Σήμερα στον Καραγκιόζη: Ο Τζόκοβιτς στην Αυστραλία

Σήμερα στον Καραγκιόζη: Ο Τζόκοβιτς στην Αυστραλία
Τοιχογραφία του Νόβακ Τζόκοβιτς στο Βελιγράδι AP

Ο Τζόκοβιτς δεν έπεσε από τον πλανήτη Άρη στην Μελβούρνη, όλοι ήξεραν τις απόψεις του, ακόμη και οι Αυστραλοί. Επικοινωνιακά πολιτικά παιχνίδια με φόντο τον κορονοϊό και τον ... Νάιτζελ Φάρατζ

Το ποιος είναι ο Νόβακ Τζόκοβιτς έξω από τα κορτ του τένις δεν χρειαζόταν η υπόθεση της εισόδου του στην Αυστραλία για το open της Μελβούρνης και ο σάλος που ξέσπασε πρώτα με την ακύρωση της βίζας του, τη σύλληψή του και την δικαίωση του από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Αυστραλίας. Ο καλύτερος τενίστας του κόσμου είναι ένας ιδιόμορφος χαρακτήρας, με σχεδόν ακραίες απόψεις.

Δεν είναι μόνο ότι στην αρχή αμφισβητούσε τον ίδιο τον κορονοϊό (μέχρι που διοργάνωσε τουρνουά τένις, με αποτέλεσμα να νοσήσουν οι πάντες και να ζητάει συγγνώμες) ή αντιτίθεται στον εμβολιασμό. Πέντε χρόνια πριν δήλωνε ανερυθρίαστα ότι οι άνδρες αθλητές του τένις πρέπει να αμείβονται περισσότερο από τις γυναίκες, ενώ τον περασμένο Σεπτέμβρη δεν είχε κανένα πρόβλημα να φωτογραφηθεί αγκαλιά με τον Μίλαν Γιόλοβιτς, αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης “Drina Wolves”, η οποία είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Από την άλλη, όμως, μιλάμε για το νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης και κάθε μεγάλο τουρνουά, ειδικά εκείνα του Grand Slam, όπως το αυστραλιανό όπεν, δεν νοείται να μην υπολογίζει στην παρουσία του. Χωρίς τον Τζόκοβιτς το τουρνουά της Μελβούρνης θα’ ταν εξ ορισμού υποδεέστερο από τα αντίστοιχα που ακολουθούν κάθε χρόνο (Ρολάν Γκαρός, Γουίμπλετον, USA Open).

Ο Νόλε είναι αναπόσπαστο κομμάτι της χρυσοφόρας βιομηχανίας του τένις, με τα εκατομμύρια να στριφογυρίζουν γύρω από τις ρακέτες των σταρ, αλλά και των διοργανωτών των μεγάλων τουρνουά, που πληρώνονται με χρυσάφι από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τους λοιπούς χορηγούς.

Όπως έγραψε στο εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του NEWS 24/7, η Νίκη Μπάκουλη οι Αυστραλοί δεν ανακάλυψαν ξαφνικά ότι ο Τζόκοβιτς προσπάθησε να μπει στην χώρα, επικαλούμενος εκτός των άλλων και ένα περίεργο πιστοποιητικό νόσησης (στις 16/12, ενώ την επομένη φωτογραφιζόταν με μικρά παιδιά). Δεν του έκλεισαν κατάμουτρα την πόρτα των συνόρων, πιστοί στους σκληρούς όρους που η Αυστραλία εφαρμόζει -από την έναρξη της πανδημίας- σε όσους θέλουν να την επισκεφτούν.

Όπως έγινε γνωστό τόσο η ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας, όσο και η πολιτειακή κυβέρνηση της Βικτόρια, μέσω των εκπροσώπων της εγγυήθηκε την ιατρική εξαίρεση, για την συμμετοχή του Τζόκοβιτς στο οπεν της Μελβούρνης. Όσο “περίεργος” κι αν είναι ο Τζόκοβιτς δεν θα διακινδύνευε μια πιθανή συλληψή του και ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο, αν δεν ήταν σίγουρος ότι θα έμπαινε κανονικά στη χώρα και θα έπαιρνε κανονικά μέρος στο τουρνουά.

Αίφνης οι αρμόδιες συνοριακές αρχές στη Μελβούρνη έστησαν στο απόσπασμα τον Τζόκοβιτς, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της βίζας του, λόγω ιατρικής εξαίρεσης, και δίνοντας του μόλις ένα εικοσάλεπτο για να αντικρούσει την ακύρωση της βίζας, άρα την απέλασή του από την Αυστραλία.

Τι είχε συμβεί; Η Αυστραλία από την αρχή της πανδημίας υποχρέωσε τους πολίτες της σε ένα εξαντλητικό λοκντάουν, χωρίς πολλά περιθώρια, ακολουθώντας μια ιδιαίτερα αυστηρή πολιτική για περισσότερο από ένα χρόνο. Όταν έγινε γνωστό ότι εν όψει του όπεν θα δίνονταν ιατρικές εξαιρέσεις (γιατί δεν χορηγήθηκε μόνο στον Τζόκοβιτς) ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων.

Ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον αντέδρασε με τον αναμενόμενο τρόπο κάθε κυβέρνησης που… πιάνεται στα πράσα: “Κανείς δεν είναι υπεράνω νόμων” δήλωσε, προαναγγέλλοντας περιπέτειες για τον Σέρβο αθλητή, που εν τω μεταξύ βρισκόταν εν πτήσει για τη Μελβούρνη.

Στην απόφαση του ο δικαστής Κέλι χαρακτήρισε “αδικαιολόγητη την ανάκληση της βίζας” και παραδέχθηκε ότι μέσα σε είκοσι λεπτά που ήταν και η διορία των συνοριακών αρχών δεν θα μπορούσε να επικοινωνήσει με εκείνους που διεκπεραίωσαν το θέμα της ιατρικής εξαίρεσης και κατ’ επέκταση της βίζας. Κάπως έτσι φτάσαμε στο τέλος μιας πρωτοφανούς διαμάχης ανάμεσα σε μια κυβέρνηση και έναν παγκοσμίου κλάσης αθλητή, η οποία προφανώς θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ευθύς εξ’ αρχής. Αν δηλαδή ο Τζόκοβιτς έπαιρνε το μήνυμα ότι δεν θα μπορούσε να περάσει τα σύνορα της Αυστραλίας με … βαλκανικό τρόπο.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση όμως, βλέποντας την κοινή γνώμη να εξεγείρεται, προσπάθησε να προλάβει τα χειρότερα με μια επικοινωνιακή σύλληψη και μεταγωγή του Τζόκοβιτς σε ξενοδοχείο μεταναστών, χωρίς βίζα. Ήθελε να δείξει ότι “δεν μασάει” από ονόματα, επιβάλλει το νόμο ανεξαρτήτως κόστους, ενώ το πιο πιθανό ήταν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο η απόφαση να ηταν ευνοϊκή υπέρ του αθλητή.

Η κατάσταση, ωστόσο, ξέφυγε. Η σερβική κυβέρνηση σήκωσε με τη σειρά της το γάντι μιας … εθνικής πρόκλησης που τρέφει εδώ και δεκαετίες τους πολίτες της γειτονικής χώρας. Οι οπαδοί του Τζόκοβιτς δεν είναι μόνο αυτοί που τον θαυμάζουν για την τρομερή αντοχή του στους μεγάλους αγώνες, ή τα τρομερά μπακχαντ που επιχειρεί, κερδίζοντας τα γκέιμ και τα σετ των γκραν σλαμ. Είχε βρεθεί ένας “ήρωας” από το πουθενά, ενώ κανονικά τον συγκεκριμένο αθλητή, εκτός του αγωνιστικού χώρου, κανείς δεν θα έπρεπε να τον παίρνει στα σοβαρά.

Και μόνο ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ (ο … γνωστός) τάχθηκε υπέρ του Τζόκοβιτς αναδεικνύει το θέατρο του παραλόγου που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες. Ο Βρετανός υπερσυντηρητικός, φανατικός θιασώτης του Brexit βρέθηκε στο Βελιγράδι και δήλωσε ότι αν τελικά ο Τζόκοβιτς απελαθεί, η Αυστραλία δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε από τις περίφημες δημοκρατίες της μπανάνας στη Λατινική Αμερική.

Την στάση Φάρατζ, που επισκέφτηκε την οικογένεια του Νόλε στην σερβική πρωτεύουσα, σχολίασε σκωπτικά ο κορυφαίος Βρετανός τενίστας Άντι Μάρεϊ, γράφοντας στο τουίτερ και με αφορμή το σχετικό βίντεο: “Η αμήχανη στιγμή που θα πρέπει να τους εξηγήσεις ότι πέρασες το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας σου, υποστηρίζοντας τις απελάσεις πολιτών από τις ανατολικές χώρες”.

Εν τω μεταξύ την τελική απόφαση (το πρωί της Τρίτης) για την βίζα του Τζόκοβιτς θα πάρει ο υπουργός μετανάστευσης της αυστραλιανής κυβέρνησης, Άλεξ Χοκ. Ελληνικής καταγωγής (από την πλευρά της μητέρας του) με … δημοκρατικότατες απόψεις όπως η ριζική διαφωνία του στους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, διότι “δεν είναι της γνώμης ότι όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο”, η μη ψήφιση νόμων υπέρ της κλιματικής αλλαγής, ρατσιστικά σχόλια κατά μουσουλμάνας βουλευτριας και άλλα τέτοια θαυμάσια φρούτα εποχής.

Θέατρο παραλόγου και σκιών ταυτόχρονα στον μακρινό μπερντέ της Ωκεανίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα