Οι εμβολιασμένοι πρέπει να ανταμειφθούν

Οι εμβολιασμένοι πρέπει να ανταμειφθούν
Εμβολιασμός (φωτογραφία αρχείου) Shutterstock

Ο Γιάννης Μιχελάκης γράφει για το ενδεχόμενο να υπάρξουν προνόμια για τους εμβολιασμένους και ποιες θα ήταν οι κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Πρέπει να έχουν διευκολύνσεις (ή προνόμια, εγώ δεν φοβάμαι τη λέξη) όσοι έχουν εμβολιαστεί; Η απάντηση πρέπει να είναι «ναι»! Γιατί είμαι τόσο απόλυτος; Μετά από μιά κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος για εμβολιασμό, τις τελευταίες εβδομάδες, αρχίζει σιγά-σιγά να πέφτει το ποσοστό συμμετοχής.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ενώ η δυνατότητά μας είναι τουλάχιστον για 120.000 εμβολιασμούς την ημέρα, αυτοί που προσέρχονται στα ραντεβού δεν ξεπερνούν τους 100.000.

Η υστέρηση αυτή είναι σοβαρή, γιατί αν τους καλοκαιρινούς μήνες δεν εμβολιάσουμε τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού, ώστε να χτιστεί η ανοσία στην κοινωνία, τότε τον χειμώνα κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο κύμα της πανδημίας, που πιθανόν να είναι πιό έντονο από τα προηγούμενα. Και αυτό γιατί οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας θα είναι το κατάληλο υπόστρωμα για να αναπτυχθούν μεταλλάξεις που θα δυσκολέψουν στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Και ο ρυθμός αυτών που εμβολιάζονται πέφτει, γιατί κάποιες συγκεκριμένες ομάδες -ηλικιακές, επαγγελματικές, κλπ- αρχιζούν να βάζουν πλέον ένα… «ιδεολογικό πρόσημο» στην άρνησή τους: «Το σώμα μου, μου ανήκει και δεν μπορεί κανένας να με υποχρεώσει να βάλω μέσα μου το οτιδήποτε…».

Και μη νομίζετε ότι αυτό το υποστηρίζουν κάποιοι αδαείς. Δυστυχώς, ακόμα και από το νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρνούνται να εμβολιαστούν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναισθησιολόγος μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας, που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό!

Το χειρότερο είναι, ότι η συνδικαλιστική ηγεσία των νοσηλευτών αντιδρά έντονα στο ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, που θα υποχρεώνει τους υγειονομικούς να εμβολιαστούν.

Μάλιστα, εκφράζεται το επιχείρημα, ότι οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι υπεύθυνα άτομα και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Δεν αμφισβητώ τα περί υπευθυνότητας στην τήρηση των πρωτοκόλλων από το υγειονομικό προσωπικό, όμως η πραγματικότητα δυστυχώς είναι διαφορετική. Τον προηγούμενο χρόνο, παρά τα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί, τουλάχιστον 6.000 υγεινομικοί νόσησαν από κορονοϊό και κάποιοι απ’ αυτόυς έχασαν τη ζωή τους στην μάχη στην πρώτη γραμμή.

Αρά η υπευθυνότητα δυστυχώς δεν φθάνει και ο κορονοϊός μάλλον δεν την λαμβάνει υπόψιν…

Το ποσοστό εμβολιασμένων στο υγειονομικό προσωπικό παραμένει κοντά στο 70%, ποσοστό απαράδεκτό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία!

Και στο… «ιδεολογικό πρόσημο», που βάζουν οι αρνητές υγειονομικοί του εμβολίου και όσοι τους στηρίζουν, να τους υπενθυμίσω, ότι δεν μπορεί το δικαίωμά τους, να κάνουν ή όχι το εμβόλιο, να παραβιάζει το ιερότερο δικαίωμα των ασθενών τους, αυτό της ζωής..!

Έτσι, από τη στιγμή που η πειθώ δεν φέρνει αποτελέσμα, η υποχρεωτικότητα, δυστυχώς, είναι μονόδρομος! Και σωστά το βάζει στον δημόσιο διάλογο ο πρωθυπουργός και μάλιστα απο τη στιγμή που κορυφαίοι συνταγματολόγοι, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος δεν το θεωρεί αντισυνταγματικό.

Ένα κίνητρο, που θα μπορούσε να δοθεί πριν γίνει μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα επέβαλε τον εμβολιασμό σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, θα ήταν να υπάρξουν κάποια προνόμια ή διευκολύνσεις, (πείτε το όπως θέλετε, επί της ουσίας δεν αλλάζει κάτι), για όσους έχουν εμβολιαστεί.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει όλοι οι ενήλικες να μπορούν να έχουν, ανα πάσα στιγμή, πρόσβαση σε όποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια έχει προμηθευτεί η χώρα. Τότε, ναι, να υπάρξουν προνόμια!

Και κάτι τελευταίο: Πρέπει να υπάρξει εκστρατεία να πειστούν οι 60+ να εμβολιαστούν. Σήμερα αυτοί που γεμίζουν τα νοσοκομεία είναι κατά βάση οι ηλικιωμένοι που δεν έχουν εμβολιαστεί. Και τον χειμώνα τα πράγματα θα είναι πολυ δύσκολα, αν τώρα το καλοκαίρι δεν χτίσουμε την ανοσία με τη βοήθεια των εμβολίων!

Το νέο κύμα του κορονοϊού θα είναι εδώ και μάλιστα πιο θανατηφόρο!

ΥΓ 1: Θεωρώ χοντροκομμένη και λάθος πέρα για πέρα την επιστολή εργαζομένων σε τράπεζα που ζητούσε ακόμα και την απόλυση συναδέλφων τους που δεν θέλουν να εμβολιαστούν! Το ζήτημα δεν είναι να ανοίξουμε εμφύλιο… Να γλιτώσουμε μια και καλή απο τον κορονοϊό θέλουμε, όχι να πάμε αδιάβαστοι ως κοινωνία από τα απόνερά του..!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα