θέμα από ανάρτηση του Παύλου Πολάκη, ο πρωθυπουργός έσπευσε να αποπέμψει τον Πάτση, διότι όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Μαξίμου: “Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς”. Γρήγορα αντανακλαστικά λοιπόν;

Όχι ακριβώς. Οι μπίζνες του Πάτση ήταν γνωστές στην τοπική κοινωνία εδώ και καιρό -έχουν ανασυρθεί παλιότερες σχετικές αναρτήσεις από τα social media. Και αν δεν έχουν Facebook στο Μαξίμου, σίγουρα διαβάζουν εφημερίδες. Το Φεβρουάριο του 2020 είχαν δημοσιεύσει την ιστορία η Δημοκρατία και το Documento. Ήξεραν λοιπόν και συγκάλυπτα γιατί δεν είχε γίνει μεγάλος θόρυβος. Γενικά οι μπίζνες της αριστείας καθίστανται “ασύμβατες με τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας”, μόνο άμα γίνονται ευρέως γνωστές στο κοινό. Αν δεν βοά ο τόπος, ισχύει το business as usual.

Ένα εκατομμύριο για νομικές συμβουλές

Η επιχειρηματική δραστηριότητα του Πάτση αποδείχθηκε πολυσχιδής. Εκτός από τις ενασχόλησή του με τα κόκκινα δάνεια, πρόλαβε να δώσει νομικές συμβουλές στα ΕΛΤΑ αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου, ως εκπρόσωπος της νομικής εταιρείας DLA Piper UK LLP -εννοείται με απευθείας ανάθεση. Και κόκκινα δάνεια και νομικές συμβουλές, και όλα αυτά στον λιγοστό ελεύθερο χρόνο που του άφηνε η κοινοβουλευτική δραστηριότητα για τη σωτηρία της πατρίδας…

Στα ΕΛΤΑ επαναλήφθηκε το έργο “σκάνδαλο είναι μόνο αν σε πιάσουν”. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, παραιτήθηκε για “λόγους ευθιξίας”. Ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης δήλωσε άγνοια διότι τη διοίκηση των ΕΛΤΑ την επιλέγει το Υπερταμείο. Δηλαδή δεν είχε ακούσει ποτέ κανείς στην κυβέρνηση ότι ένας βουλευτής της ΝΔ είχε πάρει απευθείας ανάθεση άνω του ενός εκατομμυρίου για νομικές συμβουλές σε κρατικό οργανισμο. Άλλωστε μια τέτοια ανάθεση τι άλλο εκτός από συμπτωματική μπορεί να είναι;

Είπαμε: “Σκάνδαλο είναι μόνο άμα σε πιάσουν” ή αλλιώς η αριστεία άνευ προσχημάτων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα