Αυτό που δεν είπε ο Μητσοτάκης, ίσως δείχνει τον χρόνο των εκλογών

Αυτό που δεν είπε ο Μητσοτάκης, ίσως δείχνει τον χρόνο των εκλογών
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη 85η ΔΕΘ intime

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για το μεγάλο πακέτο παροχών του Μητσοτάκη από το βήμα της 85ης ΔΕΘ και τον "διαβολικό" πειρασμό στον οποίο παραπέμπουν.

Οι πρόωρες εκλογές είναι σαν τον διάβολο… Δεν υπάρχει πρωθυπουργός, που δεν έχει υποκύψει στον πειρασμό του ή και οι λίγοι, που του αντιστάθηκαν, δεν πάλεψαν σκληρά μαζί του!

Άραγε, οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ υποκρύπτουν την πιθανότητα ο πρωθυπουργός να έχει πέσει θύμα του… «διαβολικού» αυτού πειρασμού;

Αν ναι, μήπως ο κ. Μητσοτάκης κάνει αυτό, που έχει γράψει ο γάλλος ποιητής Σαρλ Μπωντλαίρ, ότι δηλαδή το πλέον επικίνδυνο κόλπο του διαβόλου είναι να πείσει ότι δεν υπάρχει;

Για να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αυτό, θα πρέπει να φύγουμε από το πεδίο της μεταφυσικής και να έρθουμε σε πιο ρεαλιστικά πράγματα: Στην οικονομία, (βέβαια ούτε εδώ γλυτώνουμε από τον… «έξω από εδώ», καθώς ως γνωστό, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ειδικά αυτές της δημιουργικής λογιστικής..!).

Λοιπόν, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ένα… «διαβολικά» μεγάλο πακέτο παροχών, που αιφνιδίασε ακόμα και τους πλέον φανατικούς οπαδούς αυτής της κυβέρνησης.

Οι προσπάθειες των κομμάτων της αντιπολίτευσης να… «ξορκίσουν» το… «κακό» περιορίστηκε σε γενικόλογα πολιτικά «ξόρκια», όπως για το «σκληρό πρόσωπο της δεξιάς», ή τσιτάτα για «αντιλαϊκή πολιτική», ή «παροχές για λίγους», ή ότι, τέλος πάντων, αυτά που ανακοινώθηκαν είναι «χάντρες» για τους «ιθαγενείς»..!

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο: 3,5 δισ. Είναι πολλά για… «χάντρες». Το επιχείρημα δε, ότι είναι «παροχές για λίγους» ή «αντιλαϊκά μέτρα» δεν στέκει διότι τα περισσότερα μέτρα αφορούν και ευνοούν σχεδόν τους πάντες, όπως για παράδειγμα η επιδότηση στην τιμή του ρεύματος, η κατάργηση φόρου γονικών παροχών – δωρεών, το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης, η μείωση έως και το 75% της επιστρεπτέας προκαταβολής, η επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο έως τον Ιούνιο του 2022, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, η μείωση του τέλους συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από 12% έως 20%, που κυμαίνεται σήμερα στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών από 1η Ιανουαρίου 2022, κ.α.

Το κυριότερο όμως είναι ότι τα μέτρα αυτά, κατά βάση, στηρίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δηλαδή τη μεσαία τάξη, που τα χρόνια της κρίσης είχε υποστεί οικονομική καθίζηση. Δεν έχουν επιδοματική λογική. Στηρίζουν την αγορά!

Όσο για το «σκληρό πρόσωπο της δεξιάς», αυτοί που το λένε, ας μετρήσουν πόσα από τα σημερινά κυβερνητικά στελέχη προέρχονται από την κεντροαριστερά.

Όμως από το μεγάλο αυτό πακέτο παροχών απουσιάζουν -εμφατικά θα έλεγα- μια μεγάλη -και καθοριστική για κάθε εκλογική αναμέτρηση- κοινωνική ομάδα: Αυτή των συνταξιούχων!

Ποιος σοβαρός… «εκλογομάγειρας» δίνει 3,5 δισ ευρώ σε παροχές, για να «εξαγοράσει» -υποτίθεται- συνειδήσεις -άρα και ψήφους- και δεν δίνει ούτε ένα ευρώ σ΄αυτήν την κρίσιμη εκλογική μαζά!!!

Και τέλος πάντων, του χρόνου θα μπουν στα κρατικά ταμεία το, τα πρώτα κεφάλαια από το διόλου ευκαταφρόνητο, πακέτο των περίπου 30 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Γιατί η κυβέρνηση να μην το διαχειριστεί στο τέλος της τετραετίας;

Και κάτι ακόμα: Με τους ρυθμούς ανάπτυξης, που έχουμε πετύχει, είναι βέβαιο, ότι η χώρα μας θα αποκτήσει τέτοια αξιολόγηση από τις αγορές, που θα μπορεί να δανείζεται φθηνά, χωρίς το «δεκανίκι» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που κάποια στιγμή θα σταματήσει να υπάρχει, λόγω των αντιδράσεων του πλούσιου ευρωπαϊκού βορρά…

Μήπως, τότε βολεύει τους… «εκλογομαγείρους» της… «επαράτου» να κάνουν τον εκλογικό αιφνιδιασμό; Λέω, μήπως..;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα